logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

Liten kår samlar många barn

I västerbottniska byn Hällnäs är Frälsningsarmén den enda kristna församlingen och trots få medlemmar kommer många barn till kårens verksamheter. De flesta har ingen kyrkvana. Dit hittade också afghanska familjer under stora flyktingströmmen år 2015 och nu även mammor och barn som flytt kriget i Ukraina.

Trots att Frälsningsarméns kår i Hällnäs endast har tre medlemmar har man det största arbetet för barn både i byn och inom Frälsningsarméns norra region. Men så är den också den enda kyrkan på orten. Varje vecka träffas omkring 30 unga i olika åldrar och grupper på kåren. På tisdagskvällar är det aktiviteter för VIPS – Very Important Persons, som är sex år eller äldre, men också ”tweeniesarna” där de yngsta går i fyran. Då blir det pyssel, lek, bakning, tävlingar och prat om livet. Om vädret tillåter kommer gården, som delvis består av skog, väl till pass. Där finns eldstad och grillkåta som Tommy Hägglund, soldat och volontär, har byggt. Även barnen har varit med och sågat och spikat.

Fredagskvällarna vigs åt Reload-gänget som går i årskurs 6-8. Tävlingar som cykelskattjakt, ”Bäst i test” och ”Så ska det låta” kan då stå på agendan. Nyligen var Hillsongpastorn Lina Nielsens bok ”En storasysters hemligheter” underlag för diskussioner. Den tar upp frågor som unga ofta brottas med. Vissa fredagskvällar håller man öppet till 21 då kåren förvandlas till fritidsgård. Där finns ett lekrum med soffgrupp och mängder av spel. Gudstjänstlokalen som är inredd i kaféstil med bord, stolar och soffa bjuder också in till gemenskap.

De flesta har ingen kyrkvana

Lite unikt för barnverksamheten i Hällnäs kår är att i princip inga deltagare kommer från uttalat kristna hem. Endast familjekonsulenten Elin Önnbos barn gör det. Hon nämner att de i alla samlingar trots allt har teman som utgår från bibelord.

— De tar det jättebra verkligen men någon kanske suckar och tycker att Bibeln är en sagobok medan vissa är jättenyfikna och ställer frågor. Har man inte gått söndagsskola till exempel så har man inte så mycket bakgrundskunskaper men det är otroligt roliga samtal, säger Elin.

Hon försöker alltid koppla ämnet för kvällen till barnens vardag och verklighet. En fråga det pratats kring nyligen är om Jesus tycker om alla människor. Detta med tanke på den ryske presidenten Vladimir Putins agerande gentemot Ukraina. Annat de har diskuterat är om man alltid kan lita på Jesus, om han hör oss, om han har en pappa och varför han måste dö. Och så visar Elin på vad Bibeln säger om detta.

Barnen är ofta pratglada och livliga så Elin har infört att de som sitter stilla och lyssnar under samlingarna belönas med stjärnor och när de fått ihop tio stycken anordnas en fest. En sådan blev det för några veckor sedan för tweeniesarna då Simon Hurtig, nationell ungdomskonsulent, var på besök.

— Det blev en riktig fest med DJ, dans och tårta. Det var väldigt uppskattat och barnen sa ”Åh, kan vi inte ha det här varje gång”, säger Elin och skrattar.

— Så nu vill VIPS:arna också ha fest och då kommer kårledare Elsa Hägglund hålla i kvällen med temat ”fest i himlen”, fortsätter Elin.

Bild på en man och två kvinnor från kåren i Hällnäs. De ler mot kameran.
Tommy, Elsa och Elin sköter allting själva på kåren i Hällnäs. På frågan om hur de orkar svarar de: "Det vi gör har ett evighetsvärde och vi brinner för och älskar dem vi möter och vi tror att de känner det".

Språkkaféet 2015 blev kårens omstart

Under den stora flyktingströmmen år 2015 fylldes flyktinganläggningen i Hällnäs med ensamkommande unga och familjer från Afghanistan. Elsa och Tommy engagerade sig i situationen och startade språkkafé som efter en tid blev omstarten för Frälsningsarméns kår på orten.

— Vi träffade omkring 300 afghaner, vilket är fler än invånarna i Hällnäs, och en del fick vi en närmare relation till, säger Elsa.

— En familj med sex barn bodde på kåren en period och nu har de köpt hus här i trakten. Föräldrarna arbetar som städare och barnen studerar och jobbar extra. Det är en riktig solskenshistoria, fortsätter Elsa.

Mammor och barn från Ukraina

I Hällnäs finns också Norrlands största handelsträdgård och där arbetar många östeuropéer. Så när kriget bröt ut i Ukraina var det en del mammor och barn som reste till sina släktingar och vänner i Sverige. På kåren har man mött omkring 30 ukrainare och på onsdagseftermiddagarna är de välkomna till svenskundervisning. Barnen deltar även i övriga aktiviteter för unga. Nu har några av dem precis börjat i skolan men då de saknar någon form av fritidsgård får kåren fylla den funktionen.

— De får vistas i lekrummet på tisdagseftermiddagar när vi har öppet för kafé och kan fortsätta komma hit på onsdagar. Vi får se vad det finns för behov framöver och försöker möta dem, säger Elin.

Så går också tankarna inför sommaren. Behoven bland ortsborna avgör vad det blir för verksamheter. I skrivande stund planeras helgläger med grillning, film och annat skoj. Det är för Reload-gänget och andra i samma ålder från kåren i Umeå. I höstas hade de två kårerna en gemensam JS-helg, Jätterolig Superhelg.

— Det blir bara övernattning en kväll den här gången men jag hoppas att de hinner bonda lite med varandra ändå och vi ska försöka anordna fler gemensamma händelser för dem i höst, säger Elin.

Ett gäng barn som har lektion. De sitter vid varsin skolbänk med pärmar och pennor på.
Maria och Viktoria från Ukraina under en lektion med språkskolan.

”Det vi gör har ett evighetsvärde”

Elin

Med den lilla personalstyrkan som även sköter städning, bakning och annat, får Elin, Elsa och Tommy ibland frågan hur de orkar med allting. Enligt Elin får de energi av tanken på att det de gör och erbjuder betyder någonting för omnejden. Hon påpekar att många är vana vid tänket ”mig, mitt och mina” så att någon gör saker för andras barn utan egen vinning tror hon uppskattas mycket.

— Och vi tackar för det förtroende vi får från föräldrarna som är tacksamma, glada och trygga med att skicka sina barn till oss, säger Elin.

— Det vi gör har ett evighetsvärde och vi brinner för och älskar dem vi möter och jag tror att de känner det, fortsätter hon.

Det finns de som har två mils resväg till kåren och i det lilla samhället är inte lokaltrafiken särskilt utbyggd så ibland erbjuder sig någon från Frälsningsarmén att åka och hämta barnen inför aktiviteterna. Om en familj har det tufft ekonomiskt kan kåren ge stöd. Den som inte har råd att åka och hälsa på en släkting exempelvis kan få bidrag till detta. Kåren har ibland bekostat julklappar till barnen och någon gång hjälpt till med kläder.

Text och foto: Teresia Jansson

Här hittar du Frälsningsarmén på din ort

Läs mer