Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Frälsningsarmén i norska fängelser – tro, hopp och stöd

Frälsningsarmén i Norge har över hundra års erfarenhet av fängelsearbete. Genom samtal, gemenskap, bön och rehabilitering strävar de efter att bryta den kriminella cirkeln. ”För oss är ingen människa förlorad” säger Yury Zelentsov, ansvarig sedan 18 år.

Frälsningsarmén har varit närvarande på norska fängelser sedan 1920. Under årens lopp har arbetet utvecklats från att handla om söndagsbesök av officerspar till att man i dag är en professionell aktör som aktivt stödjer intagna i deras rehabilitering. För kriminalvården är Frälsningsarmén lika självklar som uppskattad.

Människor, inte brottslingar

Yury Zelentsov leder arbetet och beskriver en långsiktig process som handlar om att ge intagna en chans till förändring genom nära relationer, vägledning och gemenskap.

— Vårt fokus är att erbjuda samtal, andakt, bön och rehabilitering och på så sätt ge hjälp tillbaka ut i livet, säger han.

Hans 12 medarbetare ansvarar för två fängelser vardera. Med säkerhetsutbildning, egna nycklar och kontor med rum för enskilda samtal är de en naturlig del av anstaltens vardag. Den kristna människosynen är grundläggande – att mötas av nåd, inte dom, hjälper människor att hitta sin värdighet igen.

— När vi är i fängelset besöker vi inte lagbrytare, vi möter människor. Vi vill se individen som mer än sina handlingar.

Till vänster en kvinna med Frälsningsarméns sköld på tröjan håller någon i handen. Till höger tre äldre män sitter kring ett bord och pysslar med något tillsammans.
Relation öppnar för livsfrågor. Frälsningsarmén anställda finns på drygt 20 fängelser runt om i Norge. Arbetet med äldre interner har blivit en succé. Gemenskap och aktiviteter lindrar psykiska och fysiska problem.

— Vi är inte där främst för att evangelisera, men när relationen till de intagna är etablerad vet vi att de stora livsfrågorna kan komma, säger Yury.
Många frågar om livets mening, kontakt med Gud och förlåtelse – och önskar till slut förbön.

Yury påpekar att den kristna etiken fortfarande står stark i Norge. För honom är det självklart att straffet ska bidra till förändring, inte förstörelse.

— En dag ska den intagna ut – och det kan bli din nya granne. Vem vill du att det ska vara?

Från utsluss till hemvändande och livskvalitet för äldre

Frälsningsarmén driver också Elevator, ett Paragraf 12-hem i Oslo med 30 platser, finansierat av Kriminalomsorgen. Här får intagna hjälp att förbereda sig för livet i frihet.

Ett av de mest framgångsrika programmen är ”Safe Way Home”, som hjälper utvisade intagna att börja ett nytt liv i sina hemländer genom samarbete med Frälsningsarmén på plats.

Det nyaste tillskottet är aktivitetscentret CAMEO som lanserades 2023. Här får äldre intagna en chans till rörelse, gemenskap och meningsfulla aktiviteter – och terapihundens besök är mycket uppskattade.

Till vänster: ett par bara fötter och ett par kängor som står bredvid. En vy över berg och dalar breder ut sig framför. Till höger: 4 par händer kring en vattenkälla.
Pilgrimsvandringar mellan Olso och Trondheim för interner – ett led vidare från de uppskattade fängelseretreaterna.

Retreater och pilgrimsvandringar ger inre förvandling

Ett unikt grepp i arbetet är retreater enligt ignatiansk modell, där intagna får vara i tystnad och reflektion i upp till 21 dagar.

— Många får för första gången stilla sig, bli lyssnade på och kanske möta både sig själv och Gud, säger Yury.
Även pilgrimsvandringar har blivit ett sätt att utvecklas både fysiskt och andligt.

Att satsa på framtiden – även efter brott

Yury bemöter också den kritik som ibland riktas mot att hjälpa dem som begått brott.

— En straffad men försonad människa kommer att göra mer gott än ont framgent. Brottslighet rör hela samhället.

Alla har ett ansvar för ett medmänskligt samhälle

— Har jag i min kyrka, mitt grannskap, på jobbet eller i skolan bidragit till ett bättre samhälle? frågar Yury och uppmanar till ansvarstagande redan i mötet med barn.

Varför Frälsningsarmén finns i fängelserna

På frågan varför Frälsningsarmén ska finnas på fängelserna svarar Yury:

— Ett enkelt svar är att Jesus säger att vi ska göra det. Mer utvecklat handlar det om vår människosyn – att alla har ett okränkbart värde.
Med William Booths ord: Vi ska fortsätta finnas för varje människa – för också i det mörkaste träder gudsbilden fram.

Text: Carina Tyskbo 
Foto: Krigsropet

Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 3-2025

Fakta om Frälsningsarméns fängelsearbete i Norge

  • Två verksamhetsområden: Kaplan­besök på anstalter och fängelsearbete med heltidsanställda, 12 medarbetare ansvarar för två fängelser var.
  • Erbjuder besök, samtal, gudstjänster, förbön, retreater och gemenskapsakti­viteter.
  • Under 2024 besökte Frälsningsarmén 23 fängelser, varav 14 fick besök varje vecka.
  • 1 054 unika intagna fick besök, fler än 4 758 enskilda samtal genomfördes, man bistod under 48 permissioner och repre­sentationer, delade ut nära 1 500 julgåvor, 3 000 frigivningsväskor och kläder.
  • Safe Way Home, har hjälpt 175 intagna som utvisats till 54 ursprungsländer, inklusive människohandelsoffer.
  • Elevator: Paragraf 12-hem, 30 platser för vård, terapi och sociala aktiviteter under straffets sista år.
  • CAMEO (Come and Meet Each Other), för äldre intagna, åldersanpassade aktiviteter, fysiskt och psykiskt stöd. Medelålder 63 år.
  • Maxtiden för fängelsestraff i Norge är 21 år. Den intagne kan dock vid oföränd­rat beteende kan få straffet förlängt två år innan ny bedömning.

Här kan du läsa mer om Frälsningsarmén i Norge