logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

"Jag har inte en enda krona"

Kenneth är 59 år, arbetslös och hemlös. Då han har hamnat ”mellan stolarna” i samhället har han inte ens socialbidrag för tillfället. Han pantar burkar och sover utomhus, på en trapp eller bänk. Till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull kommer han dagligen för att äta och duscha.

I 35 år arbetade Kenneth med flyttar i Stockholm. En period bodde han hos en vän och senare i en stuga i Norrtälje. Men han flyttade därifrån eftersom han ville tillbaka till Stockholm. Dessvärre har detta fört med sig stora problem. Eftersom Kenneth fortfarande är skriven i Rimbo kan han inte få så mycket hjälp av Socialtjänsten i Stockholm.

– Jag har varken socialbidrag, pension eller a-kassa. Jag har inte en krona, säger han.

– Jag mår bra men det är tråkigt att inte ha några pengar alls, understryker han.

Plockar burkar hela dagarna

Kenneth varken stjäl i affärer eller tigger pengar som många i hans situation gör. Istället plockar han burkar hela dagarna. Omkring 100-150 kronor per dag får han in på det.

– Jag vill inte åka dit för snatteri i 60-årsåldern. Då får jag ändå mer problem, det räcker med de jag redan har, menar han.

Sover utomhus

För pengarna köper han några öl och spelar på travhästar men han påpekar att man måste vara nykter om man sover utomhus eftersom man annars kan råka ut för otrevligheter.

De senaste tre månaderna har Kenneth nämligen bott ute i Stockholm och än så länge har det gått bra då det har varit så pass varmt. Bland annat har han sovit på en trappa under ett tak på Södermalm och han påpekar att man egentligen bör vara några stycken som håller varandra sällskap.

Riskerar att bli rånad

– Man måste hålla sig undan med tanke på rånrisken men jag har ju ingenting, bara en telefon som är värd 250 kronor, och jag sover helst själv, säger Kenneth.

Även en kyrkogård har fått tjäna som sovrum där höga buskar omger en grupp bänkar som Kenneth brukar fösa ihop och ligga på. Ibland är de några stycken som sover där, andra gånger är han ensam. Vid ett par tillfällen har väktare kommit och försökt fösa bort dem men Kenneth har varit envis och inte lytt deras befallning.

– De säger att det är privat mark men jag är ju med i Svenska Kyrkan så den tillhör väl mig med, tycker han.

Äter och duschar hos Frälsningsarmén i Hornstull

Porträttbild på Kenneth som tittar förbi kameran.
"Det bästa är att jag kan få duscha, äta frukost och ladda telefonen här", säger Kenneth.

Sovsäck och liggunderlag har han fått från Frälsningsarméns sociala center i Hornstull , där vi får en pratstund. Hit har han gått dagligen under de tre månaderna som hemlös. Kenneth har med sig en vagn med sina tillhörigheter som han drar runt på och sitter nu i soffan och reder ut sitt långa skägg med en hårborste.

– Jag får mat här men sen äter jag inte så mycket mer. Men det gäller att hålla humöret uppe, menar han.
– Det bästa är att jag kan få duscha, äta frukost och ladda telefonen här, fortsätter han.

Hoppet om bostad och arbete

Förhoppningen är att det ska lösa sig så att han blir skriven i Stockholm, får någon form av boende, socialbidrag och på sikt ett jobb. Kenneth är nu 59 år och eftersom han har så pass lång erfarenhet av flyttbranschen så finns det ett antal firmor som han planerar att ringa till.

Så länge han ligger ute och inte kan sköta hygienen lika enkelt på morgonen så kan han heller inte jobba, anser han. Han kan inte komma till en arbetsplats i det skick han är i nu, förklarar han. Får han däremot plats på ett natthärbärge så kan det fungera, tycker Kenneth. Han inväntar även en operation av axlarna då han fått skador av allt lyftande och bärande under livets gång och han hoppas därför få en tjänst som inte innefattar så fysiskt tunga arbetsuppgifter.

Även under en period för omkring 10-15 år sedan kom Kenneth regelbundet till sociala centret.