logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Läger för barn och unga

Läger för barn och unga har länge varit en viktig del i Frälsningsarméns verksamhet och både nationella och lokala läger anordnas. Det kan vara allt ifrån kollo, skidläger, scouthajk, nyårsläger eller helgutflykter.

"Jag vill vara här hela mitt liv", säger Albin, 14 år, en av ungdomarna som var på ett av Frälsningsarméns kollon sommaren 2015. Frälsningsarmén har arrangerat sommarkollon i många år. Formerna har förändrats men fortfarande är målet att ge barn, som kanske inte annars skulle fått det, en minnesvärd och rolig sommar.

Alla familjer har inte råd med semester

— Att kollo behövs är det ingen tvekan om. Alla barn lever inte i familjer som har råd att satsa på varken utlandsresor eller resor inom landet. Då kan barnen bli väldigt ensamma och känna sig utanför. Nu får de istället känna gemenskap och uppleva roliga dagar med många glada skratt, ja, helt enkelt vara barn, säger Elisabeth Carlsen, ansvarig för kollot i Sunderbyn utanför Luleå.

Första kollot i Luleå redan 1941

Kåren i Luleå är en av de kårer som har en lång historia av att anordna sommarkollon. Det första anordnades redan 1941 i en gammal bondgård i byn Ersnäs. Man fick bidrag från Luleå stad och Solstickan och genom ett upprop i tidningen Norrbottenskuriren fick man hjälp att skaffa barnsängar. Madrasser och filtar lånades av Röda Korset. Det var början på en verksamhet som firar 75 år nu i sommar 2016.

Tre barn med handdukar som går ner för en stig mot en brygga. På bryggan står det ett gäng barn.
Foto: Frälsningsarméns Arkiv
Ett gäng barn och vuxna som står i en hage och klappar får.
Foto: Frälsningsarméns Arkiv
Tre barn med handdukar som går ner för en stig mot en brygga. På bryggan står det ett gäng barn.
Foto: Frälsningsarméns Arkiv
Ett gäng barn och vuxna som står i en hage och klappar får.
Foto: Frälsningsarméns Arkiv

Barn från olika hemförhållanden

— Barnen kommer från olika hemförhållanden. En del har bara en förälder, medan andra lever i kärnfamilj. Vi har också barn till asylsökande som behöver komma bort från en påfrestande tillvaro och ibland har barn från Lettland och Ryssland deltagit, säger Elisabeth Carlsen.

Dagkollo eller övernattningskollo

På senare år har luleåkåren haft dagkollo som gått under namnet Wild Kidz, vilket varit populärt och uppskattat. Efter några år återgick man dock till att ordna övernattningskollo på grund av att en del föräldrar inte hade möjlighet att lämna och hämta sina barn varje dag.

— Med ett övernattningskollo får barnen också lära känna både varandra och sina ledare bättre, påpekar Elisabeth Carlsen.

Barnen och de anställda ska vara trygga

På senare år har Frälsningsarmén arrangerat nationella kollon i småländska Högaberg, utanför Gränna, med 50-60 barn varje vecka under åtta sommarveckor. Mycket fungerade bra men man såg också att det fanns en del att arbeta med för att säkerställa kolloverksamheten ännu mer. Därför har man arbetat för att decentralisera verksamheten.

— Det ska vara tryggt för barnen att vara med och för de anställda att jobba på kollo, säger Marie Åberg, verksamhetskoordinator för Frälsningsarmén.

I år kommer samtliga kollon att anordnas på den lokala orten. Bland annat ska man från Höganäs, Malmö, Uppsala, Kristinehamn, Luleå och Gävle arrangera någon form av kollo.

Andra barn- och ungdomsevenemang

Förutom kollon anordnas också barn- och ungdomsevenemang som riktar sig mer mot barn och unga som vill känna att de är del av ett större sammanhang, både när det handlar om tron men också i Frälsningsarmén. Tanken är att man vill uppmuntra och utmana barn och unga i tro men också i ledarskap, kanske i form av att de kan hjälpa till praktiskt, leda lovsång eller vara med i förbön och så vidare.

Möjlighet för nya ledare att ta plats

— Att se hur väl det fungerar när rätt personer gör rätt saker och kommer på rätt plats är inspirerande och att delta i läger är ju en stor möjlighet för nya ledare att formas och ta plats, få ett ansvar och känna att de har ett mandat. Dessutom är det en välsignelse att få be tillsammans, dela tron, sjunga lovsång och att ta del av samma undervisning är också väldigt viktigt, säger Hanna Smedjegård, metodstöd för barn och ungdom i Frälsningsarmén.

Text: Kristina Broms och Lars Beijer
Foto: Frälsningsarméns Arkiv

Ur Stridsropet nr 2-2016