logotype
Hjälp människor i akut utsatthet - ge en gåva nu

Artiklar

Artiklar och stories kring vårt omfattande arbete med integration och migration.

Fem glada kvinnor som står med armarna i luften utomhus i naturen.

Svenskträning, lekar och gemenskap i Dalarna

Varje år reser kvinnor från Akalla kvinnocenter på en veckas härligt läger till Rättviks sol och grönska. Tillsammans med de äldre från Frälsningsarmén Vasakåren delar de gemenskapen och övar svenska under sånger, lekar och utflykter.

Tommy, Elin och Elsa som sitter på en trappa.

Hjärta för relation och integration i Hällnäs

Afghaner 2015 och nu ukrainare på flykt. Många av dessa har fått stöd av Frälsningsarmén i västerbottniska lilla Hällnäs. Trots endast tre medlemmar har Frälsningsarmén blivit en mötesplats som ”kyrkan mitt i byn” som dessutom har omnejdens största barnverksamhet.

Porträttbild av Jihan Al Prewesh som tittar in i kameran.

Kvinnocentret har blivit hennes familj och trygghet

När bomber började falla i deras bostadsområde flydde Jihan Al Prewesh med sin familj från Irak. I Sverige kom hon tidigt i kontakt med Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla där hon fick en praktikplats. ”De som jobbar här är så snälla och generösa. När vi gråter så gråter de med oss. Hade jag inte haft det här stället hade jag kanske blivit psykiskt sjuk”, säger hon.

Ryggtavlan på en flicka som tar emot en julklapp av kvinnlig personal på Frälsningsarmén. Till vänster om kvinnan sitter tomten.

Östra kåren glädjer många i jul

Omtyckt julsamling på Migrationsverket, träff med julmat för personer i utsatthet, traditionell julgudstjänst med sång och hembakta kakor. Listan är lång på Östra kårens satsningar under advent och jul. ”För många göteborgare blir det ingen jul utan Frälsningsarmén”, menar kårledare Lillvor Stenberg.

Larisa Lacatus som är verksamhetsutvecklare på Frälsningsarméns EU-center i Hornstull, Stockholm. Hon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden hänger det kläder på en klädstång.

EU-migranter får mat och Guds ord

Till Frälsningsarmén i Stockholm kommer varje dag ett 50-tal EU-migranter. "Om hemlandet skulle haft arbetsmetoder att hjälpa de här människorna hade de inte lämnat sitt land", säger Larisa Lacatus, verksamhetsutvecklare på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm och själv från Rumänien.

En man i fokus med ryggen mot kameran. I bakgrunden syns tre personer vid ett bord.

Nyanlända behöver trygghet och gemenskap

Frälsningsarmén har i många år arbetat med integration genom olika center och initiativ och vid den stora flyktingströmmen hösten 2015 mobiliserades krafter för att kunna bemöta de ökade behoven.”Vårt arbete ger en stor trygghet till människor som lever i traumatiska situationer”, säger Ywonne Eklund, metodstödjare för det sociala arbetet.

Till vänster: En ledare och två fotbollsspelare som kollar på en fotbollsmatch. Till höger: Glada ledare och tonårskillar från FFA Global, Football For All.

Fotboll banar väg för integration

På åtta orter i Sverige träffas asylsökande tonårskillar via FFA Global, Football For All. Frälsningsarmén i Sverige använder programmet som ett redskap för att integrera killarna i det svenska samhället. "De tycker att det här är fantastiskt och de tackar oss för det vi gör för dem", säger Samuel Wijk, projektledare för FFA Global i Göteborg.

Till vänster: En uppslagen bok. Till höger: En kvinna som tittar in i kameran och håller i en uppslagen bok.

Hjälp oss ge svenskaträning och kunskap till asylsökande kvinnor!

Att söka skydd i ett land innebär många utmaningar. Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla presenterar ett unikt undervisningsmaterial där kvinnorna lär sig svenska genom att lära sig om Sverige. Nu behövs pengar för att fler ska få del av materialet. ”Vi är så stolta över de 12 elevhäftena med lärarhandledning”, säger Jenny Alm, verksamhetsansvarig.

Carmencita och Maher utanför Frälsningsarméns kår i Malmö.

Integration på kåren i Malmö

I Malmö får många flyktingar, främst familjer, hjälp hos Frälsningsarmén. Allt fler av dessa väljer att bli kårmedlemmar. Denna integrationsprocess har näst intill omvandlat kåren (församlingen) till en arabisktalande församling med bredd gällande både bakgrund och generationer.

Till vänster: Frälsningsarmén i Malmö. Till höger: Salim och Hened tillsammans med deras son.

Kåren i Malmö har gett dem familjeband, stöd och arbete

Salim flydde oroligheterna i Syrien och kom till Sverige och Malmö. Där lärde han känna människor i Frälsningsarmén. Kvar hemma fanns fru och son och under den långa väntan på återförening stöttade församlingen familjen på olika sätt. Idag är Salim och Hened frälsningssoldater och Salim har fått en tjänst i kåren (församlingen).

Porträttbild av Tomas Samuel. Han står framför ett kors som står lutat mot en vägg.

Internationell kår startad i Stockholm

Första januari startade Frälsningsarméns internationella kårplantering vid Fridhemsplan i Stockholm. Den leds av Tomas Samuel som också arbetar på EU-centret i samma byggnad. På så vis kan de som kommer till centret också erbjudas en kyrka, ett andligt hem och en familj.

Till vänster: Ryggtavlorna på stavgångsgänget. Till höger: Porträttbild av Ariam.

”Det borde finnas ett Akalla kvinnocenter överallt”

Ariam kom från Eritrea till ett vinterkallt Sverige i slutet av 90-talet. Hon möttes av ett nytt språk och samhälle och den första tiden kände hon sig ensam och längtade hem. Men när hon kom till Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla blev tillvaron ljusare. Där lärde hon sig svenska, fick vänner och följde med på resor runtom i Sverige. Än idag bär hon med sig värdefulla minnen därifrån.

Porträttbild av Eyosias som tittar in i kameran.

”Jag vill hjälpa till medan jag väntar på asylbesked”

Eyosias blev föräldralös vid 13 års ålder, har flyttat mellan fem länder, fruktat IS förföljelser och söker nu asyl i Sverige. På Templets kår hjälper han till med kaffeservering fyra dagar i veckan. ”Jag mår inte bra av att bara sitta stilla och vänta. Det är så bra här. Alla är så snälla på Frälsningsarmén” säger Eyosias.