logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Läger för ensamstående mammor med barn

Vi vistas i en vacker, havsnära och lugn miljö. Mammorna får en stund varje dag för avkoppling, inspiration och gemenskap, medan barnen aktiveras av erfarna och engagerade ledare. De badar, åker båt, leker och pysslar tillsammans.

Två gånger om året arrangerar Frälsningsarméns kår 393 i Stockholm kostnadsfria läger för ensamstående mammor med barn. Fjorton mammor och deras barn fick därför i slutet av maj förra året tillbringa en helg på Riddersviks gård i Hässelby. Det känns lyxigt att kunna erbjuda dem herrgårdsliv några dagar, med fina rum och all mat tillagad av riktiga kockar. Himmelriket för många slitande mammor, och någon fick även turen att sova i bröllopssviten.

"Älskad, värdefull, dyrbar och allmänt bra"

Några av mammorna har fått kontakt med Frälsningsarmén genom socialtjänsten och kvinnojouren, några genom andra mammor som varit med tidigare och berättat och några genom att de tagit direkt kontakt med vår kår.

Alla våra läger har sitt tema – denna gång var det "Älskad, värdefull, dyrbar och allmänt bra", och alla mammor fick en kasse med tryck på, för att under dagarna symboliskt få fylla på med det budskapet.

En stund av ro mitt i vardagen

Det är slitit och jobbigt att vara ensam förälder. Lägret är för många en lättnad, en stund av ro mitt i vardagen. Att kunna vila, möta andra, se barnen leka och ha roligt och få ha en gemensam god upplevelse tillsammans med sitt/sina barn. Några barn tog till och med tillfället i akt att ta årets första dopp!

Men när man inte behöver tänka på alt det vardagliga – skolpackning, matlagning, inköp, ekonomin, aktiviteter och tider – så tränger också känslorna fram. Någon gråter – av frustration och trötthet. Några vill bara vila. Och så är det – livet kommer ikapp, och det måste det få göra. Vi delar skratt och tårar.

Vi  håller kontakten med mammorna

Ett gäng ungdomar från kåren är med som barnledare och ser till att barnen får meningsfull sysselsättning på förmiddagarna då mammorna har eget program. På eftermiddagarna finns tid tillsammans för mammor och barn och en del gemensamma aktiviteter, som lek, brännboll.

För oss är det viktigt med uppföljning, att inte familjerna bara "släpps" efter lägret. Under terminerna bjuder vi in till olika aktiviteter – temamiddagar, temadagar och gudstjänster.

Vi är glada över att flera av mammorna som tidigare varit på läger har hittat sin gemenskap på vår kår. Även flera av våra ungdomar har kommit till kåren genom dessa mamma-barnläger när de var små.

Helena Andersson
Biträdande kårledare och ansvarig för socialt arbete
Frälsningsarmén Kår393, Stockholm