Regeringen har sedan tidigare identifierat ofrivillig ensamhet bland äldre som ett av de stora folkhälsoproblemen. Men enligt Socialstyrelsen är sådan ensamhet inte sällan förknippad med ett stigma. Skammen gör att många äldre drar sig för att berätta om ensamheten.
– Det är en generation som har lärt sig att inte vara till besvär, och att alltid anpassa munnen efter matsäcken. Även om de har behov så berättar de inte. I stället bär de problemen själva – oavsett om det gäller ensamhet eller ekonomisk utsatthet, förklarar Elin Hammarberg.
”Brukar stråla av glädje efter sommarlägret”
Vasakåren arrangerar dessutom ett årligt sommarläger till Rättvik för äldre. Det är en vecka som syftar till att bryta isolering och bidra till gemenskap. Under sommarveckan i Rättvik får de äldre äta gott, njuta av sommaren och ta del av ett rikt program. Och framför allt får de möta andra äldre och dela gemenskapen över en kopp kaffe eller två.
– När de kommer tillbaka brukar de alltid stråla av glädje. En del har kanske inte varit i väg på någon resa på flera år, så lägret betyder otroligt mycket. De brukar komma tillbaka mätta, glada och fulla av energi, säger Elin Hammarberg.
För de äldre som inte kan betala hela avgiften försöker kåren alltid hitta en lösning. Pengar ska inte vara anledningen till att någon inte kan följa med till Rättvik.
– Vi vill att alla som vill ska kunna följa med, så vi brukar alltid lösa det på något sätt, säger Elin Hammarberg.
Text: Lukas Berggren
Foto: Kerstin Tillenius, Jonas Nimmersjö