logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

"Det här kollot är bara bäst!"

Med utsikt över Vålösundet i Vänern får ett tjugotal barn tillbringa ett par härliga sommarveckor på kollo Lägerbål, ”fångarna på kollot”, bad och lek är sånt som står på schemat för den som vill. ”Det här kollot är bara bäst”, säger Agnes som är 12 år.

Kollot har ett gott rykte och fylls snabbt

Vid Frälsningsarméns sommarhem i Vänerns skärgård anordnas dagkollo under två veckor i juni. Det är 20 barn per vecka men många av barnen som är i åldrarna 8 – 13 år är med båda veckorna.

- En del av barnen är med i våra scoutgrupper men de flesta är utifrån. Det är sjätte året vi kör detta koncept och vi har fått ett gott rykte så platserna på sommarkollot fylls på snabbt, säger Erika Husaberg, som är kollochef och barn och ungdomskonsulent på Frälsningsarmén i Kristinehamn.

För ett gäng av de äldsta barnen är det femte året de är med och de har även regelbundet besökt Frälsningsarméns fritidsgård under skolterminerna.

Lek, teater och övernattning

Första dagen på somarkollot var det tema ”Fångarna på kollot!”. Här fick barnen samarbeta med varandra i klara utmaningar för att samla nycklar som i slutändan ledde till en skatt.

-En av dagarna hade vi lekar med efterföljande improvisationsövningar och sedan fick barnen skriva sina egna pjäser som de sedan spelade upp för varandra, berättar Erika. De var väldigt engagerade och tyckte det var jätteroligt!

Under bägge kolloveckorna har man en övernattning för att barnen ska få en känsla av att vara ute på hajk.

- Det blev jättemysigt i år med matlagning ute, glass på stranden och lägerbål, säger Erika. En toppenkväll helt enkelt!

”Man får pyssla och sånt och vi får god mat!”

Nova

Andra aktiviteter som står på schemat är tårtbakartävling och såklart bad, batikfärgning av t-shirts och tygpåsar samt något som kallas skogsspår.

-Vi ville ge barnen en scoutupplevelse, säger Erika.

På midsommar blir det fest och barnens betyg över vad kollot betyder för dem är mer än väl godkänt:

”Det är bra och roligt! Man får pyssla och sånt och vi får god mat!” Nova 8 år

”Man får träffa nya kompisar!” Matilda 9 år

”Man får göra mycket roliga saker och det är trevliga ledare!” Elinor 12 år

”Kollot är bara bäst!”  Agnes 12 år

Text: Charlotte Ander
Foto: Erika Husaberg