logotype
Stöd vårt internationella arbete

Ukrainska möten i nederländska Almere

Tjugo minuters bilresa från Amsterdam ligger Almere. Här finns Fräls­ningsarméns högkvarter i Nederländerna och även kåren (församlingen) ’t Klankbord, som betyder ungefär Bollplanket. Ett namn som passar bra som beskrivning för de aktiviteter som pågick när Stridsropet besökte kåren en måndagsförmiddag i slutet av mars 2023.

Almere är en ung stad, det första huset var färdigbyggt 1976. Idag har invånarantalet stigit till drygt 200 000. Frälsningsarmén i Almere har ungefär 300 medlemmar på listan och 100-150 personer deltar i mötena.

Roel van Kesteren, koordinator för kårens verksamhet, tar emot oss i en stor lokal där det både finns en second hand-butik och ett stort bord med många stolar, samt kaffe och te för dem som är sugna.

Hjälp med boenden, skola, språklektioner med mera

Varje måndagsmorgon har man här en träff för ukrainska flyktingar. Det bor mellan 600 och 1000 ukrainare i Almere. 70 procent av dem har något slags arbete och många vill stanna i Nederländerna, medan vissa vill åka tillbaka till Ukraina. Framför allt gäller det dem som har familj kvar i landet.

Betty Timmerman, som är ansvarig för kårens sociala arbete, håller i måndagsmötena. Det började med att de ukrainska flyktingarna sågs i kyrkan. Många av dem kommer på söndags­gudstjänsterna, och även i dag har man en liten andakt med dem i gudstjänstlokalen.

Under måndagsmötet får de ta upp vad de behöver hjälp med. Representanterna från Fräls­ningsarmén tar reda på svaren på deras frågor och stöttar dem på olika sätt. Det kan handla om allt från hjälp med att skaffa boende och skolor för barnen till medicin, läkarbesök och språklektioner. En av dem, Ivan, har just blivit opererad och ligger på sjukhus och ska få besök av den pensionerade frälsningsofficeren Ina och några ukrainska vänner.

Mödrar med barn är prioriterade

Måndagen innan hade man besök av en kansler från Stadshuset som lyssnade på ukrainarnas frågor. I dag följer man upp flera frågor kring deras boende. Vissa har känt oro för att säkerhetspersoner kommit in i deras rum på hotellet och Betty lovar att kolla upp det med ledningen för boendena.

Från den 1 april 2023 finns det möjlighet att flytta från gemensamma boenden på hotell till ett nytt boende där alla har sin egen tvårumslägenhet med dusch och kök. Betty går igenom status och vilka grupper, främst mödrar med barn under 18 år, som är prioriterade.

Kåren har en omfattande verksamhet för alla åldrar, såväl kyrklig som social. Varje vardag bjuder man personer i utsatthet på sopplunch och middag finns att ta med sig tre gånger i veckan.

Text: Eva Gustin

Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 3 - 2023