logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Många nya hjälpsökande i Stockholm

Högre levnadskostnader drabbar den som redan har en kärv ekonomi och på Vasakåren i Stockholm möter man människor som aldrig sökt hjälp tidigare men som nu inte får ekonomin att gå ihop. Men det gäller också att hjälpa på rätt sätt så att man inte i stället stjälper, påpekar kårledare Anna-Lena Paulsson.

På tisdagar besöks Vasakåren i Stockholm av hjälpsökande som bokat tid för detta. Det varierar från vecka till vecka hur många det blir men kårledare Anna-Lena Paulsson har noterat nya människor som kommer till dem för att få stöd att klara av månadens utgifter.

Många ensamstående mammor

– Det är tydligt att människor påverkas av att elen och maten blivit dyrare och en del har svårt med hyran, säger hon.

– Vi kan inte hjälpa hur mycket som helst i detta men vi kan ge matkassar och presentkort på mat, fortsätter hon.

Främst gäller det ensamstående mammor och Anna-Lena har förstått att det finns lärare som tipsar om Frälsningsarmén.

– En del har till och med påskrifter från en skola med sig om att ens barn är i behov av extra hjälp, såsom kläder, och då kan vi ge rekvisition till Myrorna. Vissa säger att de inte har råd med fritidsaktiviteter men då hjälper vi dem att hitta sådant som inte kräver så dyr utrustning och inte kostar så mycket, säger Anna-Lena.

"Det är tydligt att människor påverkas av att elen och maten blivit dyrare och en del har svårt med hyran. Vi kan inte hjälpa hur mycket som helst i detta men vi kan ge matkassar och presentkort på mat."

”Vi stöttar med det vi kan”

På kåren möter man även människor utan uppehållstillstånd som inte har rätt till samma stöttning i samhället som andra utsatta. Likaså ett gäng ukrainare som inte har mycket pengar att leva på här. Dessa bjuds även in till språkträning. Ett fåtal personer som lever i hemlöshet söker också stöd men dessa har oftast ingen missbruksproblematik. Anna-Lena påpekar att den som hyr boende i andra hand är extra utsatt.

Hon berättar om en kvinna som hyrt en lägenhet i två år utan att fastighetsägaren gett sitt tillstånd och när detta uppdagades fick hon inte bo kvar. I samma veva som hon vräktes var hon med om en trafikolycka som gjorde henne oförmögen att arbeta.

– Så nu kan hon inte få någon lägenhet alls eftersom hon inte har någon stadig inkomst. Hon går med sina påsar och väskor och bor lite här och där, hos vänner bland annat, säger Anna-Lena.

– Vi kan ju inte ordna bostäder till folk men vi stöttar med det vi kan, såsom mat och kanske ett SL-kort ibland, fortsätter hon.

Hjälpen kan stjälpa på grund av lagar och regler

Det händer att pensionärer kommer för att få ekonomisk hjälp och för ett tag sedan uppmärksammade Anna-Lena en äldre kvinna iklädd sommarkläder som frös så hon frågade om hon inte hade något varmare att ta på sig.

– Hon svarade att hon skulle köpa det när hon fick nästa pensionsutbetalning men då var halva månaden kvar som hon skulle klara sig på. Vi kunde då ge henne en mössa och ett par vantar, säger Anna-Lena.

Enligt henne är det dock inte helt enkelt att möta en hjälpsökandes behov, och då inte bara för att det saknas resurser. De lagar och regler man behöver förhålla sig till kan ibland ge den utsträckta handen motsatt effekt. Betalar man någons hyra blir det synligt för Socialtjänsten som då kanske drar in försörjningsstödet kommande månad eftersom det kan det se ut som om personen har undanstoppade pengar.

– Man kan bli frustrerad över att inte kunna hjälpa på riktigt och det är ett systemfel som bör ses över, tycker Anna-Lena.

– Som läget är nu så kommer de som har det svårt inte få det lättare, fortsätter hon.

Nu pågår planering inför julen då det eventuellt kommer bjudas in till någon form av firande för de som besöker kåren för ekonomisk hjälp och/eller språkträning.

– Vårt sociala arbete utgör en viktig del av vår grund och vi vill vara till för och visa omsorg om de människor som kommer till oss, understryker Anna-Lena.

Text: Teresia Jansson

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt