Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Svenska myndigheter vill skicka Helal till förföljelse

Debatt "Hur många troende skickar vi tillbaka till att riskera förföljelse och död i sina hemländer för kunskapen om konvertering och tro är så liten i ett av världens mest sekulariserade länder?" skriver Hanna Smedjegård, officer/pastor i Frälsningsarmén.

Denna debattartikel publicerades i papperstidningen Metro 2017-09-26

Kristen på riktigt

En ung människas liv står på spel. Två avslag och en chans kvar i kampen om ett uppehållstillstånd i Sverige var hans verklighet, den unga afghanska före detta muslimen som hade blivit kristen ett år tidigare. Och här blir det viktigt för mig att understryka; kristen på riktigt.

Avslag

Där skiljer sig min uppfattning från Migrationsverkets och sedermera även domstolens. För den här unga afghanska killen tog livet en obehaglig vändning när han för ett par veckor sedan fick ett sista avslag i sin kamp om uppehållstillstånd i vårt land. Avslag, trots att han har konverterat från muslimsk till kristen tro. Och vi står handfallna. Vi som är hans officerare/pastorer på Frälsningsarmén i Borlänge.

Hur Helal lever som kristen idag

Helal blev kristen för ett år sedan och under året som gått har han fördjupat sin kunskap om kristen tro, hållit i gudstjänster, översatt lovsånger, döpt sig och lett bönestunder. Och mycket, mycket mer. Samtidigt har det varit en period av ångest, fruktan och stor smärta - att gå igenom en asylprocess är ohyggligt påfrestande för en ung människa.

Svenska myndigheters syn på konvertering

Men svenska myndigheter tror inte att hans konvertering är äkta. Varför, har vi mycket svårt att förstå, vi som är hans officerare/pastorer. Att bedöma tro är vanskligt, för hur vet man om någon tror på riktigt?

Vår syn på Helals konvertering

Jag vill inte slå mig själv för bröstet och utnämna mig till en expert på området. Men jag är utbildad officer i Frälsningsarmén och mitt arbete är att förmedla tro till andra människor så att Gud kan få bli en verklighet i deras liv. Tillsammans med min kollega på den kår som jag tjänstgör på, och en rad medlemmar, har vi på alla tänkbara sätt försökt förmedla vår syn på den konvertering som Helal har gjort till berörda myndigheter. Och vi står handfallna.

Vem kan bedöma trons äkthet bäst?

Som ledare i kyrkan ställer vi oss frågande till tilltron till vår kunskap att bedöma äktheten i tron - och undrar vilken annan instans svenska myndigheter hellre sätter den tilltron till. I Helals fall, har vi skickat in dokument som styrker hans medlemskap i vår kår/församling. Fotografier och dopbevis har lämnats till Migrationsverket. Intyg och namnunderskrifter har lämnats från ett femtontal medlemmar som beskriver och intygar äktheten i hans tro och styrker ett aktivt deltagande i församlingslivet. Och vid den sista förhandlingen i domstolen var vi fem från kåren närvarande, för att visa att vi är övertygade om att Helals konvertering är genuin och äkta. Vad mer hade vi kunnat göra?

Vad krävs som bevis av en konvertit?

Hur många sant troende skickar vi tillbaka till förföljelse och eventuell död i sina hemländer för att kunskapen om konvertering och tro är så liten i världens mest sekulariserade land?

Vi som ledare i kyrkan behöver klara besked om vad svenska myndigheter kräver som bevis av en konvertit. Vi står handfallna och vi förstår att tilltron till oss som yrkesgrupp och vår förmåga att bedöma äktheten i människors tro inte är särskilt stor. Det gör att vi ställer oss frågan; vem anser svenska myndigheter är bättre lämpad att göra den bedömningen än vi?

Hanna Smedjegård
Officer/pastor i Frälsningsarmén, kårledare i Borlänge.

Publicerat: 2017-09-27Skriv ut