logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Läxhjälp, eftermiddagshäng och dagkollo för barnen i Tranås

I Tranås lånar kommunen ut ett hus till föreningar och kyrkor mitt i bostadsområdet Stoeryd. Här har Frälsningsarmén under våren på måndagar bjudit in till läxhjälp och eftermiddagshäng. ”I höstas gjorde vi på kåren en omstart av arbetet i Stoeryd, ett mångkulturellt område med många nationaliteter och det har blivit väldigt lyckat”, berättar Jenny Carlsson kårledare för Frälsningsarmén i Tranås.

Huset som kommunen äger kallas för Blå huset och är en byggnad som tidigare bland annat använts som fritidshem och förskola. Föreningar och kyrkor är välkomna att låna huset gratis för sin verksamhet för att öka trivseln i området. Detta är en del i ett projekt som kallas ”Hemma i Stoeryd”.

Här har Frälsningsarmén i Tranås varje måndag eftermiddag under vårterminen mött skolbarn i åldrarna 6–12 år. Maxantal barn som får vara i huset är 15, därför har man haft två pass, ett från kl 15-16 och ett från 16-17 och barnen har erbjudits läxjhjälp, lekar, pingis, och pyssel.

50-60 barn och vuxna deltar i aktiviteterna

I huset har man samlats i olika rum för de olika aktiviteterna. I ett rum har man haft hinderbana, i ett annat pyssel och läxhjälp och i ett tredje har man spelat pingis.   

— I ett fjärde rum har en av våra frälsningssoldater, Elinor, haft en rytmik- och sångstund för yngre barn tillsammans med sina föräldrar, berättar Jenny. Det har varit upp till tolv små barn i åldrarna noll till fem med förälder.

En vanlig måndag har man totalt varit omkring ​50-60 deltagande i huset, både barn och vuxna. Varje timme har avslutats med en samling med frukt, sång och samtal. I julas spelade ledarna under samlingen upp ett litet julspel om Jesu födelse, berättar Jenny.

— De sista gångerna nu på våren har vi haft gemensamma aktiviteter utomhus i stället och de som velat ha hjälp med läxan har varit i huset, säger hon.

Hinderbanan har varit väldigt populär och många av barnen har även haft nyfikna frågor under samlingarna; ”Vad är Frälsningsarmén?”, ”Vad gör man i kyrkan?”, ”Ber ni kristna?”.

Ett gäng barn med ryggarna vända mot kameran som leker med en fallskärm.
Under vårens varma dagar har man haft gemensamma aktiviteter utomhus.

Familjekvällarna som skapar gemenskap och relationer

— Vi har fått många fina kontakter med både barn och vuxna och funderade på hur vi skulle gå vidare, säger Jenny. Vi ville gärna bjuda med dem till kåren för att skapa djupare gemenskap och relationer, samt öka integrationen med kåren. Därför genomförde vi på prov tre familjekvällar under våren i kårens lokaler som blev väldigt lyckade.

Jenny berättar att flera av kårens medlemmar också har deltagit under familjekvällarna. Sånghäften med kompissånger har varit populärt och flera barn har velat testa att sjunga i mikrofon. På den avslutande samlingen i kyrksalen har man genom flanellografbilder berättat bland annat om ”Pojken med fem bröd och två fiskar”. På sista samlingen fick alla som ville tända ljus i ljusbärare och berättade om en sak de var tacksamma för.

— En flicka frågade förundrat: ”Varför blundar ni när ni ber?”, säger Jenny.

De som arbetat med detta på kåren är förutom Jenny och hennes man Richard, båda kårledare på Frälsningsarmén, ett antal volontärer varav de flesta är medlemmar på kåren i Tranås.

— Vi är just nu i en process där vi ber och söker Guds ledning i hur vi ska gå vidare med de relationer och kontakter vi har just nu, berättar Jenny. I kåren finns en djup längtan efter att vi ska få se barn och unga aktiva i kåren så många upplever detta arbete som ett bönesvar. 

Dagkollo med aktiviteter för barn i Tranås

Under sommaren ska kåren ha ett ha dagkollo för barn i Tranås i Frälsningsarméns sommarkyrka Sännevadet. Flera av barnen som man har haft regelbunden kontakt med i Stoeryd kommer dit tillsammans med barn från andra områden i Tranås. De är uppdelade på två grupper under veckorna 31 och 32 med vardera fem heldagar och en massa aktiviteter, lunch, mellanmål och dagsutflykt.

— Inbjudan har gått ut via kommunens hemsida och Frälsningsarmén i Tranås egna kanaler såsom hemsida, sociala medier och affischskåp och så klart i samtal med de barn och föräldrar vi möter, avslutar Jenny.

Text: Jenny Carlsson, Jonas Nimmersjö
Foto: Frälsningsarmén i Tranås

HÄR HITTAR DU FRÄLSNINGSARMÉN PÅ DIN ORT