logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

Många nya barnfamiljer behöver hjälp

Under de senaste månaderna har man mött många nya personer som söker hjälp på Frälsningsarméns kår Söderkåren i Stockholm. Det är barnfamiljer, speciellt ensamstående föräldrar, pensionärer, långtidssjukskrivna och även asylsökande.

– De allra flesta barnfamiljerna behöver hjälp med mat och barnkläder. Vi kan ge presentkort på mat och vi har gott om bra barnkläder här i vårt klädotek. Vi ger också rekvisitioner till Frälsningsarméns second hand-kedja Myrorna, men det är främst till vuxna personer, berättar Carolina Nilsson, kårledare Söderkåren.  

Carolina vet också att många har eftersatt tandvård, inte råd med nya glasögon eller mediciner.

Ett typiskt exempel är en barnfamilj som lever på existensminimum och har fått avslag på ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. Det kan bero på att man har missat att lämna in alla papper eller att man har lyckats få in mer pengar än vanligt en månad.  

– Man kan till exempel ha lånat ihop pengar för att klara hyran en månad. Man lämnar in bankkontoutdrag för varje ansökan och har man fått in pengar på Swish så räknas det som en inkomst och då minskas det ekonomiska biståndet för nästa månad med lika mycket.  Många förstår inte hur systemet fungerar och hamnar i en jättekonstig situation, säger Carolina Nilsson och fortsätter:  

– Vi kan berätta hur socialtjänsten fungerar och varna för att ta emot Swish men det är ändå svårt att få hjälp i dag. Många är förstås också trötta och stressade och orkar och hinner aldrig få ihop en plan framåt. 

För asylsökande kan vardagen vara ännu svårare att få ihop. Carolina berättar bland annat om en kvinna med fyra barn som hade 5 000 kronor i månaden i dagersättning. En summa som ska täcka familjens hyra på 4 500 kronor, mat och kläder.  

Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt