logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Kan jag bli fri så kan andra också bli det"

Efter en kärlekslös barndom i Rumänien tvingades Victorita Necula till prostitution i Spanien. Hon lyckades fly men var fast i droger och försökte ta sitt liv. Mitt i sorgen träffade hon kristna och tog emot Jesus. Via sitt arbete kom hon till Sverige och nu arbetar hon på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm.

–Jag kan inte minnas att jag fick några kramar av mamma som liten och att bli avvisad på det sättet påverkar hela ens liv. Ibland distanserar jag mig från folk för att inte bli sårad, säger Victorita Necula, 45 år.

Hon arbetar idag som öppenvårdsassistent och kock på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm men hon har bara bott i Sverige i några år.

Våld istället för kramar

Hon beskriver uppväxten i Panciu, Rumänien, som dysfunktionell. Föräldrarna hade tre döttrar och besvikelsen var stor hos mamman när Victorita föddes då hon inte var en son och barndomen präglades av brist på kärlek. Pappan lämnade familjen och mamman träffade en ny man som drack mycket alkohol. Victorita fick stryk av föräldrarna som dessutom sa att det inte var någon idé att hon studerade eftersom hon ändå inte skulle lyckas med någon högre utbildning. Dessutom tog de pengarna hon tjänade när hon redan som nioåring började arbeta med att tvätta kläder.

Victorita drömde om att få bo med sin bortadopterade storasyster och när hon var i 16-årsåldern fick hon flytta dit. Men även systern slog henne och beslagtog hennes pengar.

–Jag glömmer aldrig den natten jag vaknade av att hon kom in i mitt rum med en stor kniv och sa att hon skulle döda mig, säger Victorita som i och med detta blev utslängd av systern.

Lurades in i prostitution och droger

Hon tog jobb som barnflicka och hushållerska åt några kringresande romer. Efter en tid, nu 20 år sedan, skickade de henne till Madrid för ett jobb som säljare. Väl där placerades hon i ett hus tillsammans med 16 andra flickor och snart stod det klart för henne att hon var där för att sälja sex. Varje kväll blev hon skjutsad till nattklubbar där hon utnyttjades av män.

–Det var ett rent helvete och jag drack alkohol och tog ecstasy och kokain varje dag för att stå ut och jag var som en zoombie. Den som smet skulle bli skjuten i benen för då kunde man fortfarande användas för prostitution, säger Victorita.

Dessutom skulle deras familjer bli dödade. Efter tre månader blev Victorita förd hem till en kund och för att hon skulle kunna åka tillbaka till huset fick hon med sig sitt pass. Det var hennes chans att rymma och hon flydde till Teneriffa för hon tänkte att ingen skulle hitta henne där. Hon fick jobb på en klubb och träffade en kille som var drogförsäljare.

–Jag var kär i honom men det var för att han gav mig det jag behövde, nämligen droger, säger Victorita som vid det här laget hade utvecklat ett beroende.

Mötte kristen kvinna på gatan

Efter en tid gick hennes visum ut och hon fick beskedet att hon var tvungen att lämna Spanien, vilket gjorde henne väldigt ledsen. När hon gick längs gatan närmade sig en främmande ljushårig kvinna som sa på rumänska: ”Kvinna, varför gråter du? Jesus älskar dig.”

–Jag tänkte att hon var galen men jag hade drömt att en ängel sa till mig att jag skulle möta en blond kvinna och att jag skulle få en andra chans, berättar Victorita.

Hon blev inbjuden till damens bönegrupp och gick dit ett par gånger och det satte i gång tankar hos henne. Som liten hade familjen gått till ortodoxa kyrkan ibland och det var någonting hon tyckte om. Vid den här tiden var Victorita självmordsbenägen och hade försökt ta sitt liv tre gånger. Vid sista tillfället hade hon skurit sig i armarna tills hon blödde rikligt. Två dagar senare gick Victorita upp på bergstoppen Montaña Amarilla och i sin ensamhet ropade hon till Gud: ”Varför lät du mig inte dö? Vad vill du mig?”

Efter självmordsförsöken kom hon till kyrkan

Det här var för 15 år sedan och i biljardhallen hon brukade besöka lärde hon känna en tysk tjej som var kristen. När hennes fästman skulle döpa sig bjöd hon med Victorita till kyrkan.

–Jag kände en sådan kärlek där och när prästen frågade vem som ville ta emot Jesus blev jag alldeles skakig och gick fram. Jag sa till Gud att han fick göra vad han ville med mig, säger Victorita.

En process började inom henne och även om hon levde med pojkvännen två år till så slutade hon med både droger, alkohol och nikotin. Hon fick tillstånd att bo kvar i Spanien, vilket var ett stort bönesvar för henne, och det kom att bli 13 år på Teneriffa. När hon gjort slut med sambon lät hon också döpa sig. Innan dopet deltog Victorita i en kristen konferens och när hon kom dit var hon förtvivlad då banken inte ville ge henne något lån för att köpa en egen bostad. På konferensen talades det mycket om mirakler. Victorita minns hur en predikant påpekade att på bara tre dagar, tre veckor eller tre månader kan ens liv förändras. Det gav henne hopp och kort efter konferensen ringde banken till hennes lycka och beviljade lånet. Tio dagar senare kunde hon flytta in i sin nya bostad.

Olycka och allergisk chock höll på att sluta med döden

Victorita gick en lärjungaskola i en frikyrkoförsamling och var barnledare där en tid. Hon målade även hus och städade hotellrum men år 2011 var hon med om en allvarlig motorcykelolycka på väg till arbetsplatsen. Hon fick genomgå ett par operationer men vid ett tillfälle kunde inte sjukhuspersonalen väcka henne ur narkosen.

–De sa att jag var död under några minuter men jag har inga minnen ifrån det och jag vaknade till slut, säger Victorita som därefter hade en tid av rehabilitering framför sig.

Hon började jobba som personlig assistent och när hon träffade en dam från Sverige följde hon så småningom med henne hit under sommarmånaderna. Första gången var år 2014.

–Hon var elak och behandlade mig som en slav. Jag tror att hon var bitter för hon hade fått en sjukdom som förstörde hennes fötter men när jag tittade på dem såg jag Jesu fötter och det gjorde att jag fick medkänsla och orkade arbeta, förklarar Victorita.

Själv har hon en känslig mage som reagerar på stress då hon lider av den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom. Efter en tid här blev hon väldigt sjuk och hamnade på sjukhus och där drabbades hon av en allergisk chock.

–Jag kunde knappt andas och ögonen bara rann. Jag fick adrenalinsprutor och ett tag svävade jag mellan liv och död, berättar Victorita som dock tillfrisknade efter en tid.

–Jag ser det som att Jesus har räddat mig flera gånger, inte bara när jag blev frälst, fortsätter hon.

Victorita Necula står i solen vid ett träd med blicken riktad upp i himlen
"Vi kan inte gömma oss för Gud och hans kärlek. Det är viktigt att tänka på nu när vi lever med krig nära inpå oss", menar Victorita.

Sverigeflytt och arbete på Frälsningsarmén

En annan assistent, en tjej från Kuba, visade Victorita Stockholm och erbjöd henne att hyra ett rum där hon bodde. Victorita började besöka kyrkor i Stockholm och på en kristen konferens i Kungsträdgården träffade Victorita på en person som tidigare varit anställd på Frälsningsarmén.

–När han såg mig prata och interagera med romerna där så sa han: ”Åh, Frälsningsarmén behöver dig!” skrattar Victorita som snart började som volontär på ett av Frälsningsarméns härbärgen.

–Att jobba för Frälsningsarmén ger mening i livet och det är vad jag går upp för på morgonen, menar hon på.

På vintern återvände hon till Teneriffa men hon bestämde sig snart för att försöka flytta till Sverige och hon började arbeta på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm.

Gick bibelskola och såg helanden på missionsresa

Samtidigt gick hon bibelskola i SOS Church och i juni 2016 var hon på missionsresa till Uganda och Burundi där hon fick bevittna mirakler och helanden.

–När vi var i en skola framförde vi ett drama och predikade och sedan bad vi för de samlade. Jag kände att jag skulle gå fram till en flicka och lägga händerna på henne. Då föll hon baklänges och sprang därifrån för hon hade varit döv och plötsligt kunde hon höra. Det är det första Gud har gjort genom mig, utbrister Victorita.

Även på EU-centret är det gudstjänster och förbön regelbundet och vid ett tillfälle var en man där som hade ont i ryggen. Victorita bad för honom men tänkte inom sig att hon inte kunde göra så mycket mer så hon gick in i köket för att arbeta.

–När jag kom ut igen var smärtan i hans rygg borta och jag träffade honom flera gånger efter det och värken kom inte tillbaka, säger hon.

Förlåtelse och befrielse

Idag känner hon ingen sorg över livets mörka passager. Hon ser det som att allt har en mening och att man kan omvandla brustenheten till att bli en bättre människa. Förr har hon inte pratat öppet om att hon utnyttjats av förövare inom människohandeln men nu vill hon dela sin story. Och hon fördömer inte dem som har gjort henne illa.

–Jag bryr mig inte om vad folk tycker och tänker om mig längre. Jag är inget offer även om det som hänt har varit smärtsamt, påpekar hon.

–Om andra som är i samma situation läser detta så kan de bli hjälpta av det. Om jag kan bli befriad så kan de också bli det. Den Gud gör fri är verkligen fri, fortsätter hon.

Hon nämner sitt favoritbibelord: ”Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet. (Klagovisorna 3:22-23. SFB15)

–Att veta att hans nåd är ny varje morgon har hjälp mig under hela livet. När man gör fel kan det vara lätt att döma sig själv och vara svårt att förlåta sig själv men när Gud förlåter oss så kommer han inte ihåg synden mer, påpekar Victorita.

Hon fortsätter citera Bibeln: ”Om jag sitter eller står vet du det, du förstår mina tankar fjärran från. Om jag går eller ligger ser du det, med alla mina vägar är du förtrogen.Innan ordet är på min tunga vet du, Herre, allt om det.Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand. Den kunskapen är för underbar för mig, den är så hög att jag inte kan fatta den. Vart kan jag gå för din Ande, vart kan jag fly för ditt ansikte? Stiger jag upp till himlen är du där,
bäddar jag åt mig i dödsriket är du där.” (Psalm 139:2-8, SFB 15)

–Vi kan inte gömma oss för Gud och hans kärlek. Det är viktigt att tänka på nu när vi lever med krig nära inpå oss, menar Victorita.

–Jesus är mitt allt. Även om jag ibland känner mig långt ifrån honom så vet jag att han är med mig, fortsätter hon.

Tack vare hårt arbete har hon idag boenden i både Rumänien, Sverige och på Teneriffa men hon har också skänkt mycket pengar till kristen verksamhet, särskilt i Spanien. Drömmen nu är att bilda familj. Hon skulle också vilja bo utomlands en tid, gärna i Australien eller USA, och praktisera i någon kyrka där.

Text och foto: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.