”Julhjälpen gjorde en enorm skillnad för oss”
När Marika var ensamstående med sin yngsta dotter en jul tipsade någon henne om Krukmakarens Hus hos Frälsningsarmén i Visby. Hon gick dit och mötte Ann-Christine Karlsten med team. Marika blir rörd till tårar när hon talar om personalen där.
— De har varit fantastiska, julhjälpen gjorde en enorm skillnad för oss och vi kunde andas ut en stund. Jag som mamma fick presentcheckar som räckte till både julmat och julklappar till barnen. Det var en fantastisk känsla, säger hon.
Marika och två av barnen firade även själva julafton på Krukmakarens Hus det året och ytterligare en gång senare. Hon minns det som en dubbel känsla att vara där som utsatt men också att det var så fint att vara omsluten i en varm gemenskap där många bar på tunga livsöden.
— Framförallt var det ju toppen för lilltjejen att få fira med gran, dans och tomte, säger hon.
Marika har aldrig försökt dölja att hon haft det tufft i livet.
— Att säga att man är fattig i Sverige tas emot på väldigt olika sätt av människor, menar hon. Somliga blir besvärade och har svårt att förhålla sig till det hon berättat.
— Jag har väldigt svårt för att människor tycker synd om mig, jag vill inte bli ömkad och har alltid haft min stolthet i att klara mig själv - men också en öppenhet när jag inte har kunnat det, fortsätter hon.
Hon tycker att folk generellt har en bild av att bostadslöshet bara handlar om att man är missbrukare eller, enligt samhällets rådande normer, inte har skött sig. Men det är en tung skam att hamna i till exempel skulder och skuldsanering.
Blev sjukpensionerad men är nu tillbaka i arbetslivet igen
Från 2007 blev Marika sjukpensionerad och trodde aldrig att hon skulle kunna börja arbeta igen. Hon fick även i vuxen ålder en ADHD-diagnos, något som däremot var en befrielse då hon tidigare blivit feldiagnostiserad.
Några år senare började dock resan mot att komma tillbaka ut i arbete. Marika gick en kurs som ledde till praktikplats och vidare till ett antal olika ideella och betalda engagemang inom områdena psykisk hälsa, socialt utanförskap, suicidprevention och våld i nära relationer.
— Men jag ville ut i det riktiga arbetslivet och sökte jobb på ICA. Jag fick det och har gått från tio timmar i veckan till 88 procents tjänst just nu. Det är härligt, säger Marika, som bland annat har blivit ansvarig för butikens brödavdelning.
Ägare till ett hem för första gången
När hennes lägenhet gjordes om till bostadsrätt blev Marika för första gången i livet ägare till ett hem.
— Det är en fantastisk känsla, menar hon.
— Varje dag när jag kommer hem och öppnar min dörr känner jag en sådan stor tacksamhet. Att ha arbete och äga ett hem ger mig och mitt yngsta barn helt andra möjligheter.
En upprättelse att inte behöva sjukersättning längre
Hos Marikas barn har det aldrig funnits någon skam över den ekonomiskt strama tillvaro familjen ändå haft. De har alltid varit stolta över sin mamma och den kamp hon fört för att få ihop det. Visst har de haft sina duster, men som vuxna kan barnen nu ge Marika en mer hel bild av hur uppväxten hos henne varit.
När hon fick fast arbete behövde hon inte längre söka fonder och en dag hörde hon av sig till Försäkringskassan om att hon inte längre ville uppbära sjukersättning. Först blev hon ifrågasatt då man menade att Marika borde ha kvar ersättningen som en trygghet. Men för henne som levt på fattigdomsgränsen och varit beroende av ekonomiska hjälpinsatser, låg tryggheten inte där.
— Eftersom jag har arbetsförmåga och uppenbarligen kan försörja mig själv så behöver jag inte sjukersättningen. Att känna att jag är tillbaka på banan med arbete och egen försörjning är en upprättelse, säger Marika.
Hjälp från Frälsningsarmén sex jular i rad
Efter att sex jular i rad ha fått hjälp av Frälsningsarmén skrev hon så ett tackkort till Krukmakarens Hus och berättade att hon inte längre behövde hjälpen därifrån.
— Jag skrev för att det betytt så mycket för mig. Jag är så otroligt tacksam över julhjälpen från Frälsningsarmén under de här åren! Varje gång jag ansökt om stödet har Ann-Christine dessutom frågat om hon fått be för mig, och bönen fångade upp exakt det jag kämpade med och behövde. Hon kunde sätta ord på det som var min kraft, och stötta den. Orden gav mig styrka och tillit, avslutar Marika.
Julhjälp i Visby
— Våra jululbidrag delas ut till 350 hushåll från penningmedel som är insamlade på Gotland. Vi köper presentkort genom Visbys företagarförening "Visby Centrum" och ICA. Julklappar samlas in av företagarföreningen och paketen delas sedan ut till barnfamiljer i samband med julutdelningen. Detta för att julklappar i första hand ska hamna hos familjer med ekonomisk begränsning.
Målgruppen för vår julfest är alla de som vill och behöver vara med om ett alternativt julfirande. Orsakerna till det kan vara många: relationsproblem i släkten, missbruk, ekonomi eller ensamhet.
De senaste julaftnarna har omkring 130-140 personer deltagit. Våra runt 20 volontärer gör ett jättejobb för att kunna genomföra en fest med hög kvalitet!
Julaftonsfirande pågår mellan klockan 11 och 16 och programmet innehåller gudstjänst med julsånger för att hylla födelsedagsbarnet Jesus, julbord, dans kring granen och lekar, besök av tomten, kaffe och tårta samt storbildsvideo med Kalle Ankas julafton för de som önskar titta.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Henrik Radhe/Gotlands Allehanda
Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 5 - 2018