logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

I Gävle har julhjälpens ansökningar nästan fyrdubblats

Förra året 20 ansökningar till julutdelningen, i år 75. Så ser det ut på Frälsningsarméns kår i Gävle inför julen 2023. Många som redan lever på marginalen får inte pengarna att räcka till mat, klappar och annat som hör julen till. Inflationen gör sig kännbar och ryktet har spridit sig om vart det finns hjälp att få.

Det antal hushåll som sökt hjälp inför julen hos kåren i Gävle har nästan fyrdubblats jämfört med tidigare år.

Enligt Helen Bergh, kårledare, är en hel del av dem arabisktalande och tidigare har bara några få ur den gruppen sökt julhjälp. Även en del flyktingar från Ukraina har ansökt för första gången.

– Ryktet om julhjälpen har spridit sig från mun till mun i området, menar Helen.

Presentkort, mat, blöjor och klappar

De som blir beviljade julhjälpen får presentkort på Willys eller en matkasse, vissa får blöjor med mera beroende på behov. Ordenssällskapet Odd Fellow och dess kvinnliga gren Rebeckasystrarna, liksom yrkesnätverket Rotary, hjälper till med bidrag till julklappar till barn upp till tolv år. Helen åker själv runt till butiker och ber om sponsring till blöjor och barnmat.

På Åhléns i Gävle centrum har Frälsningsarmén ett änglaträd – en julgran där det hänger kort med instruktioner så att den som vill kan köpa den julklapp som önskas till ett specifikt barn. Även pengar som kommer in via julgryteinsamlingen och gåvor till kårens sociala arbete används för att förgylla högtiden för människor i utsatthet.

”Gör ont i hjärtat att ge avslag”

Varje hushålls ekonomi gås igenom för att rätt personer ska få stöd. Helen räknar med att cirka 35 av dem som sökt kommer få del av julhjälpen. Bland de övriga är det många som lämnat ofullständiga uppgifter i sin ansökan, vilket gör det svårt att bilda sig en uppfattning om hushållets ekonomiska situation. Helen nämner att om det blir julklappar över så hör de kanske av sig till några av dem som fått avslag som har barn i passande ålder. 

– Efter sista datum för ansökan har det nog ringt tio till som vi varit tvungna att säga nej till och det gör ont i hjärtat att behöva göra det. Vi har bett dem att återkomma i januari så kan vi se vad vi kan hjälpa dem med då, säger Helen. 

Vill ge hopp som varar länge

Vid utdelningen bjuds det på fika och varje timme inleds med en julandakt där julevangeliet även presenteras på arabiska. Tolk kommer att finnas på plats och man bjuder in till Alpha-kurs, grundkurs i kristen tro, på svenska och arabiska (Al Massira).

– Vi välkomnar dem till vår verksamhet på kåren men hör också efter vilka aktiviteter de önskar att vi startar, säger Helen.

– Jag hoppas att vi får ge ett hopp som inte bara handlar om här och nu utan om evigheten. Vi vill att människor ska gå härifrån och ha upplevt Jesu kärlek, avslutar hon. 

Text: Teresia Jansson

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805