logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

Glädje och tacksamhet inför julen i Västerås

Julfester och ekonomisk hjälp inför högtiden har stått på agendan nu i veckan hos kåren i Västerås. Ensamma mammor, arbetslösa och andra personer i utsatthet har fått ta del av gemenskap, mat och klappar. December är hektisk men också en månad präglad av tacksamhet och svenskarnas generositet.

Frälsningsarméns kår i Västerås har haft en vecka fullspäckad med julaktiviteter. I söndags blev den planerade julfesten uppdelad i två på grund av pandemin. Först en för kårmedlemmar och medarbetare då 75 gäster deltog och på kvällen firade man tillsammans med ensamstående mammor och deras barn och då var 85 personer samlade.

—  Det var tråkigt att inte kunna göra detta tillsammans men det positiva var att vi kunde anpassa den andra festen mer efter barnen med tomte och julklappsutdelning, så det blev väldigt fint ändå, säger Alejandro Gallardo, kårledare.

—  Och medlemmarna som var på plats fick gott om tid att sitta ner och prata med mammorna, fortsätter han.

”Ett presentkort gör stor skillnad”

Under onsdagen höll man öppet på kåren så att föräldrarna kunde få del av julhjälpen, bestående av en julmatskasse och presentkort på Ica men också klappar som skänkts av privatpersoner. Det var kläder, böcker och leksaker och dessa fick föräldrarna välja bland själva.

På tisdagen hölls ytterligare en julfest, denna gång för dem i ensamhushåll. De omkring 40 personerna fick även de njuta av god mat, gemenskap och underhållning. De fick också med sig presentkort och julklappar.

—  Vi möter en otrolig tacksamhet och glädje över att få det lilla extra till julen. En del säger att de inte får ihop ekonomin inför högtiden och för dem gör ett presentkort stor skillnad, säger Alejandro.

Tidigare år har han fått se fördelarna med att ha gemensamt firande för medlemmar och dem man har kontakt med via sociala arbetet. På så vis blir det en stor blandning av åldrar.

—  De interagerar så naturligt med varandra och det blir en mormor/morfarkänsla för de äldre i förhållande till barnen som kanske inte har några mor- och farföräldrar, säger Alejandro.

—  Och även om man är medlem i en kyrka med stort socialt arbete så kanske man inte märker av det till vardags men vid ett sånt här tillfälle får man se med egna ögon de människor som vi faktiskt hjälper, fortsätter han.

Det relationsskapandet kan sedan föra människor vidare in i gemenskapen och till andra aktiviteter på kåren. De som söker stöd där befinner sig i olika livssituationer då en del är arbetslösa, har hamnat mellan stolarna och saknar ekonomisk ersättning. Andra har fått det tufft efter en skilsmässa och vissa kvinnor lever, på grund av hot, under skyddad identitet.

Julbord och musikunderhållning på restaurang

En tradition sedan många år tillbaka är att Djäknebergets restaurang öppnar upp portarna för stadens utsatta med två julbordssittningar för totalt 140 personer. Dagen före julafton bjuder först Stadsmissionen in personer som lever i aktivt missbruk men som måste vara nyktra vid måltiden. Därefter dukas det upp för människor i Frälsningsarméns kontaktnät. Dessa har kommit ur ett substansberoende och/eller saknar någon att fira högtiden med. Förutom mat blir det underhållning då bland annat en orkester är på plats.

—  Att en restaurang vill ägna en hel dag åt att laga julmat till behövande tycker jag är stort och jätteroligt och det är kul att få förtroendet att vara en del i detta, säger Alejandro.

Enligt honom hör människor, utan direkt anknytning till Frälsningsarmén, av sig till kåren och vill hjälpa till kring julen på ett eller annat sätt. Och när medarbetare står ute med julgrytan kan någon förbipasserande säga: ”Nu måste jag lägga en peng i grytan för det gjorde alltid min mamma.”

—  Vi känner ett stort förtroende från samhället. Och svenskar, men också folk från andra kulturer, är väldigt generösa. Det finns en otrolig vilja att vara med och göra någonting för andra och jag tror att många känner att de själva har det så bra och att de på det här sättet har chansen att ge tillbaka, säger Alejandro.

Nyårsfest med knytkalas

Året avslutas med nyårsfest på kåren och det är en öppen tillställning då bland annat dem man träffat vid julhjälpen bjudits in. Det blir knytkalas så i stället för att personalen ägnar mycket tid i köket så blir det fokus på gemenskap. Ingen föranmälan krävs så hur många gäster som kommer blir en överraskning.

—  Vi har fått många nya bekantskaper på sistone så vi får se om de vågar komma. Jag hoppas att de som gör det går härifrån glada och känner att de slapp fira nyår ensamma, säger Alejandro som är lite trött efter veckans bestyr.

—  December är den mest hektiska månaden för oss på kåren men också den roligaste tiden på året för folk vi möter är så glada och tacksamma, avslutar han.

Text: Teresia Jansson