logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Äntligen dagkollo i Kristinehamn!

Sommar betyder dagkollo på Frälsningsarmén i Kristinehamn. Trots inledande tvekan kring corona kunde man ändå dra igång den 15 juni. Lekar, äventyr, skapande och tårtkalas erbjuds över tjugo barn i ett par härliga veckor. "Vi hoppas att barnen ska ha kul, lära känna nya vänner och utvecklas i socialt samspel", säger kårledare Sara Törnå.

I Kristinehamn har skolbarnen väntat ända sedan januari på årets stora tilldragelse: Kollo med Frälsningsarmén. Under två härliga veckor med start den 15 juni, träffas 23 barn i åldrarna 7-12 under hela sju timmar per dag. Det blir intensivt och lärorikt, med en härlig gemenskap och många skratt. Precis som det ska vara på sommarkollo.

Hållit fast vid planerna trots virus

I år kom ett coronavirus mitt i planerna, men redan tidigt sade kårledare Sara Törnå och hennes medarbetare att kåren så långt det var möjligt skulle försöka samla barn under sommarlovets första veckor. Och nu har man alltså kört igång - med den skillnaden att den årliga övernattningen ställts in. Sara Törnå har bråda dagar men är glad över tillströmningen.

Olympiad, bada och spela trummor

Aktiviteterna på årets dagkollo sträcker sig från en olympiad, pyssel och skattjakt till Harry Potter-äventyr, showdag och tårtkalas.

— Sen får vi besök av Kristinehamns lokala artist Papis som lär barnen spela på trummor. Lite dans och mycket bad kläms också in, säger Sara och tillägger leende att hon själv skulle vilja vara barn och få delta i allt det roliga som nu erbjuds kollodeltagarna.

Till vänster: En glad pojke som håller i något pyssel. Till höger: Ett gäng barn som utför en kolloaktivitet med hinkar och frisbees.
Bad, äventyr, pyssel, tävlingar och show - en del av allt skoj som händer under två veckorna på dagkollot med Frälsningsarmén i Kristinehamn.

Kö till det populära kollot

Kristinehamns kårs kollo är oerhört populärt och har gott rykte. Redan i januari hade kåren förfrågningar och när man väl släppte upp för anmälan fylldes kollot direkt.

— Vi har dessutom ordnat extra platser för några barn som särskilt behöver denna upplevelse. Det känns fantastiskt bra, säger Sara och fortsätter: 

— Flera har inte varit med tidigare och inte heller deltagit i vårt övriga arbete för barn och unga här på Frälsningsarmén. Vi har fått gå upp i antal och har ändå flera barn på kö. Det tycker vi är väldigt roligt, säger hon.

Äter under tälthimmel i friska luften

Kristinehamns kårs kollo äger rum på kårens vackert belägna sommarhem i skärgården. Där har man spänt upp en stor tälthimmel under vilken gänget äter alla måltider. Extra bra i virustider att vara ute i friska luften, påpekar Sara, och tillägger att föräldrar till barnen fått relevant information som berör restriktionerna kring corona. Fyra duktiga ledare har rekryterats, utöver det ansvarar olika grupper av vuxna för matlagningen.

— Efter många år med kollo så vet vi vad som går hem i matväg för barnen. Det kommer att vankas allt från sallad till tacos, berättar Sara.

Till vänster: En flicka som ler mot kameran. Till höger: Två flickor som sitter vid ett bord och gör blomkransar.
Sara Törnå och hennes medarbetare önska glada nöjda barn som får med sig bra saker ut i livet av vistelsen på kollot. "Gärna bra väder också, eftersom vi mestadel är utomhus" säger hon.

”Allt vi gör på kollot genomsyras av den kristna etiken”

Sara Törnå

Varje dag startar med en morgonsamling där gruppen läser ur Barnens bibel och ber en bön. Målet är i övrigt att dagarnas aktiviteter genomsyras av den kristna etiken. Kårledaren understryker att det är viktigt att barnen känner att de befinner sig i en miljö av kärlek och värme. 

— Vår förhoppning  är att deltagarna ska få med sig färdigheter som de behöver för fortsatta livet. Att de ska lära känna nya vänner och utvecklas i socialt samspel. Mest av allt önskar vi förstås att de ska ha roligt och känna att det här är ett riktigt bra kollo, säger Sara Törnå.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Frälsningsarmén Kristinehamn