logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

I Västerås bjuds det in till fem julbord för utsatta personer

Förutom att ge mat, julklappar och presentkort så har Frälsningsarméns kår i Västerås fem olika sittningar då det bjuds på julmat. Gästerna lider alla av någon form av utsatthet. ”En del ser oss som deras enda vänner som bryr sig om dem och får dem att känna sig sedda”, säger Susanna Nordberg, ansvarig för Frälsningsarméns sociala arbete i Västerås.

Utsatta människor av olika slag

Medarbetarna på kåren i Västerås möter utsatta människor av olika slag. Även om de fått en del hjälp av samhället så hamnar folk ofta mellan stolarna då de kanske har någon karensmånad utan inkomst och ingen buffert som täcker upp för det. Andra befinner sig i omständigheter av olika slag som de har svårt att hantera.

Kring jul gör Frälsningsarmén i staden stora insatser för att dessa människor ska kunna ta del av högtiden och glädjen den förknippas med. De som kommer till kårens språkcafé hade julfest härom veckan och i tisdags och onsdags bjöds tre grupper in till julbord, totalt kom 95 gäster.

En brokig skara kvinnor

I den första gruppen var det en brokig skara kvinnor där flera av dem är arbetslösa, sjukskrivna, har svårt med svenska språket och/eller mår psykiskt dåligt. En del lider även av någon form av beroende.

– Många har problem i relationen till någon man eller barnens pappa. De är ofta kuvade så vi arbetar mycket med att bygga upp deras självkänsla, säger Susanna Nordberg, ansvarig för det sociala arbetet.

Några av kvinnorna hade gått upp i ottan och lagat mängder med arabisk mat så julbordet blev en blandning av det och svenska delikatesser.

– Det var så mycket värme, glädje och kärlek. Kvinnor kan vara väldigt ensamma men det var en väldig generositet mellan dessa medsystrar, summerar Susanna Nordberg kvällen.

Främst män som lider av ensamhet och beroendeproblematik

Till det ena julbordet i onsdags kom främst män som lider av ensamhet och ofta någon form av beroendeproblematik. Flera av dem deltar i kårens alphakurs, grundkurs i kristen tro, och brukar även vara med på morgonbönen. En del av dem är asylsökande.

– Det var väldigt fint och andäktigt och man skulle kunna tro att de är vana att gå i kyrkan fast de inte är det, säger Susanna Nordberg.

28 barn och 12 mammor fick julfest

Kåren stöttar 18 familjer lite extra och ofta är det stora familjer med upp till nio barn. På onsdagkvällen samlades 28 barn och tolv mammor till julfest. Vissa är flyktingar och någon har bott på ett av Frälsningsarméns skyddade boenden. Förutom god mat lästes julevangeliet, det blev dans kring granen och tomten kom på besök. När det var filmvisning och lek fick mammorna välja ut presentkort och klappar till sina barn.

– Det var så glatt och de var så otroligt tacksamma så det går inte att beskriva. De skulle inte ha haft något julfirande om de inte hade fått komma hit, säger Susanna Nordberg.

Matkassar, presentkort och julklappar delades ut

Vid dessa tillfällen delades det även ut 90 kassar med julmat och presentkort på mat och H&M. Hotel Clarion har samlat in julklappar som sedan skänkts till Frälsningsarméns julhjälp. Både privatpersoner och företag har donerat pengar och totalt 350 helt nya julklappar, bland annat teknik såsom mobiltelefoner. Vissa familjer fick presentkort på ett äventyrsbad i närheten. Glädjen var som sagt stor bland julfirarna.

– De vi redan känner säger att vi är deras familj och de tackar för att de får komma "hem" till oss och fira jul. Vi slänger inte bara till dem en matkasse utan de ser oss som deras enda vänner som bryr sig om dem och får dem att känna sig sedda, säger Susanna Nordberg.
- Och de som är nya hos oss är otroligt överraskade och glada över det vi anordnar, fortsätter hon.

Fin restaurang bjuder utsatta på julbord

Inte nog med detta. Dagen före julafton upplåter en fin restaurang i Västerås 80 platser i två omgångar då samhällets mest utsatta, ofta hemlösa och missbrukare, får ta del av ett delikat julbord i samma klass som det de ordinära gästerna betalar för. Detta är en flerårig tradition och ett samarbete med Stadsmissionen. Gästernas problematik till trots så brukar dessa tillställningar gå lugnt till men så får ingen heller vara påverkad av diverse substanser för att närvara.

– Det brukar vara jättemysigt och vackert. Det är en fantastisk miljö med lite sargade gäster som inte riktigt matchar inredningen men de har gjort sig så fina som det går, säger Susanna Nordberg.

Tacksamhet mot de som hjälper

Hon uttrycker sin tacksamhet till alla volontärer och de som donerat pengar och gåvor till Frälsningsarméns julhjälp.
– Jag tycker att det här är de bästa julfesterna som finns och det är en nåd att få anordna detta så jag känner mig ödmjuk och glad. Det är mycket strategisk planering men när allt går i lås känns det fantastiskt roligt, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson