logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Hjälp de utsatta genom krisen

Priserna på mat, el och bränsle stiger kraftigt. Prisökningarna drabbar alla hushåll, men som alltid slår kriser hårdast mot de mest utsatta. Frälsningsarméns kårer och verksamheter runt om i Sverige märker ett ökat behov av hjälp.

Ökat tryck på Frälsningsarmén: "Jag är rädd för att vi inte kan hjälpa alla"

Porträttbild på Maria Olausson som är kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö.
Maria Olausson, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö

Många söker hjälp från Frälsningsarmén i Nässjö. Så pass många att Maria Olausson som är kårledare, är rädd att deras pengar för i år ska ta slut och att de inte kan hjälpa alla. De hade ett högt söktryck inför jul och nu i januari så har trycket fortsatt att öka. Lyssna på intervjun på Sveriges Radio här

Dubbelt så många söker julhjälp i Skövde

Förra året hade kåren i Skövde 17 familjer som sökte julhjälp. I år har den siffran redan fördubblats och samtalen fortsätter komma in till kåren.

– Det är många som uttrycker att pengarna räcker inte nu, som varit på gränsen tidigare och som inte längre klarar sig med de ökade mat- och elpriserna. Många är ensamstående, både mammor och pappor. Vi vet inte hur vi ska kunna hjälpa alla i år, säger Joakim Storck, kårens socialt ansvariga. 

Han efterlyser fler människor som kan hjälpa till att vakta Frälsningsarméns julgrytor och påpekar att man inte måste vara medlem för att få stå vid grytan.

– I Sverige har vi ofta en gryta i varje stad, säger Joakim Storck.

Viljan att ge är stor hos skövdeborna och på ett av hotellens julmarknad på innergården gör hotellrestaurangen gulashsoppa med aioli som Frälsningsarmén får sälja och där alla intäkter går dit. En av stadens raggarbilsklubbar ordnade en egen insamling till Frälsningsarmén och nyligen knackade en man på kårlokalerna och ville skänka en större slant.

– Vi är så tacksamma för alla som vill ge och hjälpa till, det betyder mycket för de behövande i vår stad, säger Joakim Storck.

Sundsvallskåren möter nya behövande

Nu är det allt fler barnfamiljer som kommer för att hämta gratis matkassar hos Frälsningsarmén i Nacksta utanför Sundsvall. P4 Västernorrland har intervjuat Britt-Marie Alm, ekonomiansvarig och volontär i Frälsningsarmén, som berättar att det blir särskilt svårt för många att få pengarna att räcka till mat på höstlovet, då barnen inte får äta lunch på skolan.

Lyssna på intervjun på Sveriges radio här

Pengar till mat, kläder, tandvård och mediciner

1,8 miljoner svenskar lever redan på gränsen till fattigdom.* Sjukpensionären Sune är en av alla som vi möter och hjälper. Efter skilsmässan för många år sedan drabbades han av en depression. Kort därefter hamnade han i hemlöshet – och levde så i 20 år. Nu har han äntligen kommit på fötter igen, även om han har svår värk i kroppen.

Sunes ekonomiska situation är minst sagt kärv. När hyran är betald har han bara några få tusenlappar kvar. Och de ska räcka till både mat, kläder, mediciner, färdtjänst och annat. Sune lever med ständig oro för de stigande priserna. Mest orolig är han för att han inte ska klara av hyran och bli av med sin etta. För han vill inte hamna i hemlöshet igen. Den dagliga frukosten och matlådorna från Frälsningsarmén gör att Sune kan prioritera hyran och slippa tvingas ut i hemlöshet.

Just nu märker vi en tydlig ökning av antalet hjälpsökande på våra kårer och sociala center. Den nya utsattheten drabbar framför allt fattigpensionärer och ensamstående föräldrar. Men också andra utsatta grupper. De som tidigare har levt på marginalen, och helt utan buffertar, reder inte längre ut situationen. Med stigande priser tippar gungbrädan över – åt fel håll.

– Många av de som kommer till oss har inte pengar till det mest grundläggande: mat, kläder, tandvård och mediciner. Med stigande priser kommer det bli betydligt svårare under vintern. Berättar Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm.

Tillsammans kan vi hjälpa de mest utsatta

Med ditt stöd kan vi möta det ökande hjälpbehovet. Och det handlar om grundläggande mänskliga behov: mat, kläder och tak över huvudet. Hjälpen från Frälsningsarmén spela en avgörande roll.

  • En matkasse eller en matlåda kan göra stor skillnad för den sjukpensionär som tvingas välja mellan tandvård, hyra eller mat hela månaden.
  • En rekvisition till vår second hand-kedja Myrorna kan betyda mycket för den ensamstående mamma som tvingas välja mellan mat på bordet och vinterkläder till barnen.

– Vi har stora möjligheter att hjälpa, men vi är beroende av resurser. En frukost, en matlåda eller lite kläder till barnen kan göra stor skillnad för den som lever på marginalen. Berättar Karin Hansson Lindgren, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.

Frälsningsarmén lindrar den akuta nöden och möter de grundläggande behoven. Men vi hjälper även till varaktig förändring. Vi erbjuder varm gemenskap, meningsfulla aktiviteter och stödjande samtal. Allt för att hjälpa så många som möjligt bort från utsattheten - till upprättade liv.

Nu rustar vi inför hösten och vintern. Med stigande matpriser, elpriser och bränslepriser kommer situationen förvärras och hjälpbehoven öka. Fler riskerar att få sina liv raserade. Men låt oss göra vad vi kan för att förhindra det genom att redan nu lindra utsattheten. Tillsammans kan vi hjälpa de mest utsatta genom den här krisen!

Text: Lukas Berggren

* Källa rapport

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt