logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Hjälpen betyder oerhört mycket!”

Droger och kriminalitet kantade Magnus liv under många år tills han fick behandling för missbruket och tog emot Jesus. Nu genomgår både han och hans fru skuldsanering och som barnfamilj är det inte så lätt att få ekonomin att gå ihop. Via Frälsningsarmén deltar de i familjeaktiviteter och utflykter och matkassen till jul gör att de trots allt kan sätta lite guldkant på högtiden.

När Magnus far dog rämnade tillvaron för sonen som drogs in i drogmissbruk och kriminalitet, en livsstil som varade tills han var 36 år. Via ett tolvstegsprogram på kristen grund blev han av med drogbegäret och träffade sin blivande fru, Jennie. Efter en tid blev de båda frälsta och idag är de medlemmar i en internationell församling i Jönköping.

— Det var en sådan glädje där och den värme och kärlek som jag saknat sedan barndomen kom in i mig, säger Magnus.

Det gamla livet gör sig dock påmint i form av stora skulder och Magnus blev beviljad skuldsanering då han under en femårsperiod tvingas leva på existensminimum för att därefter få resterande skulder avskrivna. Ett år senare påbörjade även Jennie den processen. Som kyrkvaktmästare hade inte Magnus den högsta lönen att utgå ifrån heller och dessutom finns det tre barn i familjen även om bara ett av dem bor hemma idag. Jennie har en anställning med lönebidrag i en församling.

— Det är svårt för oss att göra sådant som vanliga familjer gör eller att unna sig någonting extra, påpekar Magnus.

”Så roligt för barnen att få komma iväg ibland”

Han hittade till Frälsningsarmén i Jönköping för några år sedan och där har han och familjen fått matkassar och hjälp och stöd av olika slag. De har varit med på familjemiddagar och följt med på läger och utflykter, exempelvis till Astrid Lindgrens värld och Kolmården. Även om de har sitt medlemskap i en annan kyrka så är de ofta på kåren. I början fanns det en känsla av skam hos dem över att behöva ta emot hjälp från Frälsningsarmén men idag är tacksamheten stor över stödet de får.

— Det känns kanon och betyder jättemycket för oss. Frälsningsarmén ordnar ju väldigt mycket saker som vi inte skulle ha råd med själva, säger Magnus.

— Vi har en härlig gemenskap och fina minnen från resorna och det är ju görroligt för barnen att få komma iväg och sova borta ibland, fortsätter han.

Skuldsaneringen avslutad i april

Magnus ser framemot kassen med julmat och klappar som de traditionsenligt kommer få i december. En annan välsignelse är att han trots den ekonomiska situationen har kunnat köpa en egen bostad till familjen. För 1,5 år sedan bytte han nämligen jobb till fastighetsskötare och hyrde först en lägenhet av företaget. När den sedan omvandlades till bostadsrätt sörjde Magnus att han inte hade möjlighet att köpa den eftersom han inte skulle beviljas något lån från banken.

— Då fick jag låna pengar av chefen så att jag kunde köpa lägenheten. Gud öppnar verkligen sina dörrar och vägar för mig, utbrister Magnus.

I april avslutas äntligen hans skuldsanering och då kan han också ta ett regelrätt bostadslån så att han kan betala av sin chef.

— Det ser jag framemot och det ska absolut firas på något sätt, avslutar Magnus.

Text: Teresia Jansson
Foto: Privat