logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Hundratals får en försmak av julen

Frälsningsarméns kår i Västerås har som vanligt mycket på gång inför julen. I samarbete med restaurang Djäkneberget ordnas ett tjusigt julbord för 160 personer och tre julfester för olika målgrupper. Dessutom delar man ut matkassar, presentkort på mat och julklappar till en mängd hushåll.

Kåren i Västerås har under flera år organiserat julbord med två sittningar på restaurangen Djäkneberget som står för själva kalaset. Totalt kan 160 gäster delta och främst handlar det om de som lever i missbruk och hemlöshet men en och annan är långtidssjukskriven och några är pensionärer som är ensamma eller har det knapert ekonomiskt. I år bjuds det till bords dagen före julafton.

- Det är en jättefin restaurang med ett otroligt julbord och personalen har verkligen stora hjärtan, säger Elaine Tall Wenlöf, kårens sociala arbete.

Drogfria julfester

Anmälan görs i förväg och alla platser brukar bli tillsatta och naturligtvis får inga droger förekomma. Frälsningsarmén distribuerar även biljetter till Stadsmissionen och några andra organisationer som arbetar med samma målgrupp. Frälsningsarmén står för musik och julsång i bakgrunden och restaurangen erbjuder de organisationer som önskar att ta emot den mat som blir över från restaurangens olika julbord för att kunna använda den i den egna verksamheten.

En särskild julklappsutdelning

Även muslimska familjer, som ju annars inte firar jul, brukar uppskatta dessa tillställningar. Kårens musikanter bidrar också till julstämningen. Det serveras gröt och skink- eller kalkonsmörgås, det blir dans runt granen och filmvisning som handlar om julevangeliet. Även tomten kommer och lämnar klappar till barnen. Veckan efter bjuds föräldrar in till en särskild julklappsutdelning då de oinslagna klapparna ligger uppradade så att man kan välja vilka man vill ge till sina barn.

- Föräldrarna får gå runt och kika i lugn och ro och vi samarbetar med hotell Clarion, vars gäster men också folk på stan, kan lämna julklappar under hotellets gran. Dessa skänks sedan till Frälsningsarmén, säger Elaine.

Mest brukar det vara leksaker men även kläder, presentkort på äventyrsbad, H&M och Intersport, hygienprodukter och kosmetika och tekniska prylar som hörlurar. Omkring 30-40 barn fick del av detta i fjol då kåren fick så många julklappar att de även räckte till födelsedagspresenter under det här året till barn man har kontakt med.

- Man blir så otroligt ödmjuk och tacksam för alla gåvor från organisationer och privatpersoner och de har ett stort förtroende för att vi förvaltar gåvorna och pengarna väl, säger Elaine.

Alla är välkomna att swisha och bidra med en gåva-  swisha "JUL" till 9004805 

”Det känns fantastiskt att få umgås, skratta och prata”

Det blir även två julfester för vuxna 18 december. Elaine och medarbetarna tycker att det är bättre med mindre grupper och vid alla borden finns någon från kåren som då har möjlighet att sitta ner och prata med gästerna i lugn och ro. Vid dessa tillfällen ges det individuell julhjälp i form av matkassar, presentkort på mat och klappar. Gästerna brukar uttrycka sin tacksamhet över att få del av detta.

- Det känns fantastiskt att få umgås, skratta och prata. En del säger att det är just gemenskapen och känslan av samhörighet de uppskattar allra mest. Man blir varm i hjärtat, säger Elaine.

- Många kommer tillbaka till oss efter julen och berättar hur klapparna blev mottagna, fortsätter hon.

Julfest för ungdomar

Nytt för i år är att det kommer anordnas en julfest för ungdomar dagen efter Lucia. Då blir det en blandning av kårens tonåringar och ensamkommande/asylsökande. De kommer också att erbjudas presentkort på Ica exempelvis. Elaine nämner att det finns de som undrar hur hon och kollegorna orkar och kan arrangera allt detta och då hänvisar hon till evangeliet, det kristna budskapet.

- Det vi har fått av Gud vill vi ge vidare, det rinner över. Och det är vårt uppdrag att förmedla gudstron i praktisk handling, att vara Guds händer och fötter, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson