logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Fler söker ekonomisk hjälp i Gävle

Helen Bergh, kårledare i Gävle, möter varje vecka människor i behov av hjälp. Sedan i somras har antalet människor som söker ekonomisk hjälp ökat från några personer varje månad till flera stycken i veckan och trenden har fortsatt under hösten. 

- Vi märker att det finns olika kategorier av människor som söker hjälp hos oss. Det är de människor som aldrig har lärt sig göra en vardagsbudget och för dem hoppas vi kunna hålla en kurs framöver. Men nu kommer även dem som tidigare har gjort allt för att hanka sig fram och aldrig velat be om hjälp men som inte klarar sig längre nu då maten och elen börjar bli så dyr, säger Helen.

Vanligtvis har kåren inget speciellt ekonomiskt hjälparbete utan man har tagit emot människor när de har ringt, men på sista tiden har kåren fått planer på att få struktur på den ekonomiska delen då det blivit så pass många som söker hjälp. Kåren kan bistå med presentkort till mat och hjälp med exempelvis köp av glasögon och tandvård när den extrautgiften är det som gör att man faller över gränsen. När kåren inte längre har möjlighet att hjälpa hänvisas till stadens matakut. Helen har också märkt att många som fått det knepigt ekonomiskt också bara vill komma och prata.

- Hela kroppen hänger ihop, mår själen dåligt på grund av att man oroar sig för sin ekonomi kan det gå ut över fler saker, säger Helen.

Ber för situationen

När hon möter människor i behov frågar hon alltid om hon får be för situationen. Även om det bara är en kort bön så är det många som blir berörda.

- Jag vill att människor ska förstå att de är älskade och värda att satsa på. Bara för att man fått en dålig ekonomi och fallit utanför så betyder det inte att man är mindre värd. Du är så värdefull, Gud har skapat varje människa till sin avbild. Det handlar inte om vad du lyckats eller misslyckats med du är fantastisk det finns hopp och det finns en plan för ditt liv. Utöver att hjälpa till praktiskt är det det som jag vill att människor ska förstå, avslutar Helen.

Text: Kiki Broms

Helens tips till den som har svårt med ekonomin

  • Börja alltid med att betala hyra och elräkningar, det är lättare att få hjälp av frivilligorganisationer med matinköp än utgifter för boende.
  • Var noga med att titta på kilopriset när du handlar mat och köp storpack när du kan.
  • Teckna dig inte för en ny fin mobil eller något annat på kredit där du behöver betala av flera hundra i månaden i flera år, där är det lätt att bli lurad.
  • Ta hjälp av någon som är bra på att lägga upp en budget.

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt