logotype

Människohandeln i Sverige är inget nytt

I helgens tumult blir vi igen medvetna om att Sverige har en aktiv sexhandel. I och med denna specifika sexköpares offentliga liv hamnar helt plötsligt problematiken i knäet på oss, men hans profil som sexköpare är inget unikt.

Torsdagen den 14 maj 2020 togs 11 sexköpare varav en var känd. 11 stycken vid ett tillslag. Med en enkel sökning är det lätt att se hur tillslag och gripanden görs om och om igen i flera städer än Stockholm. Det är på gränsen till triviala nyheter, det blir siffror utan historia eller ansikten. Mer statistik utan indikation på förändring.

Var tionde svensk har köpt sex

Det finns få gemensamma nämnare för sexköpare mer än att de är män. Annars kan det vara vem som helst. Det kan vara en kändis på TV4 men det kan också vara din kusin, morbror eller pappa. 10 procent av Sveriges befolkning har köpt sex, det betyder att alla förmodligen känner någon som har köpt sex.

Kvinnan porträtteras som en person som kommer från ett av Europas fattigaste länder. Vi vet inte mycket mer om henne. Det är viktigt att inte spekulera eller berätta hennes historia åt henne och att respektera hennes resa.

Tvång, våld och hot

Men vi vet vad människohandel för sexuella ändamål och prostitution i Sverige ser ut som i den stora bilden. Den verkligheten kan presenteras i breda penseldrag. Det är tvång, våld – psykiskt och fysiskt – hot, könssjukdomar och mycket mer. Man kan ha hamnat där på grund av brist på arbete, flykt, fattigdom, trauman eller andra anledningar.

Stödet och skyddet för dessa personer i Sverige kan vara svårtillgängligt och begränsat. På grund av bristande kunskap om sina rättigheter söker få utsatta stöd eller hjälp. För att återhämta sig från den här sortens trauman tar tid och kräver trygghet och självbestämmanderätt. Om de lyckas ta sig ur dem. Om de trots allt gör det riskerar de utvisning istället för att bli garanterade det skydd och stöd som de genom internationell lagstiftning har rätt till. Vi vet inte hur kvinnan från i torsdags har haft det. Men detta är den breda verkligheten för personer utsatta för människohandel och för sexuell exploatering i Sverige idag. 

Även barn utsätts för människohandel

Detta finns i siffror. Den 18 maj släppte Plattformen Civila Sverige mot människohandel statistik från 2019 som visar att antalet utsatta för människohandel ökar markant i Sverige. Det handlar om sexuell exploatering, arbetsexploatering och annat utnyttjande av män och kvinnor som kommer från flera länder. Även barn utsätts för människohandel och det sker en ökning.

Människohandeln i Sverige är ingen het rubrik eller tillfällighet. Den är en del av den tredje största internationella brottsligheten i världen, det är modernt slaveri, extrema övergrepp på mänskliga rättigheter och det är akut.

Skapa medvetenhet och engagera dig!

Oavsett vad som kommer att fånga vårt intresse nästa helg kommer människohandeln att fortsätta. Nya tillslag kommer göras att göras, nya sexköpare gripas och nya utsatta kommer att hittas. Därför får vi inte sluta att motverka människohandeln. Sluta inte engageras av de viktiga samtal om normer som skapar en sexköpskultur. Låt inte detta rinna ut i sanden. Stöd en organisation som jobbar mot människohandel, delta i en kampanj, skapa medvetenhet och engagera dig – särskilt om du är man och du är emot den apati eller rädsla som råder hos många! Detta är inte bara en kvinnofråga, det är en medmänsklig fråga och vi kan bättre i Sverige!

Lovisa Landälv
Utbildningssamordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel

Vårt arbete mot människohandel

Stöd vårt arbete mot människohandel

Swisha direkt här

  •  Swisha TRAFFICKING till 9004805 för att ge valfritt belopp.
  • Du kan också scanna QR-koden i bilden här nedan i din swish-app. Meddelandet som då visas är "Sätt punkt för människohandeln" och går också till 9004805.

  • För rådgivning vid misstanke om människohandel; ring nationell hotline på 020-390 000
  • För akuta fall, kontakta polis direkt på 112
En kvinna som sitter på en säng och vänder huvudet mot ett fönster. I rummet står det en stol med kläder på.
Bilden är arrangerad. Foto: Jonas Nimmersjö