logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Familjefest för barnfamiljer

Söderkåren i Stockholm fokuserar mycket på barnfamiljer. Varje månad ordnas en familjefest. Dock var det inte så under hösten 2019. Då fick barnen vara med och öva på en musikal som har premiär den 22 februari. Under våren kommer dock familjefesterna tillbaka. Marie Möller som arbetar med kårens sociala arbete berättar att det brukar komma mellan 25 och 55 personer på familjefesterna. "Alla som vill får komma! Vi älskar när generationer möts", säger hon. "Det är jätteviktigt med tillfällen som knyter ihop och inte bara delar familjer. Många saker är så åldersinriktade."

Under familjefesterna serveras det mat och sedan finns det aktiviteter för barnen.  Marie berättade att det kan vara svårt med planeringen av barnaktiviter för man vet aldrig vilken ålder det ä på de barn som kommer. Under hösten 2019 var det uppehåll för familjefesterna. 

– För tillfället övar barnen på en musikal så under hösten har vi faktiskt inte haft familjefester. Det blev för många vardagskvällar med allt ihop, säger Marie Möller. Men musikalen har "premiär" lördagen den 22 februari så vi planerar att ha familjefester sen igen, i vår.

Maten de har på familjefesten får de in till kåren på olika sätt. Ibland är maten sponsrad, som mycket av den var under julfesten. Har de familjer som kommer inte råd att betala för maten så behöver de inte. De som kan betala får betala 30 kronor för vuxen och 10 kronor för barn.

– Ofta betalar de som har möjlighet lite extra, säger Marie. Vilket är tacksamt, eftersom en hel del av deltagarna inte kan betala.

Till vänster: Söderkårens fasad. Till höger: Bild på Marie Möller som arbetar med kårens sociala arbete.
Marie Möller, arbetar med Söderkårens sociala arbete.

Hur ser hjälpbehoven ut i januari?

– Ja, det ringer på dörren och telefonen lite oftare i januari, berättar Marie. Det är fler som behöver tillfällig ekonomisk hjälp. Men vi har många familjer som vi hjälper under längre perioder och då inte bara ekonomiskt. De kan behöva hjälp med samtal, hjälp att förstå brev från olika myndigheter, hjälp att överklaga något hos Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen, hjälp med barnkläder, hjälp när man lever skyddat. Många längtar ju efter en socialgemenskap också. Vi vill ju inte bara ge ut en matkasse utan gärna en plusmeny på den i form av till exempel gemenskap, Jesus och glädje.

Antal behövande som söker hjälp hos Frälsningsarmén på Söderkåren har öka under åren, men Marie tror att det också kan ha att göra med att de arbetar mer aktivt med barnfamiljer och att ryktet om det arbetet sprider sig till dem i målgruppen. Marie tror mycket på att skapa mötesplatser, där folk kan få känna sig trygga, där de kan få ha roligt tillsammans.

– Många av de här familjerna är ju ofta väldigt oroliga för olika saker och psykisk ohälsa är tyvärr vanligt, berättar Marie. Vi vill vara en plats där man får träffas, synas, där barnen får leka och så vidare. Jag tror att alla familjer mår bra av roliga gemensamma minnen och det kan vi hjälpa till att skapa här. Att barnen och de vuxna sjunger tillsammans, dansar tillsammans och pysslar tillsammans. Barnen ser ju när föräldrarna mår dåligt.

Varför väljer ni konceptet med familjefest?

– Ja, vi såg det som ett sätt att skapa en naturlig mötesplats mellan vardagskyrkan och söndagskyrkan. Att få mötas, prata, äta och fira en liten Gudstjänst tillsammans. Mitt i veckan. Men det här är ju bara EN sak vi gör. Vi ordnar ju utflykter, har familjegudstjänster, julaftonsfirande, påskfest, träningspass, samtalsgrupper, "Nyfiken-på-Gud", minibrass, söndagsskola med mera. Så här på Söderkåren finns det en hel del. Det viktiga är ändå att Jesus är i centrum och att det genomsyras av gemenskap, kärlek och glädje. 

Text: Jonas Nimmersjö.