logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Sommaren startade med uppskattad scoutdag

Då Frälsningsarmén i Norrköping och Krokek på grund av corona inte kunde genomföra sin sedvanliga scoutövernattning, gjorde de istället en härlig scoututflykt med 20 glada barn. I Ämtetorp ägnades den soliga dagen åt lekar, kanotpaddling, bibelandakt, matlagning i det fria och till och med bad.

Lördagen den 30 maj var det dags för Norrköpings kårs scoutgrupp att ge sig av på en härlig heldag vid scoutstugan i Ämtetorp, ett par mil utanför Norrköping. 21 barn i åldrarna 6-11 deltog, och tillsammans med medföljande föräldrar och ledare var man ett 40-tal personer. Två tredjedelar av barnen kom från kåren i Krokek, som Norrköping samarbetat med i många år. Scoutdagen ersatte den övernattning som kåren brukar göra för barn och ungdomar vid denna tid på året.

En skog som ligger vid vattnet i Ämtetorp. I skogen står en scoutgrupp samlad.
Spårning i skogen med Frälsningsarméns scoutgrupp, som var tillsammans i Ämtetorp under nästan tolv timmar den här fina majdagen.

Gården i Ämtetorp hyrs av kåren och består av boningshus, två småhus och en stor lada. Men denna scoutdag tillbringades helt och hållet utomhus. Tipsfrågor i skogen, paddelturer, korvgrillning, tävling och lägerbål stod på schemat, och vädret var fint efter några rätt kalla majveckor.

Sexåringar och uppåt lagade maten själva

— På förmiddagen hade vi en tävling där barnen skulle hitta olika saker som finns på området, till exempel: "Vad är det på gaveln på lilla stugan?", "Hur många fönster är det på stora stugan?". Sedan lagade de köttbullar och makaroner tillsammans i grupper vid stormkök - barnen fick klara allt själva med visst stöd av de vuxna, berättar Rolf Bjernhagen, som varit scoutledare i Norrköping  sedan 1977.

Det erbjöds aven paddling för dem som ville, samt roliga lekar och en spårning i skogen med tipsfrågor.

— De som ville och vågade tog sig till och med ett dopp i Ysjön, säger Rolf.

Andakt om att lyssna in och göra rätt val

Kårledare Elisabeth Grahn höll i scoutdagens bibelundervisning om de två männen som gjorde helt olika val. En valde att bygga sitt hus på sanden och den andra byggde sitt på ett berg, som det står i Matteusevangeliet 7:24-27. Huset på sanden klarade varken storm eller vatten.

— I anslutning till det lekte vi en lek där barnen fick välja mellan olika saker, såsom glass eller godis, diska eller städa. Vi kom fram till att det ibland är svårt att välja. Men att lyssna på vad Jesus talar om i bibeln och göra som han säger är alltid ett bra val, säger Elisabeth Grahn som deltog i dagen tillsammans med maken och kårledaren Johan och dottern Alice. 

Allsång och ljusutdelning

På kvällningen var det dags för lägerbål vid det stora träkorset med vacker utsikt över sjön. I den ljusa försommarkvällen spelade Rolf Bjernhagen gitarr och scouterna sjöng lägerbålssånger som "Omkring vår eld", "Huvud, axlar, knä och tå" och "Temperaturen". Under kvällens andakt fick barnen med sig ett litet ljus med texten från Psaltaren 119:105: ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig”.

Till vänster: En man som sitter och spelar gitarr vid en lägereld. Till höger: En kvinna som står och grillar korv.
Mot kvällen blev det lägerbål och sångstund med avslutande andakt. Rolf Bjernhagen har varit scoutledare i många år. "Som alternativ till vår vanliga övernattning som vi inte kunde ha på grund av corona, var det här en jättefin dag." säger han.

Positivt när scoutgruppen växer via kompisar

Så vid 20-tiden på kvällen var det dags att rulla hemåt med trötta och glada barn.

— Som alternativ till vårt vanligt läger var det här en jättefin dag. Det är roligt att så pass många av våra barn inte kommer från Frälsningsarmén utan har hittat vår scoutgrupp genom till exempel kompisar. Det är ofta det bästa sättet att få grupper att växa varaktigt, säger Rolf Bjernhagen.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Elisabeth Grahn