logotype

Spåkvinna är inget för skolbarn

Radio Gotland sänder från Fritidshemmens dag och man hade valt temat Tivoli och bland aktiviteterna fanns att barnen kunde besöka en spåkvinna. Spåkvinnan "spådde" några barn i direktsändning.

Denna insändare publicerades i www.helagotland.se 2018-05-11

Jag utgår från att detta inte var någon riktig spåkvinna utan att det handlade om en i personalen som tagit denna roll för dagen. Men det uttaldes ändå "sanningar"och vissa uppmaningar angående barnens framtid.

Man kan ta detta för något oförargligt och vifta bort det hela men för oss på Frälsningsarmén är det väldigt tydligt att spådom handlar om andlighet. Det är inget att skoja om. Andlighet är en realitet och det är heller inget man ska ge sig in i med okunskap och framför allt inget som ska göras på en Fritidshemmens dag.

Det finns god andlighet men också väldigt mycket mörker som påverkar människor destruktivt och kan bli en grogrund för hopplöshet och ohälsa. När man söker på "Spådom" på nätet så hamnar jag på sidor där det oftast är 18 års-gräns eller där man erbjuds prata med något medium för 20-25 kr/min. Är det vad man vill ge aptit på?

Vi finner det väldigt märkligt att arrangörerna under Region Gotland tillåter att fritidsbarn introduceras i andlighet på detta vis, när skolan, i Läroplanen, ska verka för att "...barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen."

Barnverksamheten på Frälsningsarmén är klar i sin undervisning till barnen: Alla människor är skapade med ett syfte, ingen människa har kommit till världen genom en slump. Alla är älskade av den Gud som skapat dem och som längtar efter att få kontakt med dem. Det är enligt oss en bra andlighet som vi hellre skulle önska att fler barn fick möta.

Johanna Fryk, kårledare för Frälsningsarmen i Visby

Senaste artiklar

En pojke med ryggsäck sitter på en bänk på en skolgård och ser uppgiven ut. Man ser andra barn i bakgrunden. Inklippt i bilden syns Frälsningsarméns ledare i Sverige Bo Jeppsson.

Extra tuff skolstart för barn i utsatthet – vad gör regeringen?

2023-09-01
Debatt

I samband med skolstarten är situationen tuff för ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Efter en sommar då barnen har ätit alla måltider hemma är ekonomin helt körd i botten. Samtidigt väntar många stora utgifter. För att Barnkonventionen inte enbart ska utgöra fina ord krävs att staten tar sitt ansvar.

Till vänster en flicka som sitter utomhus på ett flyttlass med möbler och kartonger. Till höger porträttbild på Maria Olausson, Frälsningsarmén.

"Skamligt att vräkningar leder till att hundratals barn förlorar sitt hem varje år"

2023-08-29
Debatt

I dag vräks en tredjedel av barnfamiljerna på grund av en skuld på mindre än 10 000 kr, men i några fall har barnfamiljer blivit vräkta på grund av så lite som en hyresskuld på 600 kr. Det är orimligt, menar Maria Olausson, barnrättsjurist och ansvarig ledare Frälsningsarmén Nässjö.

Barnhänder som tar i smörgåspaket och juiceförpackningar samt bananer ligger på ett bord. Till höger Robert Tuftström, bitr samfundsledare, Frälsningsarmén

Hungern är konkret hos dem vi möter

2023-05-29
Debatt

Lena Andersson tar i en uppmärksammad ledarkrönika i  SvD avstamp i bland annat Frälsningsarméns debattinlägg när hon formulerar sina tankar om vad riktig hunger är och att inget barn i Sverige idag borde kunna vara fattigt. Med anledning av detta har Frälsningsarmén inkommit med en replik till SvD där vi lyfter fram våra erfarenheter:

Ett träbord utomhus med bananer, juiceförpackningar och inslagna matpaket med Frälsningsarméns sköld på.

Barn i Sverige måste få äta sig mätta

2023-05-02
Debatt

Barn i Sverige ska inte behöva gå hungriga eller utan bostad, oavsett vilken kommun de råkar bo i. Regeringen behöver se till att det finns en nationell strategi och en konkret handlingsplan för att laga maskor som lossat i samhällets skyddsnät.