logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Utsatta familjer behöver hjälp inför skolstarten

Nu startar skolorna, något som betyder ekonomiska utmaningar för många familjer. Kläder har vuxits ur, läxor ska läsas och barn och unga ska hitta meningsfulla fritidsaktiviteter. Corona-pandemin har slagit extra hårt mot redan utsatta. Frälsningsarmén finns med och stöder inför ett nytt läsår, men behoven är stora.

Konsekvenserna av bland annat coronapandemin har blivit omfattande för de mest utsatta i vårt land. Många familjer där föräldrarna hade tillfälliga jobb blev arbetslösa över en natt. Det satte föräldrar och barn i en mycket svår sits där till och med maten tog slut.

- Värst är naturligtvis situationen för barnen, berättar Jenny Alm, verksamhetsansvarig på Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla. Hemma kan maten vara bristfällig, många bor oerhört trångt och somliga saknar kök och får laga mat hos andra, säger hon.

När skolorna startar får dessa familjer extra stora utgifter då kläder, skolväska och gympakläder men även telefoner ska inskaffas till barnen. Trycket på skolgården och i sociala medier är tufft för barn som jämför upplevelser, fritid, prylar eller kläder med varandra.

- Jag vet tioåringar som säljer knark. Det kan handla om att man behöver ett par nya skor, fortsätter Jenny.

Bygger gemenskap och erbjuder fritidsaktiviteter

Julia Adolfsson, nationell barnkonsulent, berättar att Frälsningsarméns många sommaraktiviteter vände sig särskilt till dem som inte hade råd eller möjlighet att komma iväg på semesterresor, ens inom Sverige.

- Och nu börjar höstterminen, med behov av en meningsfull fritid med goda förebilder, säger hon och fortsätter:

- Hos oss får barnen och ungdomarna goda, trygga sammanhang där gemenskapen är viktigare än status. Vi erbjuder en mängd olika fritidsaktiviteter som många familjer inte har möjlighet att bekosta annars. Sport, musik, läger, scouter och skapande till exempel, men också läxhjälp.

Hjälp att handla skolsaker på Myrorna

Flera av Frälsningsarméns kårer (församlingar) ordnar klädutdelning eller bytardagar. I Umeå påpekar Frans Ljungblahd, föreståndare för det sociala arbetet, att de som redan har en knapp ekonomi ändå har försökt göra något värdefullt under sommaren. Så vid höstterminens start är situationen extra tuff.

 - Vi möter dem som är stressade över att deras barn har vuxit ur kläder och skor. Somliga har dessutom flera barn, säger han.

Därför kan kåren ibland bevilja rekvisitioner till second hand-kedjan Myrorna, som drivs av Frälsningsarmén, för att handla kläder, begagnade skolväskor, miniräknare, mappar, pärmar och bra plagg.

- Personer i församlingen delar ibland även med sig av urvuxna plagg och skor, säger Frans Ljungbladh.

Oavsett hur pandemin fortgår behövs mer hjälp för att kunna fortsätta det goda arbetet bland utsatta. Alla barn förtjänar att få en bra start på hösten 2021.

Text: Carina Tyskbo