logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Julhjälpen gjorde att familjen kunde andas ut

Tack vare julhjälpen från Frälsningsarmén kunde Johanna köpa julklappar till de tre barnen och få fira julafton i fin gemenskap med andra. Efter många års utsatthet tog hon sig sakta tillbaka till arbete och ett eget hem. ”När jag fått hjälp av Frälsningsarmén sex jular i rad, skrev jag och sade att det inte längre behövdes. Det kändes otroligt bra - jag är så tacksam!”

Johanna är rakt på sak då hon beskriver situationen innan hon fick hjälp av Frälsningsarmén. Hon har flera tidiga trauman, destruktiva för­hållanden och en diagnos med sig i bagaget. Ibland har hon varit väldigt djupt nere. När hon av olika anledningar blev vräkt tvingades hon bo i en kontorslänga en tid för att klara kylan. Ett giftermål kraschade och efter skilsmässa och tuff vårdnadstvist blev hon ensamstående med tre barn.

”Julhjälpen gjorde en enorm skillnad för oss”

Nu bodde Johanna på en mindre ort i Mellansverige. Julen stod för dörren och hon visste varken ut eller in hur det skulle bli för henne och barnen. Någon tipsade om Frälsningsarmén och Johanna bokade en tid att få komma och berätta om sin situation. Ganska nervös gick hon dit. På Frälsningsarméns kår möttes hon av kårledaren och blir rörd till tårar när hon talar om personalen.

— De har varit fantastiska! Jag som mamma fick presentcheckar som räckte till både jul­mat och julklappar till barnen. Julhjälpen gjorde en enorm skillnad för oss och vi kunde andas ut en stund. Det var en fantastisk känsla, säger hon.

”Barnen fick fira jul med gran, dans och tomte”

När julafton kom tillbringade Johanna och barnen även den hos Frälsningsarmén. Och det blev flera gånger efter det. Hon minns att det var så fint att vara omsluten i en varm gemenskap där många bar på tunga livsöden, liksom hon. Då kände man sig inte lika ensam och konstig i sin utsatthet.

— Framförallt var det ju toppen för barnen. De fick fira jul med gran, dans och tomte och med andra barn och vuxna, säger hon.

Johanna har aldrig försökt dölja att hon haft det tufft i livet. Hon är stolt över hur hon kämpat för att så långt som möjligt klara tillvaron själv för sig och barnen.

— Att säga att man är fattig i Sve­rige tas emot på väldigt olika sätt av människor, menar hon. Somliga blir be­svärade. Men hemlöshet och utsatthet handlar inte bara om missbruk eller att man inte har skött sig. Ändå är det en tung skam att hamna i till exempel skulder och skuldsanering, förklarar hon.

Vägen tillbaka till arbete och hem

Efter flera år som sjukpensionär gick Johanna en kurs som blev starten på resan tillbaka till arbetslivet. Hon fick praktikplats och sedan arbete inom en butikskedja. Hon jobbade bara några timmar i början, men fick efterhand mer ansvar och gick så småningom upp till nästan heltid. En härlig känsla, minns Johanna. Så äntligen blev drömmen om ett eget hem sann. Johanna trodde inte sina ögon när hon fick nycklarna i handen.

— Varje dag när jag kommer hem och öppnar min dörr känner jag en sådan enorm tacksamhet. Att ha arbete och ett hem ger mig och barnen helt andra möjligheter.

Tackade Frälsningsarmén för sex jular i rad

När hon sex jular i rad fått hjälp av Frälsningsarmén skrev Johanna ett tackkort till personalen. Hon ville berätta att hon inte längre behövde hjälpen därifrån.

— Jag skrev för att det betytt så myck­et för mig. Jag är så otroligt tacksam över julhjälpen från Frälsningsarmén under de här åren! Varje gång jag ansökt om stödet har jag blivit så fint och värdigt bemött, säger hon och fortsätter berörd:

—  Kårledaren frågade dessutom alltid om han fick be för mig. Och bö­nen fångade upp exakt det jag kämpade med och behövde! Han kunde sätta ord på det som var min kraft, och stötta den. De orden gav mig styrka och tillit.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer