logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

Sommarens bästa vecka

I Knappekulla är glädjen stor och gemenskapen lika varm som junisolen. Under en aktivitetsfylld och vilsam vecka får familjer som saknar möjligheter att semestra komma på Frälsningsarméns härliga sommarkollo.

Värmen dallrar nästan tropisk över Lerum fastän klockan inte slagit mer än nio på morgonen. Det är en strålande junidag och i skogen på Hallsåsåsen vaknar fem familjer på gården Knappekulla, som ägs av Frälsningsarmén. Här pågår sedan igår ett kollo som för många är den enda möjligheten att komma bort från staden och ut i naturen under sommaren.

En flicka som står och rockar rockring.
Nadja, 9 år rockar loss med rockringen.
Till vänster: En mamma som håller i sitt barn och tittar in i kameran. Till höger: En badplats med personer som badar vid en brygga.
Janna med dottern Alva.
En flicka som står och rockar rockring.
Nadja, 9 år rockar loss med rockringen.
Till vänster: En mamma som håller i sitt barn och tittar in i kameran. Till höger: En badplats med personer som badar vid en brygga.
Janna med dottern Alva.

-Ja, det är ett efterlängtat kollo med många intresseanmälningar. Vi vill kunna behålla kvaliteten, därför tar vi inte emot så många familjer. Många kan dessutom ha en kämpig tillvaro i övrigt, säger Bodil Ålöw, verksamhetschef för Frälsningsarméns sociala arbete i Majorna och Bergsjön.

Ensamstående mammor får känna sig ompysslade

Under veckan får familjerna från Göteborgs-området uppleva bad, lek, utflykter, pyssel och myskvällar. Dessutom fokuserar man på att ge de ensamstående mammorna en skön avlastning, då de tas omhand lite extra och slipper matlagning, städning och disk.

-Men vi är inga barnvakter, fortsätter Bodil, fokus ligger på att tillsammans göra aktiviteter och på så sätt stärka familjerna.

Njuter av naturnära avkoppling

På trappen till det rödmålade huset sitter Natalia, som är mamma till sjuåriga Maria. Hon småpratar med Zarmina som är här med sin son för tredje gången. Till vardags är Zarmina aktiv i Frälsningsarméns kår i Borås och älskar att komma hit till Knappekulla.

-Det är så avkopplande att komma hit till i naturen och ta det lugnt, säger Zarmina och ber sonen äta upp sin smörgås.

Natalia håller med. För henne är det första gången på sommarkollo. Tidigare var hon aktiv i Hisingskåren där man berättade om familjekollot.

Glad över att få möta andra mammor

-Jag vikarierar på förskolor på heltid och hinner sällan gå på mamma-aktiviteter numer. Här på kollot får jag träffa andra föräldrar. Maria blev jätteglad när vi fick komma med!

Dottern, som balanserar på en trappkant, nickar och kikar efter de andra barnen.

-Det är jättekul här! säger hon och ler med typiska sjuårsgluggar i munnen.

- Jag tycker bäst om att bada. Men också rita! säger hon och skuttar iväg.

Morgonmöte med genomgång och bön

Nu ansluter personalen en efter en. Bodil stämmer av hur natten varit och hur man ska fördela arbetet under dagen. Hon läser en bön med aktuellt fotbollstema som handlar om att göra sitt allra bästa i Guds tjänst oavsett vilken del av planen man fått att spela på.

-Jaha, då går väl jag och byter om då, säger Pernilla Ålöv efter en stunds eftertänksam tystnad. Pernilla är familjepedagog och ansvarig för marknadsföring på verksamheterna i Majorna och Bergsjön.

Pippi leder morgongympa och samling

En stund senare kommer hon tillbaka förvandlad till ingen mindre än Pippi Långstrump, som står för temat på kollot detta år. Pippi ringer i gårdens klocka, nu vankas nämligen morgongympa. Små och stora följer glatt Pippis instruktioner i värmen på
gården.

- Trumma på knäna! Bra, böj er ända ner till marken nu! Och mjuka upp ansiktet – klappa kinderna! hojtar Pippi och deltagarna skrattar.

Alla behövs i pusslet och är lika viktiga

När alla är mer än uppvärmda är det dags för samling inomhus, där Pippi leder fler knasiga utmaningar.

-Alla som kan lägga pussel räcker ut tungan, säger hon och hela rummet lipar glatt.

Hon talar om att vi alla är bitar som behövs för att det ska bli ett helt pussel. Vi har lite olika funktion men alla delar är viktiga.

-Ja, för när man inte hittar en bit i pusslet blir man arg och går och letar överallt! säger Maria och får medhåll av flera barn.

Gruppen avslutar med att sjunga sången "Du är dunderbra" och sedan påminns Pippi om hur man ber "Gud som haver", eftersom hon har glömt det.

Uppskattad samtalsgrupp där man får dela det viktiga

Nu sprids alla över området en stund i väntan på mammornas samtalsgrupp. Där får föräldrarna samtala fritt utan barnen och dela det som ligger dem närmast hjärtat.

-Den stunden tycker många mammor är den bästa på hela kollot. De får lyfta frågor om föräldraskap, om hur man mår, ge varandra råd och bara få full uppmärksamhet under en hel timme. Dessutom vet de att vi har tystnadsplikt, förklarar Bodil Ålöw.

Tar ledigt från sitt jobb för att laga mat på kollot

Vid 12-tiden ringer gårdens matklocka. Barnen lämnar kritor och papper i skuggan och rusar in. I köket har Hanna Khemiri lagat "Kling och Klangs Tjuvkyckling som ligger risigt till". Hanna sitter också i styrelsen för Familjecentret och är i grunden utbildad socionom.

-Det är roligt att jobba här i köket - jag tog ledigt från mitt eget jobb för att åka med till Knappekulla. Jag är så tacksam för de aktiviteter Frälsningsarmén har för oss ensamstående, berättar hon och fortsätter:
-På Frälsningsarméns Familjecenter i Göteborg brukar jag delta i tisdagsmiddagarna och gå till Öppna förskolan. Det är så värdefullt med lite egentid medan barnen leker med varandra, säger hon och ställer fram en tomat- och löksallad intill en härlig råkostsallad.

Berömmer den pedagogiska och varma personalen

Efter maten bestämmer sig somliga för att vila. Janna Nelson går med sin sju månader gamla dotter i famnen. Hon ler trött:

-Det blev nästan ingen sömn alls i natt, säger hon och rättar till solhatten på sin bebis.

Pernilla Ålöv erbjuder sig att gå en sväng med dottern i vagnen och inom kort slocknar den övertrötta flickan i skuggan. Janna bor i centrala Göteborg och berättar om hur mycket Frälsningsarméns personal betyder för henne.

-De är helt fantastiska. Goa och pedagogiska med en öppen mentalitet och så enkla att vara med, säger hon och ser berörd ut.

-Jag har gått till Frälsningsarméns Öppna förskola sedan Alva föddes, det betyder massor för mig, säger hon och lägger de långa röda hårslingorna bakom axeln.

Hoppas få lära sig simma snart

Nu packar ett badsuget gäng in sig i minibussen och far till stranden ett par kilometer bort. Lilla Stamsjön ligger omgiven av skogsklädda kullar, sommarstugor och villor, och blänker i eftermiddagshettan. Glädjen går inte att missta sig på när Maria och Nadja, som är 9 år, äntligen får slänga sig i vattnet.

-Hoppa i! Simma du också, jaga oss! hojtar flickorna och skvätter på Ann-Sofie Nilsson, som är familjepedagog och arbetar på kollot hela veckan.

Felopererad mamma tacksam för mycket hjälp

Nadja skrattar högt men håller sig på den grunda delen intill bryggan. Hon kan ännu inte simma, då mamma Ann-Marie efter en olycklig feloperation endast med stor möda tar sig fram med hjälp av rullator. Varken tid, pengar eller ork har räckt till för extra aktiviteter med dottern.

-Nadja har fått nya vänner genom kollot och njuter så otroligt av att vara här. Jag också, säger Ann-Marie och parkerar sin rullator i skuggan.
-Jag kan inte med ord beskriva hur tacksam jag är över dessa rara och goa människor! Hemma är jag aktiv också i samtalsgrupper och middagar och fast det inte ligger på personalen på Frälsningsarmén får jag en massa extra hjälp med att till exempel ta mig till centret. Som ensamstående och dessutom skadad skulle jag inte klara något av det själv, säger hon.

Fikar i skuggan och knyter överlevnadsband

Eftermiddagens vila och bad är över. På gården svalkar glasstrutar, vattenmelon och saft hela gänget som nu samlas vid långborden utomhus. Dunderkarlsson, det vill säga Sven-Inge Karlsson, har just anlänt och lägger fram nylonrep i olika färger på bordet. På schemat står knytning av överlevnadsband, och Sven-Inge, som arbetar vid Frälsningsarméns Matbank och även är scout, visar och berättar. Han bränner ändarna på repet och barnen tittar andlöst på den lilla lågan.

-Det här snöret måste gå under denna öglan och komma upp här, ungefär som vanlig makramé, säger han och visar.

Det ser lätt ut men deltagarna skrattar när de själva provar att knyta och det visar sig vara lite krångligt.

Barnen känner dig hemma hos personalen

Haregeweyn är mamma till Michael, 5 år och Metmko som är 3 år. Hon kommer från Eritrea men båda pojkarna är födda i Sverige. Haregeweyn har valt svarta och rosa nylonband och pojkarna tittar nyfiket på när mamma knyter.

Lille Metmko är lika bekväm i personalens knän som hos mamma, det är tydligt att kollopersonalen blir som en extra familj för barnen. En pojke med sporttröja ropar jublande från inifrån köket att Sverige leder i matchen mot Mexico.

-Vår teve fungerar inte längre säger Bodil Ålöw leende, som har gått in och satt på radion istället.

Längtar efter kvällens filmmys och utflykten i morgon

Hon dukar fram nutella och bananer skurna i skivor, för snart vankas pannkakor. Ett och annat barn med kurrande mage kommer in och kikar. Ikväll ser de fram emot filmmys och i morgon väntar en härlig dagsutflykt till en park med djur och lekmöjligheter. Spa-kväll för mammorna och förstås en massa bad står också på schemat fram till fredag, då kollot rundar av. Sen återstår inget annat än att börja längta till nästa sommar.

Text och foto: Carina Tyskbo