logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

Nya kreativa vägar för barn- och ungdomsverksamheten

Frälsningsarmén erbjuder barn och unga gemenskap och en värdefull fritid. I rådande läge sker allt fler träffar utomhus eller online, vissa verksamheter är pausade och några aktiviteter skjuts fram. Julia Adolfsson, nationell barnkonsulent, ser samtidigt något positivt med dessa ovanliga tider som ger möjlighet till reflektion, att söka vägledning från Gud och utrymme för nytänkande och kreativitet.

Flera aktiviteter sker numera online. Julia Adolfsson, nationell barnkonsulent på Frälsningsarmén, är en av dem som drar i trådarna.

— Den största utmaningen är att inte kunna åka ut till kårerna och träffa och uppmuntra ledare som vanligt. Det personliga mötet face to face är ju så viktigt. Och så vill man kunna ge barnen någonting annat istället för det som ställs in, säger hon.

Kollon och utomhusaktiviteter

Samtidigt har hon sett att kårerna tagit jättefina lokala initiativ, såsom kollon i mindre skala och utomhusaktiviteter i parker exempelvis. Det är förändringar hon också kan se något positivt i.

— Vi ska inte gömma oss i våra lokaler. Det kanske kan vara nervöst i början att synas ute men det är viktigt att vi är bland folket, påpekar Julia Adolfsson.

Hon citerar pastorn/författaren Tomas Sjödin som skrivit en bok med titeln ”Det händer när du vilar.” Julia Adolfsson menar på att i ett lugnare tempo skapas tillfälle att söka Guds vägledning och att utvärdera den verksamhet man har för att eventuellt skala bort det som inte burit frukt och satsa på nya initiativ. Annars rullar det lätt på och all tid ägnas åt att lösa saker för dagen.

— Det föds mycket kreativitet i lugnet och man testar nya vägar som man sedan fortsätter på, säger hon.

Julia Adolfsson som är nationell barnkonsulent på Frälsningsarmén. Hon står utomhus vid en basketboll-aktivitet.
Julia Adolfsson

Liveshowen "Simon ringer upp" varje torsdag

Att tvingas till mer digital aktivitet har också sina fördelar och lärdomar. För några veckor sedan startades en liveshow, ”Simon ringer upp”, på Instagram som sänds varje torsdag kl 12.30 - kontot heter fralsningsarmen_ung. Det är Julias kollega Simon Hurtig, nationell ungdomskonsulent, som håller i den. I varje program ringer han upp en annan barn/ungdomsledare som i sin tur utmanar tittarna i en tävling via chatten. Det blir en halvtimme med snack om Jesus, tro och livet.

En växande digital hemgrupp

Nyligen började Simon Hurtig tillsammans med Isak Borén, ungdomsofficer för södra divisionen, även att bjuda in till ännu en digital aktivitet - en hemgrupp på nätet för gemenskap, bibelundervisning och bön. Deltagarna ses via Zoom. Enligt Julia Adolfsson har tankarna på en digital hemgrupp funnits länge men Corona-krisen påskyndade uppstarten. Hon menar att den här mötesplatsen är otroligt viktig för de kårer som inte har så många unga och kanske heller ingen verksamhet för dessa. För varje vecka växer gruppen och snart delas skaran upp och fler ledare sätts in. Vill man vara med i gruppen så kan man mejla ung@fralsningsarmen.se

En person som håller i en mobiltelefon. På mobiltelefonen syns en annan person via videosamtal.
Hemgruppen via nätet växer.

Volleyboll, grillning och fotbollsfestival

I Frälsningsarméns östra division har kårernas barn- och ungdomsledare en gemensam Facebook-grupp som under april delat upplyftande initiativ med varandra under rubriken ”Good news”. Bland blinkande inlägg med färgglada collage och rörliga bilder går att läsa att Söderkåren börjat med virtuellt kyrkkaffe, unga i Västerås har haft beachparty med volleyboll och grillning, i Vårby gård har det hållits en tre dagar lång fotbollsfestival och ledarutbildningar är på gång.

Ungdomsgudstjänst "By night" via Zoom

Några gånger per termin brukar ”By night” anordnas, en ungdomsgudstjänst för alla i östra divisionen. Den 17-18 april skulle ”By night” haft övernattning och DJ men träffen blev istället via Zoom. Andakt och tävlingar bland annat stod på schemat. Visserligen loggade deltagarna ut när det var läggdags.

— Vi var 23 stycken så det var kul, säger Julia Adolfsson.

Nya digitala vanor som kommer att bestå

Även kursen I trygga händer, som vänder sig till alla som kommer i kontakt med barn och som syftar till att motverka alla former av övergrepp, kommer att hållas på webben.

Julia Adolfsson tror att en del nya vanor kommer att bestå även efter att Corona-krisen har lagt sig. Exempelvis Zoom-mötena där representanter för kårer runtom i landet kan dela erfarenheter och inspirera varandra till olika initiativ. Likaså kontakten mellan en och en.

— Eventuellt kommer det att kännas lättare att ringa upp varandra efter pandemin för jag tror att vi blir bättre på det nu när behovet är så stort, säger hon.

Julias team jobbar just nu med att sätta ihop ett ”Jesushäfte” med material till ledare som ska släppas i höst. I det ryms andakter, tävlingar, lekar och pyssel som kan användas när det blir friare att träffas fysiskt igen.

Stort barnläger och ungdomskonferens skjuts fram till 2021

Många barn och ungdomar hade sett framemot Frälsningsarméns arrangemang i vår och sommar och däribland det stora nationella barnlägret som i år hade gått under namnet Hopp. På grund av Corona-krisen skjuts det sistnämna fram till nästa sommar. Likaså den stora konferensen för Europas unga inom Frälsningsarmén som skulle ha arrangerats i Holland i augusti.

Tips och inspiration för barn och ungdomar under corona-tider

Text: Teresia Jansson