logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Frälsningsarmén och Willys skapar jul för utsatta

I Örnsköldsvik samlar kåren (församlingen) människor i utsatthet och som kanske är ensam i jul till ett dignande julbord och en uppesittarkväll med varm gemenskap. Kårledare Henry Lindell beskriver hur decemberplanerna ser ut och hur den goda kontakten med matbutiken Willys utvecklats.

Hej Henry Lindell, kårledare i Örnsköldsvik! Hur förbereder ni julen på kåren?

— Vi har dragit igång med den digitala julgryteinsamlingen och hade redan 15 november fått ihop över 12 000 kronor, trots att Julgrytan officiellt inte startat ännu. Det känns fantastiskt. Några av oss är ganska tävlingsinriktade, ha ha, och tänker slå förra årets insamling med råge! Det är så praktiskt att man kan swisha, för det är så få som går runt med kontakter numera.

Och ni har ett härligt julbord?

— Ja, den 19 december samlar vi de som brukar komma till kårens soppkök två gånger i veckan, men alla är hjärtligt välkomna. Det blir en härlig fest som är mycket uppskattad. 50-60 personer besöker oss och all maten skänks från Willys här i Örnsköldsvik. Skinka, rödkål, korv, köttbullar, vörtbröd, pålägg, tre sorters sill, must, Ris á la Malta, kaffe och kaka.. ja, alla ska få äta sig riktigt mätta och belåtna! Vi engagerar då 7-8 volontärer för detta.

Vad händer under julfesten?

— Förutom maten har vi en andakt. De som kommit på våra soppkök måndag till torsdag har verkligen blivit förändrade efter hand. Under andakten kunde de prata högt i telefon eller gå ut och röka när det var dags. Numera tystnar alla, smuttar lite på kaffet och lyssnar uppmärksamt hela tiden, det är väldigt fint. Många som kommer från denna grupp har gått Alpha-kursen och blivit frälsta. De var nedgångna och slitna men kommer nu uppklädda och fina till kyrkan.

Vad gör ni med insamlade medel?

— I mitten av december börjar vi dela ut pengarna till behövande. Vissa som söker hjälp är mer angelägna, till exempel när det finns ensamstående kvinnor med små barn, 0-7 år. Socialen har en bestämd budget men vi kan ta mer hänsyn kring jul. Idag har oerhört många blandmissbruk, och i möjligaste mån försöker vi hjälpa till med att se över ekonomin så att de vuxna inte prioriterar sig själv utan barnen.

Berätta lite om kårens uppesittarkväll?

— Vi sitter och pratar med våra gäster, äter gott och spelar spel. Så lyssnar vi förstås på musik och sjunger - och  har alltid en andakt. Innan jul har vi en gran där man kan få skänka julklappar. Dessa delar vi ut till barnen som är med på kvällen. Det är alltid väldigt uppskattat.

Roger Högberg, chef för Willys i Örnsköldsvik, varför stöttar ni Frälsningsarmén med mat varje vecka och under julbordet?

— Alldeles för mycket mat blir till svinn, framförallt bröd. Jag ville göra något åt detta och för några år sedan blev vi en del av VIS (Välgörenhet istället för svinn). Jag tittade på några olika organisationer men stötte på Henry från Frälsningsarmén i butiken. Han och jag fick en god kontakt och på den vägen är det. Vi har skrivit ordentliga avtal och följer regelverken för givande av mat, det känns jättebra. Det är bara bra mat som skänks, soppköken ska inte vara någon sopstation!

Hur ofta ger ni mat till kåren?

— Då när vi startade var det två gånger i veckan, nu tre. Och det kan bli fler. Vi lägger åtskilligt med pengar på detta.

Vad tycker personalen om detta?

— Det här har blivit en väldigt engagerande uppgift både för mig och min personal. Vetskapen om att vi kan förgylla tillvaron för människor som har det tufft känns bra. Alla vet att den mat vi skänker går till välgörenhet och månar därför extra om det. Henry Lindells gäng är också väldigt aktiva och tacksamma, vi får så bra gensvar.

Har ni uppmärksammats för ert arbete med Frälsningsarmén?

— Ja, det har blivit en artikel i Allehanda som hade över 4000 delningar på Facebook. Vi ska snart dela den igen!

Text: Carina Tyskbo