logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Somrig idrottsglädje i förorten

Sedan sommaren 2018 har Frälsningsarmén ordnat idrottsfestival i Vårby Gård utanför Stockholm på varje lov. I årets festival deltar ett 80-tal ungdomar som får sporta, leka och skapa nya glada minnen för resten av livet.

-Alla på led!

Det märks att Gabriel Tshidimu, idrottsfestivalens initiativtagare, har koll på vad han gör. Med några få ord och några klapp med händerna har han allas odelade uppmärksamhet i hallen full med livfulla barn och ungdomar. Han berättar om dagens regler för de olika stationerna och snart är alla igång. Fotbollar dribblas, basketbollar kastas och några sparkar mot rockringar i ett mål. Någon slänger ur sig en svordom men blir snabbt tillsagd av en av ledarna.

Ett 80-tal ungdomar deltar

Denna regniga sommardag har ett 80-tal ungdomar åter kommit för att delta på fotbollsfestivalen som Frälsningsarmén i Vårby gård anordnar. Varje sommar, höst, jul, sport- och påsklov sedan 2018 har barnen och ungdomarna i Stockholmsförorten haft något speciellt att se fram emot på loven men under nästa år tar fotbollsfestivalerna uppehåll för att återkomma under 2024.  

-Det är blandande känslor att ta en paus med detta. Samtidigt som det har varit otroligt krävande att dra i det så har det också varit väldigt givande, att behöva svara att jag inte vet när nästa idrottsfestival är, när någon ungdom frågar, känns tungt, säger Gabriel.

Gabriel Tshidimu från Frälsningsarmén som tittar leendes in i kameran. I bakgrunden är det en fotbollsplan med barn som spelar.
Gabriel Tshidimu

Festivalen ger ledarskaps- och jobberfarenheter

Festivalen startade för de ungdomar som varit deltagare i integrationssatsningen Football For All (FFA) och som hade blivit så gamla att de var på väg att avsluta programmet. Då väcktes tanken på ett ledarskapsprogram som skulle ge dem ledarskaps- och jobberfarenheter. För att få använda sina nya kunskaper startades idrottsfestivalen, till en början med endast fotboll. Succen var ett faktum och kommunen och andra aktörer i samhället ville gärna vara med. Med åren har det växt och till årets festival är föreningar från allt ifrån boxning, dans, karate och basket, utöver det är tio av kommunens sommarjobbare med.

Ett lokalt fastighetsbolag står för allt fika och pengar från Gålöstiftelsen har bidragit med bland annat priser, ledararvoden och utrustning.

"Vi har bjudit in alla"

-Vi har inte stängt inte in oss och sagt att det bara är vi som får göra det här utan vi har bjudit in alla. Det är nog det som jag har uppskattat mest med min tid här, att vi har fått ihop många människor på samma plats och att vi har kunnat samverka med alla aktörer från skola, föreningsliv och kommunen, säger Gabriel.

Förebyggande arbete 

Vårby gård är en förort utanför Stockholm med många nationaliteter. Det finns en del kriminalitet i området men det är inget som enligt Gabriel märks på ett negativt sätt i verksamheten. Däremot har man aktivt arbetat både förebyggande och även med att försöka få tillbaka dem som hamnat snett.

-De allra flesta som bor här är människor som vill väl och som vill att sina barn och ungdomar ska får bra förutsättningar när de växer upp, precis som alla andra, säger Gabriel.

Även om Gabriel tror att det förebyggande arbetet är mer effektivt än då en person redan blivit indragen i kriminalitet så har man inom FFA även fått se en hel del ungdomar som klarat av att bryta den destruktiva livsstilen och många av dem har uttryckt att en stor anledning är att de vill vara förebilder för de yngre barnen i gruppen.

-De har levt det destruktiva livet, de har sett den andra sidan och de vill inte att barnen hamnar där. Många av dem som lyckats ta sig ur har inställningen att om de kan vara med och bidra till att barn kan ha en bättre uppväxt än vad de själva har haft så hjälper de gärna till, med eller utan betalt, säger Gabriel.

"Det viktigaste vi gör här är att ha roligt och att vi tar hand om varandra"

Dagens idrottsturnering är slut och efter en utslagstävling, då några av barnen får skjuta mål med Gabriel som målvakt, samlas alla på golvet. Gabriel berättar en modern version av bibelberättelsen den barmhärtiga samariern, där endast en av tre personer stannar för att ta hand om en skadad man på gatan.

-Vem var den bästa personen i den här berättelsen?, frågar Gabriel barnen och svaret kommer blixtsnabbt från en av dem.

-Den tredje personen, den som tog hand om mannen.

-Vem av dem vill ni vara imorgon, på festivalens sista dag? Svaret kommer lika blixtsnabbt från ett annat barn.

-Den tredje personen.

-Bra! Det viktigaste vi gör här är att ha roligt och att vi tar hand om varandra, svarar Gabriel. Vi ses imorgon!

Text: Kiki Broms
Foto: Kiki Broms & Jonas Nimmersjö