logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Jätteroliga Superhelger lyste upp barnens tillvaro

Novembermörkret flödade av glädje, hopp och ljus när Frälsningsarmén Ung samlade totalt 164 barn i åldrarna 6 till 13 år. I Stockholm, Umeå och Halmstad fick barnen uppleva allt från trampolinpark och bowling, till husbyggande och undervisning – allt med Jesus i centrum.

Bowling och disco på söder i Stockholm

Den 6-7 november inbjöds till JS-helg på Kår 393 i Stockholm. 49 barn och deras ledare träffades och programmet innehöll förutom undervisning bland annat härligt disco med DJ och film. ”Superbra undervisning” handlade om hur Gud i Gamla testamentet bara bodde i Templet, men nu genom Jesus kan bo i våra hjärtan.

Bild på Jennie Gallardo från Frälsningsarmén. Hon ler mot kameran.
Jennie Gallardo

— Jag tror inte någon missade att Jesus var i huset, "Jesus in the house”, ”Jesus in me” som vårt tema var, säger Jennie Gallardo med ett leende.

Runt 20 av barnen kom från sommarens kollo i Husby, vilket var extra glädjande då ingen av dem tidigare deltagit på Frälsningsarméns nationella läger. I stället för att anordna ett eget höstlovskollo i Husby bjöds de nu med till Södermalm för att få lära känna andra barn och ta del av något större.

— Ja, det var en sann glädje! Mitt finaste minne från helgen i Stockholm kommer att vara lovsången under söndagens gudstjänst, då alla barnröster stämde in. Jag lovar, det var änglasång! intygar Jennie.

Till vänster: Gabriel Wahl med sin docka Åsskar. Till höger: Barn på disco. De har på sig armband och halsband som lyser i mörkret.

Dockan Åsskar mötte barnen i Umeå

Den 13-14 november var det dags för 67 ledare och barn att träffas i Umeå. Deltagarna kom från Umeå, Hällnäs, Hapar anda och Örnsköldsvik. På det späckade schemat stod även här ”Superbra undervisning” för olika åldrar samt bowling. Dessutom kom Gabriel Wahl och den populära dockan Åsskar och pratade med barnen om att liksom vi har olika kroppsdelar, så har vi olika gåvor som vi får och behöver använda för varandra.

— Vi är otroligt glada över att deltagarantalet på ett par år har mer än fördubblats i Umeå, från 28 till nästan 70. Det är ett bevis på att vi gör rätt saker och att barnen behöver det hopp som våra läger ger, menar Jennie.

Trampolinpark och Jesus i Halmstad

Slutligen samlade Frälsningsarmén Ung till månadens sista JS-helg, den 20-21 november i Halmstad. Hit reste 60 barn och 18 ledare från bland annat Eksjö, Helsingborg och Hönö. Med stor entusiasm gick alla in för programmet som förutom undervisningen lockade med trampolinpark och disco.

— Vi var många på en liten yta, men det märktes inte. Solen sken, så innegården på Frälsningsarmén i Halmstad var perfekt att springa av sig på. Efter att alla hoppat loss på trampolinerna var festmiddagen på kvällen med tacos ett uppskattat inslag, berättar Jennie.

Hon och de andra arrangörerna känner stor tacksamhet till alla som jobbat med de tre träffarna och till kårerna som välkomnat in en stor mängd barn under ett dygn.

— Och vårt största tack går till Jesus! Han hjälper oss att nå nya barn med det bästa evangeliet som finns, sitt kärleksbudskap. Han är verkligen en hjälte som kan frälsa, säger Jennie och fortsätter:

— Våra barn är sådana överlevare! Trots en pågående pandemi har barnen klarat det. Visst har de påverkats av tiden vi lever i nu, men de är överlevare. Att få dansa, skratta, be tillsammans och lära dem att de kan överlämna sin oro till Jesus, att han vill bära; det är en av de viktigaste uppgifterna vi har. Barnen är ju vår framtid!

En ung flicka som ler mot kameran.
Hermela Mesfun

Barnens röst

  • Namn: Hermela Mesfun
  • Ålder: 11
  • JS-helg: på Kår 393 i Stockholm
  • Det bästa jag vet: Dansa och ha kul

Hur fick du reda på JS-lägret?

Det enda jag visste om Frälsningsarmén sedan tidigare var Kvinnocentret i Akalla men min mammas kompis barn gick på dagkollot Sommarkul så jag följde med. Jag kände mig direkt jättetrygg och som hemma fast jag inte kände dem sedan innan. Efter lägret hade vi en snapchatgrupp och där fick jag veta att det skulle bli ett läger där man kunde sova över.

Hur kändes det att åka in till kåren på Södermalm i Stockholm?

Det kändes jättekul, det var nummer ett av det roligaste som någonsin hänt mig. På lägret fanns nästan allt som alla gillar och om man hade problem kunde man prata med ledarna. De blev som en familj. Har du något särskilt minne från lägret? När vi bowlade, hade filmkväll och disco. Det kändes också jättebra att få veta mer om Gud. De hade bra och roliga gudstjänster, de gjorde verkligen så att jag förstod.

Vad vill du säga till andra som funderar på att vara med på ett JS-läger?

Du borde verkligen gå dit! När helgen är över kommer du verkligen vilja få tillbaka den och du kommer få mycket bättre självkänsla.

Text: Kiki Broms
Foto: Frälsningsarmén

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 2-2022