logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Storsatsning för utsatta på Gotland

Hos Frälsningsarmén i Visby kommer runt 350 familjer och enskilda med tuff ekonomi att få julhjälp i år 2021. Målet är även att alla barn ska få en julklapp. Den omfattande insamlingen engagerar företag och enskilda på Gotland, och ger personer i en utsatt livssituation möjlighet att få en dräglig jul.

Julen i Visby är en stor händelse och just nu har Frälsningsarmén haft bråda dagar. Julgåvan i form av presentkort delas ut till behövande som från november och framåt ansökt om hjälp på kåren. Bland ansökningarna finns till exempel ensamstående med barn, familjer, sjukskrivna och äldre med låg pension. Samtliga lever i princip på existensminimum. Varje år delas även julklappar ut till familjer som inte har råd att köpa egna.

Fler än trehundra får ekonomisk hjälp via presentkort

— Förhoppningen är att kunna förse omkring 350 hushåll med presentkort. Trycket är väldigt högt, säger Fanny Ljungholm, föreståndare för Krukmakarens hus i Visby som är Frälsningsarméns omsorgs- och rehabiliteringsverksamhet. 

Pengarna till presentkorten kommer från årets julgryteinsamling och julklapparna brukar samlas in av öborna under den årliga tomteparaden. I år blir den glada paraden genom Visby av igen den 4 december, efter uppehåll under förra året. Väldigt roligt, och en viktig tradition i staden, berättar Fanny.

Tomteparad med klappar för Frälsningsarmén

— Så många sluter upp på detta! Vi går från ett torg med facklor. Tomten i kärra med häst åker först och en lång rad mer eller mindre julutklädda Visbybor efter. Vid ankomsten till Stortorget får alla privatpersoner och handlare lämna julklappar till tomten. Där finns vi med och spelar, sjunger och pratar med folk, säger hon.

Senare tas alla insamlade klappar till Frälsningsarmén och delas ut till barn vars föräldrar inte haft råd att köpa några gåvor. Målet är att alla barn ska få en julklapp, betonar Fanny.

På julafton finns sedan tidigare en mycket uppskattad och välbesökt tradition av att ordna julfest på kåren. Utformningen för denna ännu inte är bestämd, och görs efter rådande restriktioner.

Event på hotell med julklappsinslagning

Utöver detta ordnar samarbetspartnern sedan länge, Clarion Hotel Wisby, en egen julklappsinsamling, där människor får komma in på hotellet och skänka oinslagna julklappar. Dessa paketeras på hotellet under ett event med trevligt fika den 6 december. Klapparna skänks sedan till Frälsningsarmén, allt för att sprida glädje till barn och ungdomar i utsatta familjer. Under eventet finns Fanny och kollegorna från Frälsningsarmén med för att samtala med människor, svara på frågor och slå in en och annan julklapp.

Julhjälp som når hela ön genom samarbete

Sedan ett år tillbaka samarbetar Frälsningsarmén dessutom med två kyrkor på andra delar av Gotland. Dessa hämtar julklappar och presentkort på kåren och delar ut till de personer som bor kring den platsen, och som likt Visbyborna ansökt om julhjälp. För behoven märks runt hela ön.

— Så mitt i nöden känns detta jättespännande och meningsfullt. Kärnan i vårt budskap under hela året är ju att möta människor och skänka hopp. Vi hoppas att stunden tillsammans kan förmedla julens budskap till alla som firar med oss, avslutar Fanny Ljungholm. 

Till vänster: Ett barn som håller i en Frälsningsarmén-skylt och bredvid barnet står en kvinna med en Frälsningsarmén-väst. Till höger: En hög av julklappar som ligger på snön vid en julgran.
Till vänster: Ett barn som håller i en Frälsningsarmén-skylt och bredvid barnet står en kvinna med en Frälsningsarmén-väst. Till höger: En hög av julklappar som ligger på snön vid en julgran.
Till vänster: Ett barn som håller i en Frälsningsarmén-skylt och bredvid barnet står en kvinna med en Frälsningsarmén-väst. Till höger: En hög av julklappar som ligger på snön vid en julgran.

Hej Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum. Varför samarbetar ni med Frälsningsarmén kring jul?

Bild på Magnus Olsson som är verksamhetsledare för Visby centrum. Han står framför ett träd och ler mot kameran.
Magnus Olsson

— Detta engagemang för att stötta utsatta familjer rör hela staden och alla handlare och företag i Visby. Det här är lika självklart som att sätta upp julbelysningen varje år. Julsamarbetet är så uppskattat och skapar glädje och samhörighet på orten. Handlarna är kanske konkurrenter annars, men runt goda saker som detta förenas man. Jag tycker att vi ser mer glädje när människor får ge, än när de får något. Det är så viktigt i dagens i dagens samhälle, när så mycket händer som inte är positivt.

Hur var tomteparaden i lördags?

— Toppen tack - och vi fick snö också! Vi startade på Södertorg där tomten kom in genom porten med häst och vagn. Facklor delades ut och så gick hela tåget med människor tillsammans mot Stortorget. På vägen stannade vi vid fyra butiker, där butiksägaren kom ut med en välfylld säck med julklappar.

— Vid Stortorget står vår fina gran där alla paket lades ner. Här fick enskilda även lämna sina egna klappar, det blir väldigt högtidligt och fint. Frälsningsarmén var med och spelade och sjöng på scenen. Sedan tog Frälsningsarmén hand om alla klapparna, som de sedan delar ut till behövande gotlänningar.

Vad ser du av gotlänningens utsatthet numera?

— Vi ser utsatta människor i centrum också. Många som kanske inte hade tanken på att man en dag kan hamna i utsatthet, har gjort det. Men engagemanget och kunskapen om de utsatta, det har ni på Frälsningsarmén. Vi kan hjälpa till genom att hjälpa er, det känns tryggt och bra.

Har du tips till andra centrum som vill göra något liknande?

— Våga tro att det finns engagemang, våga fråga andra! Det tar lite tid och fixa och hålla i kontakterna, men det är inte alls betungande om man ser till vad man får. Ta kontakt med Frälsningsarmén och andra företag/centrumföreningar i god tid, bygg relationer. Det underlättar förstås om en eller fler personer brinner lite extra och vill driva detta.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Fanny Ljungholm/Frälsningsarmén i Visby, Magnus Olsson