logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Bästa stället man kan vara på”

Jimmy har kämpat mot missbruk under större delen av sitt 37-åriga liv. Men när han kom till Frälsningsarméns HVB-hem Kurön kände han att han fick rätt hjälp. Nu bor han på Halvvägshuset i Hjorthagen, har arbetsträning på Myrorna och tycker att han fått de bästa förutsättningarna för en drogfri framtid.

I Hjorthagen i Stockholm driver Frälsningsarmén Halvvägshuset med 38 lägenheter. Där bor vuxna som genomgått behandling för missbruk av alkohol och droger. De bor i egna hushåll och sköter städning, inköp och matlagning själva men det finns personal tillgänglig som stöd dygnet runt. Klienterna är halvvägs ut i samhället mot sysselsättning, försörjning och ett självständigt liv.

”I en värld av droger var man plötsligt någon”

Jimmy, 37 år, har bott här i åtta månader. Han växte upp med en far som drack mycket i perioder och för egen del har Jimmys adhd-diagnos ställt till det en del för honom. I tidiga tonåren knivhögg han en skolkamrat i ett bråk.

— Jag är inte våldsam egentligen men jag hade varit mobbad en längre tid. Barn kan vara så elaka och jag önskar att jag hade haft bättre självförtroende då, förklarar han.

Händelsen ledde till fosterhemsplacering och i samband med detta kom tyngre droger in i bilden. Redan i 14-årsåldern började Jimmy med heroin och han fullföljde inte gymnasieutbildningen. Han förklarar att han aldrig varit bra på någon specifik idrott exempelvis.

— Men i en värld av droger var man plötsligt någon, han som kunde fixa fram saker, påpekar han.

Tillbaka i gamla hjulspår

Under en period på sju-åtta år lyckades han ändå hålla sig på banan. Han hade flickvän, läste in gymnasieåren och arbetade som golvläggare. Men så träffade han på en bekant som gav honom droger och efter att ha fallit för frestelsen var han plötsligt tillbaka i gamla hjulspår igen. Jimmy blev av med både jobb, pengar, lägenhet och flickvän. Han beskriver tiden därefter som kaotisk och han kom att vistats på ett antal olika behandlingshem.

”Många dör och jag har sett mycket lidande och skit”

Men för några år sedan fick han nog och var fast besluten att lyckas bli fri från missbruket den här gången. Socialtjänsten hade inte mycket hopp när Jimmy sökte hjälp där men han förklarade att han nu var motiverad.

— Många dör och jag har sett mycket lidande och skit. Ingen skulle hålla på med droger om det inte var roligt men tillslut finns det ingen glädje längre. Man börjar hata det livet, förklarar han.

”Nu har jag varit ren i 1,5 år”

Jimmy

Han lyckades då få en plats på HVB-hemmet Kurön som tillsammans med Halvvägshuset och några andra verksamheter ingår i Frälsningsarméns sammanhållna vårdkedja. (Verksamheten Kurön HVB lades ner 30 september 2022.)

— Där insåg jag att det faktiskt finns eldsjälar som inte bara gör sitt jobb utan som vill väl, säger Jimmy.

— För första gången sedan min enda nykterhetsperiod har jag nu varit ren i 1,5 år så det känns kul och längre ska det bli, fortsätter han.

Jimmy beskriver atmosfären på Halvvägshuset, där han bor nu, som avslappnad och konceptet bygger mycket på klienternas eget ansvar och deras motivation till drogfrihet. Han tror att förhållningssättet med de lösare tyglarna har underlättat. När han känner att personalen litar på honom vill han sköta sig. Han funkar så. Nu har han siktet inställt på ett eget boende så småningom. Förhoppningsvis en så kallad försökslägenhet med boendestöd. Han hoppas också på fast anställning, gärna i någon butik.

Arbetsträning och samtalscoachning

Jimmy känner sig också hjälpt av att han får arbetsträning på Frälsningsarméns secondhand-butik Myrorna vid Odenplan. Sysselsättningen och att han alltid har folk omkring sig i huset betyder mycket. När man kommit ur ett missbruk känner man sig ofta ensam, menar han på, men här finns det alltid någon att prata med. Han uppskattar samtalsstunderna med personalen såsom kuratorn Tomas Beckman och boendecoachen Göran Malmgren.

— Det är tur att det är just boendet här i Hjorthagen och människor som Göran och Tomas som varit med på min resa, säger han.

— Jag vet flera som har bott här som det har gått bra för. Om man har bestämt sig för att man vill ha ett annat liv så är det här det bästa stället man kan vara på, understryker Jimmy.

Text: Teresia Jansson