logotype
Hjälp barnfamiljer i utsatthet – ge din gåva nu

Bildtext: Abba vid Frälsningsarméns riksting i Göteborg 1971. De sjungande frälsningssoldaterna längst till höger är Marianne Lennermo-Ljungholm och Gunnel Isberg. Foto: Frälsningsarméns Arkiv

Det var i januari 1971. Vid Frälsningsarméns riksting i Göteborg framträdde Björn, Benny, Agneta och Frida. De hade precis spelat in sitt första gemensamma album och de hade ännu inte antagit namnet ABBA.

Abbas första gemensamma skiva

Det var Björn och Benny som stod för det mesta av sången i 'Hej, gamle man' och Agneta och Frida körade i bakgrunden. Sången fanns med på gruppens första gemensamma skiva och låg på svensktoppen i femton veckor. Göteborgs konserthus var den här kvällen fyllt av unga frälsningssoldater och representanter från Frälsningsarméns ledning som var samlade i Göteborg till Frälsningsarméns Riksungdomsting.

ABBA sjöng även ett par andra låtar från scenen, bland annat folkvisan 'Vem kan segla förutan vind'.

"Hej gamle man" -handlar om en äldre frälsningssoldat i Västervik

Denna januarikväll var låten 'Hej gamle man' en sång som sedan några veckor låg etta på svensktoppen och gnolades av var och varannan i vårt land. Även om Frälsningsarmén inte uttalat finns med i texten, handlar den om en äldre frälsningssoldat som kollekterar på torget. Den här kvällen insisterade gruppen på att ha med några unga sångare från Frälsningsarmén som skulle hjälpa till att sjunga i refrängen. I den gruppen fanns bland andra  kommendör Marie Willermark med som var ledare för Frälsningsarmén i Sverige mellan 2010 - 2016.

Abba vid Frälsningsarméns riksting i Göteborg 1971. Anni-Frid och Agnetha står vid varsin mikrofon, medan Benny och Björn spelar gitarr.

Kommendör Sven Nilsson bjöd in ABBA till Frälsningsarméns riksting

Kommendör Sven Nilsson, dåvarande nationell ungdomssekreterare, var ansvarig för rikstinget och initiativtagare till att bjuda in sånggruppen Björn, Benny, Agneta och Frida. På frågan om bakgrunden till händelsen säger han,

- Jag hade hört sången och den var populär så jag ringde upp Björn Ulvaeus och det var hans pappa som svarade. När jag fick prata med grabben så berättade han att de hade fått förtroende för och blivit berörda och inspirerade av den gamle frälsningssoldaten. Han som år efter år alltid fanns på torget i Västervik för att sälja Stridsropet och samla in pengar till Frälsningsarmén.

Denna upplevelse blev bakgrunden till sången 'Hej, gamle man'.

Ersättningen - en mindre summa respengar

Sven Nilsson fortsätter att berätta om hur gärna gruppen ville ställa upp och sjunga sången i det frälsningsarmésammanhang som de nu blev inbjudna till. De var oerhört positiva och väldigt glada för att få vara med oss. Det blev en oerhört varm och mättad stämning när sången framfördes i det sammanhanget och många blev berörda av framförandet och bakgrunden till sången, säger Sven.

På min fråga om det var förenat med en stor kostnad att bjuda in gruppen svarar Sven Nilsson ödmjukt eftertänksamt 'en mindre summa respengar var den enda ersättning de ville ha'.

Foto: Frälsningsarméns Arkiv

Text: Bert Åberg