logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

"Vi fortsätter finnas för de unga - trots virus"

I Kristinehamn har Frälsningsarméns barn- och ungdomsverksamhet vuxit rejält under de senaste åren. Sommargården vid vattnet utnyttjas flitigt och i virustider har mycket av barnverksamheten förlagts utomhus, annat har flyttat in på nätet. ”Kårmedlemmarna är flexibla och fulla med idéer att hitta nya vägar i detta”, säger Sara Törnå, kårledare.

Kristinehamns kår har 75 medlemmar och ett växande barn- och ungdomsarbete. På tisdagar bjuds det på flera barnaktiviteter. Först ut är Kompiskören under ledning av ungdomskonsulent Erika Husberg. Barn i alla åldrar är välkomna.

- Vi tycker att det är extra viktigt att barnen får sjunga och röra på sig i dessa tider, menar kårledare Sara Törnå över telefon när hon berättar om verksamheten.

Scoutgruppen har vuxit mycket på kort tid

Efter Kompiskören är det vanligtvis familjemiddag, en enklare måltid till självkostnadspris. Middagen har dock just nu en paus på grund av corona-krisen. Senare på kvällen tar scouterna vid. Sara berättar stolt om kårens yngre scouter, en härlig grupp med barn från 6-9 år som leker och lär sig  göra knopar, surra och laga mat ute. I normala fall har man ibland hajk eller är på läger och under sen vår och tidig höst är barnen ute på Frälsningsarméns härliga sommarhem i Kristinehamns skärgård. 

- Den här gruppen har gått från bara två till tjugo barn på några år, säger Sara. Det är väldigt roligt. Just nu under corona ses gruppen utomhus, ibland tillsammans med de äldre scouterna.

Fritidsgård för mellanstadiebarn

För mellanstadiebarn finns Fritidsgård Borgen, vanligtvis öppen två gånger i veckan efter skolan. Här kan man träffa kompisar, pyssla, läsa läxor och spela spel. Fritidsgården erbjuder även ett fikapaket i Café Borgen på eftermiddagen.

Porträttbild av kårledaren Sara Törnå som ler mot kameran.
Sara Törnå

- Vi har ett föräldrakafé också som nu är stängt på grund av virusrisken. Men det vanliga kaféet kommer troligtvis fortsätta att ha öppet, berättar Sara.

Ungdomarna ses utomhus och på sociala medier

För Kristinehamns ungdomar erbjuds scouter och ungdomsgrupp. Ungdomsscouterna ses en gång i veckan och satsar på lärande genom utmaningar av olika slag. Några gånger per år blir det hajk och på sommaren försöker man komma iväg på ett scoutläger. Ungdomsgruppen träffas varannan fredag och har i princip flyttat ut verksamheten helt nu.

- Ungdomarna möts dessutom i en egen grupp på Facebook. Den är särskilt välbehövlig i dessa tider då man kanske inte kan ses lika mycket eller på samma sätt. De yngre deltar inte där men har möjligheten att skicka meddelande till barn- och ungdomskonsulenten om de vill, säger Sara.

Terminsfest blev Facebook-fest

I år flyttades kårens återkommande och omtyckta terminsfest in på Facebook, där den sändes live med ett 30-tal barn och unga som deltagare. Det blev väldigt lyckat, med sång och musik och slutspurt i en insamling via Swish till ett internationellt projekt i Bangladesh.

- Vi samlade in pengar som gick till en ko. Barnen bestämde att den ska heta Greta, säger Sara och skrattar lite.

 När helgen kommer välkomnas barn och ungdomar till kyrkan tillsammans med hela kåren. Varannan söndag hålls söndagsskola och under gudstjänsterna har man vanligtvis en femminuters så kallad barnruta. Det kan vara ett drama, en berättelse eller en lek som leder fram till gudstjänstens tema. Flera medlemmar hjälps åt med detta.

Dagkollo blir troligtvis av i sommar

Framtiden är just nu lika oviss för kåren som för många andra. Församlingslägret har ställts in men sommarens dagkollo för barn mellan 8 och 13 år planeras och personalen står redo. Man kommer att vänta till sista minuten med att ställa in om det blir tvunget. Sara understryker att Kristinehamns kårmedlemmar är fantastiska - flexibla och fulla med idéer att hitta nya vägar.

- Vi tar en dag i taget och planerar för veckan som kommer. Saker kan ändra sig, men det vi förmår, det gör vi, säger hon.

”Uppdraget är viktigare än rädslan för att bli sjuk”

Sara Törnå

Sara poängterar att intentionen hela tiden varit att hålla igång verksamheten, om än på lite nya sätt. Att stänga när människor befinner sig i kris är inte Frälsningsarméns uppgift. Missionen formades i Londons slum, bland de mest utsatta, smutsiga och sjuka människorna. Uppdraget är viktigare än rädslan för att bli sjuk.

Guldläge hjälpa oroliga nu

-Vår tro utmanas av detta. Vi måste våga tänka att Gud kan och vill bevara oss i allt. Visst ska vi vara försiktiga och ta ansvar, men hur hårt ska en kristen hålla i sitt eget liv? Jag har varit med om så mycket att jag inte är rädd för döden. Dessutom är detta också ett guldläge för oss att nå in i och hjälpa oroliga människor, säger Sara Törnå.

Röster från deltagare i den växande scoutgruppen 

Elvira, 10 år

- På scouterna är vi ute mycket och bygger saker. Jag gillar mest att leka lekar. Jag började för tre år sedan. Ledarna är bra och jag har fått flera nya vänner. Frälsningsarmén känner jag till sedan förut, dom brukar ha gudstjänster. Jag kunde väldigt mycket om Gud innan för jag har gått söndagsskola sedan jag var liten. Men jag lär mig nya saker här!

- Jag är inte så rädd för att jag ska få corona men det är tråkigt att man inte kan träffa alla gamla. Jag vet att man inte ska vara lika nära varandra som man brukar, inte skaka hand och så. Jag ser fram emot sommaren!

Benjamin, 10 år

- Jag har varit med i scouterna i tre år. Vi är här ute på sommarhemmet ibland, och inne på Borgen (kåren i stan) pysslar vi till exempel. Och löser mysterium! Jag gillade verkligen när vi åkte till Vilda-parken. Jag gillar ledarna och har fått nya vänner här. Jag visste vilka Frälsningsarmén är, de har ju gudstjänster på söndagar också. På slutet av scoutträffarna när vi har andakt lär vi oss något nytt om Gud varje gång, men jag kommer inte på något exakt nu.

- Jag gillar inte corona, många skolor och annat stänger ner. Men jag hoppas att det försvinner snart i alla fall. Man ska tvätta händerna ofta och mycket vet jag. Jag längtar efter Frälsningsarméns kollo här på sommarhemmet i sommar!

Adelina, 9 år

- Vi har nästan bara kul på scouterna! Bäst är när vi leker lekar och när vi åker på läger. Ledarna är bra men lite knäppa, ha, ha! Jag har varit med i tre år och fått helt nya vänner här, för jag kände ingen innan. Jag är inte hundra på att jag kände till Frälsningsarmén förut, men jag vet att dom hjälper andra i världen och så. Vi har samlat in pengar till en ko. Jag har lärt mig nya saker om Gud, Jesus och fåglarna på ängen.

- Bu-hu tycker jag om corona! Min morfar vågar inte ens gå ut ur sin lägenhet. Min gammelmormor är 91 år. Men hon lever! Man ska hålla avstånd i matkön. I min skola har dom gjort små rutor, ett barn ska stå i varje ruta. I sommar ska vi vara ute i Revsand hela sommaren. Vi har vår husvagn där och det finns kompisar, lekområde och en sjö. Jag längtar!

Text: Carina Tyskbo
Bild barn: Erika Husberg