logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Alla ska veta att det händer saker på Frälsningsarmén i Eksjö!”

Vad är det som sitter på träden i Eksjö – bibelord? Sedan familjekonsulent Pernilla Ålöv kom till Frälsningsarmén har gudstjänstpromenader, öppen förskola, skolsamarbete och sociala medier dragit igång för fullt. Och reaktionerna i stan är bara positiva.

— Jag har tusen idéer! säger Pernilla Ålöv entusiastiskt.

Sedan hon med man och tre barn flyttade till Eksjö i förra sommaren och axlade rollen som familjekonsulent har en hel del hänt på den småländska orten. Kåren behövde en nystart och Pernillas uppgift var att utveckla barn- och familjearbetet och sätta Frälsningsarmén på kartan. I julas stickades egna disktrasor i bambu som såldes till förmån för familjer i behov av stöd.

— Det blev succé! Vi fick in 20 000 kronor på disktrasorna och julgryteinsamlingen under december månad, säger Pernilla och låter glad.

Alltfler går med på gudstjänstpromenaderna

Sedan verksamheten öppnades igen efter juluppehållet har 7-8 familjer regelbundet besökt öppna förskolan ”Flora”. Dock inte samtidigt, av hänsyn till restriktionerna. Kåren bjuder också in till Babycafé samt gudstjänstpromenaderna ”På gång med Gud” för alla åldrar som ett sätt att kunna samlas flera. Promenaderna är upplagda efter en rutt som vuxna och barn kan gå tillsammans med kåren eller på egen hand, där lappar med bibelverser, böner eller funderingar finns utsatta längs vägen som stopp. Barnen har egna lappar nedanför på samma tema, där de får läsa en berättelse, svara på frågor eller utföra uppdrag.

— På gudstjänstpromenaden i söndags var vi 16 personer. Det har hela tiden ökat i antal. Nu har vi ju fint väder dessutom. Men det häftiga här är ju att alla kan ta del av gudstjänsterna mellan promenaderna. Lapparna sitter på ett ställe där jättemånga rör sig dagligen, säger Pernilla.

Till vänster: En Frälsningsarméns-lapp med bibelord som sitter på ett träd. Till höger: Pernilla Ålöv, familjekonsulent på Frälsningsarmén i Eksjö.
"På gång med Gud" är en gudstjänstpromenad utomhus med bibelverser, böner och uppdrag längs vägen. Många andra Eksjö-bor har också upptäckt Frälsningsarméns lappar. Till höger Pernilla Ålöv, familjekonsulent på Frälsningsarmén i Eksjö.

Når även Eksjö-borna via sociala medier

Hon berättar att Frälsningsarmén har taggats i inlägg på sociala medier då folk spontant fotat gudstjänstlapparna och uttryckt att Eksjö-kåren tagit ett bra initiativ. Själv är Pernilla och kåren väldigt aktiv på Facebook och Instagram, där hon regelbundet återkommer med information och hälsningar till barn och vuxna. Det kan vara i form av den snälla clownen Paprika, en bibelberättelse med Duplo-figurer, roliga tips, en sång, eller som nu senast – en egen version av den världsvitt spridda Jerusalema-dansen. Allt ackompanjerat av Pernillas fina foton.

— Ja, jag försöker jobba upp min närvaro på sociala medier och att fler ska hitta oss där. Man får vara ihärdig, bjuda på roligt innehåll, länka till andra och svara på eventuella frågor från följarna, menar hon.

Skolorna väldigt positiva till kyrkan

Pernilla är också aktiv i Skolkyrkan som är ett ekumeniskt arbete där kyrkorna möts regelbundet och planerar aktiviteter för kommunens skolbarn. Bibeläventyr, julvandringar och påskpussel är några exempel, liksom gemensamt tonårsarbete i Eksjö.

— Skolkyrkan finns också med i fiket på högstadieskolan. Eksjös skolor har en otrolig respekt för kyrkan och vi är varmt välkomna. Det är så fint, tycker jag, menar Pernilla.

Viktigt samarbete med andra församlingar

Eftersom det är en speciell tid nu har Pernilla inte kunnat öppna upp på ett sätt som annars skulle skett. Istället har hon fokuserat på att Frälsningsarmén ska bli mer synlig på orten igen.

— Jag vill att alla ska veta att det händer saker på Frälsningsarmén! Och reaktionerna har bara varit positiva. De andra kyrkorna är så glada över att vi är med igen och vi har fått en given plats i ekumeniken. Andra jag möter är också väldigt positiva till vår närvaro.

Alla ska känna till ”Pernilla på Frälsis”

Hon återger hur det under Julgrytan kom fram en person och frågade: ”Är det någon av er som är den där Pernilla?” 

— Då kände jag att jag ändå har lyckats med det jag jobbat för. Att man ska veta vem ”Pernilla på Frälsis” är och bli nyfiken på vad som händer hos oss, säger Pernilla.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Pernilla Ålöv, Frälsningsarmén Eksjö

Fakta Frälsningsarmén i Eksjö

  • Kåren erbjuder babykafé, öppen förskola, gudstjänst- och sångpromenader.
  • Har även scoutverksamhet för åldrarna 7-12 och 13-19.
  • Läs mer och följ kåren på:  Hemsida, Facebook och Instagram
  • Adress: Österlånggatan 23, Eksjö. Telefon: 08-562 282 00