logotype
Hjälp en människa i hemlöshet - ge en gåva nu

Många nya hjälpsökande i Stockholm

Högre levnadskostnader drabbar den som redan har en kärv ekonomi och på Vasakåren i Stockholm möter man människor som aldrig sökt hjälp tidigare men som nu inte får ekonomin att gå ihop. Men det gäller också att hjälpa på rätt sätt så att man inte i stället stjälper, påpekar kårledare Anna-Lena Paulsson.

På tisdagar besöks Vasakåren i Stockholm av hjälpsökande som bokat tid för detta. Det varierar från vecka till vecka hur många det blir men kårledare Anna-Lena Paulsson har noterat nya människor som kommer till dem för att få stöd att klara av månadens utgifter.

Många ensamstående mammor

– Det är tydligt att människor påverkas av att elen och maten blivit dyrare och en del har svårt med hyran, säger hon.

– Vi kan inte hjälpa hur mycket som helst i detta men vi kan ge matkassar och presentkort på mat, fortsätter hon.

Främst gäller det ensamstående mammor och Anna-Lena har förstått att det finns lärare som tipsar om Frälsningsarmén.

– En del har till och med påskrifter från en skola med sig om att ens barn är i behov av extra hjälp, såsom kläder, och då kan vi ge rekvisition till Myrorna. Vissa säger att de inte har råd med fritidsaktiviteter men då hjälper vi dem att hitta sådant som inte kräver så dyr utrustning och inte kostar så mycket, säger Anna-Lena.

"Det är tydligt att människor påverkas av att elen och maten blivit dyrare och en del har svårt med hyran. Vi kan inte hjälpa hur mycket som helst i detta men vi kan ge matkassar och presentkort på mat."