logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Fler söker julhjälp på Gotland

Varje år delar Frälsningsarmén i Visby ut en julgåva till behövande och i år är det ovanligt många ansökningar till följd av pandemin. Nu hoppas Fanny Ljungholm, föreståndare för Krukmakarens hus, att gotlänningen är lika givmild som vanligt trots inställda insamlingstillfällen.

Inför varje jul delar Frälsningsarmén i Visby ut en julgåva till behövande. De som har ansökt och blivit beviljade kan då komma till kåren och hämta presentkort som kan användas i ett flertal butiker i Visby centrum. Föräldrar får även välja ut julklappar till sina barn ur julklappsrummet och det finns tid för fika och samtal för den som vill.

I år sträcker sig dessa tillfällen över en hel vecka, 10-17 december, för att det inte ska bli trängsel och det kommer finnas munskydd och visir på plats. Förhoppningen är att kunna förse omkring 300 hushåll med presentkort och i år är trycket ovanligt högt på ansökningarna.

— Det är fler arbetslösa nu på grund av corona-pandemin och vi har inte så mycket resurser så det är en utmaning, säger Fanny Ljungholm.

Julgrytans insamlade pengar går till de utsatta

Hon är föreståndare för Krukmakarens hus i Visby som är Frälsningsarméns omsorgs- och rehabilitetsverksamhet.

Pengarna till presentkorten kommer från årets julgryteinsamling och julklapparna brukar samlas in av öborna under den årliga tomteparaden men den blir inte av i år med anledning av pandemin.

— Så vi har undrat om folk kommer skänka klappar ändå, säger Fanny Ljungholm.

— Det känns ju också lite osäkert hur mycket pengar det blir och hur många presentkort vi kan bevilja är beroende av det, fortätter hon.

Kåren håller öppet första och andra advent för den som vill lämna paket. Fanny Ljungholm försäkrar även att varje krona som samlas in i julgrytan går till den behövande gotlänningen. Bland ansökningarna finns både enpersonshushåll, par och familjer och såväl gamla som unga och samtliga lever i princip på existensminimum. Förutom arbetslösa kan det vara sjukskrivna, ensamstående föräldrar och de med en knaper pension.

Alternativ lösning för gemenskap på julafton

På själva julafton brukar Frälsningsarmén anordna ett stort firande med mat, musik och gemenskap, också för dem som lever i ekonomisk utsatthet eller inte har någon att fira med. I år är det ju svårt att samlas på vanligt sätt men istället för att ställa in har man hittat kreativa lösningar för högtiden. En vacker medeltidsinspirerad innegård med himlen som tak får tjäna som ”festlokal.” Det blir levande musik från kåren och de som kommer får stanna en liten stund och får med sig varsin kasse med julmat, godis, pyssel och annat fint. De som vill närvara får anmäla sig så att det går att sprida ut besökarna och få ett jämnt flöde. Omkring 100 påsar planerar man att dela ut.

— Även om människor inte kan komma till kåren så vill vi ge dem julkänsla. Och jag hoppas att den korta stunden kan förmedla julens budskap med sång, musik och gåvor, säger Fanny Ljungholm.

— Kostnaden för att inte möta människor alls är för stor samtidigt som vi inte vill vara en plats där smitta sprids, fortsätter hon.

”Det känns meningsfullt att få förmedla hopp”

Frälsningsarméns verksamhet brukar få en hel del julmat skänkt från restauranger, butiker och företag, bland annat sådant som blivit över från julbord men även där finns en osäkerhet i år då det inte arrangeras lika många julbord. Det är också svårare att ta emot den typen av mat eftersom inte heller Krukmakarens hus kommer anordna julfest utan istället ger bort mat som då måste vara portionerad.

Fanny Ljungholm är rätt så ny i sin roll och det är första gången hon är med och arrangerar programmet kring julen i Visby.

— Det känns jättespännande och meningsfullt. Kärnan i vårt budskap är att möta människor och förmedla hopp och det finns ett djup i det som jag verkligen står för, säger hon.

— Det är ett stort ansvar och mycket att tänka på men jag har väldigt duktiga kollegor och både nya och återkommande volontärer, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson