Stöd vårt internationella arbete

Miljardgåvan blev till kulturcenter för barn från alla samhällsklasser i USA

Joan Kroc, fru till Mc Donalds grundare, testamenterade hela 1,5 miljarder dollar till Frälsningsarmén. Pengarna skulle användas till att skapa kulturella center med kyrkan som nav för barn från alla samhällsklasser. Idag finns 26 Kroc center i USA.

”Jag vill att min gåva ska visa vilket stort förtroende jag har för Frälsningsarmén”

Joan Kroc

Ovanför ingången till Kroc Center i Ronaldo, San Diego, står det ”Doorway to opportunity”, porten till möjligheter. Uttrycket sammanfattar grundaren Joan Krocs vision väl. Det var efter att hon hade tagit en rundtur i de sämre bemedlade områdena i San Diego som hon fick tanken på att starta kulturella center tillgängliga för alla barn, oavsett familjens inkomst. 1998 skänkte därför Joan Kroc 90 miljoner dollar till Frälsningsarmén. Cindy och Tim Foley var divisionssekreterare för ungdomar i den nybildade Golden State Division då hon bad Frälsningsarmén att lämna in ett förslag till ett samhällscenter i San Diego.

— Jag kan fortfarande minnas när gåvan tillkännagavs. Jag tänkte: ”Vem i hela världen ska driva det?” säger Cindy och Tim fyller i:

— Det fanns en lång lista med kvalificerade officerare som skulle kunna göra arbetet. Cindy och jag trodde aldrig att vi skulle få chansen. Men det fick vi! Och det var riktigt spännande.

Det första av nu 26 center över hela USA

Joan Kroc godkände förslaget som Frälsningsarmén lämnade. Utan anställda men med många frivilliga ledde paret Foley arbetet med att under fyra års tid få centret färdigt för invigning.

— Som par har vi alltid haft inställningen till saker i livet att ”låt oss hoppa in och köra”. Än idag gillar vi inte att sitta och prata länge om problem utan försöker hitta vad lösningarna ska vara. Arbetet innan centret öppnade var blandat med logik, tro, kunskap och medkänsla. Jag och Cindy skämtar ofta om att varken hon eller jag var med på föreläsningen om hur man öppnar och driver en ishall på träningshögskolan när vi var kadetter, säger Tim Foley.

Centret i San Diego kom att bli det första av 26 center som nu finns över hela USA. Det är tolv och ett halvt tunnland stort, har 6 000 medlemmar och tre busshållplatser. Det finns ett familjeresurscenter där människor får hjälp med främst mat, tre pooler, ett fullt utrustat gym, fitness-/viktområden, en isarena, en förskola, en teaterscen och en konst- och utbildningsbyggnad där barnen kan lära sig bland annat dans och musik. Det finns också en församling.

Joan Krocs invigningstal

På invigningen av det första Kroc centret höll Joan Kroc ett tal. Hon avslutade:

”Jag har två önskningar, två förhoppningar. Den ena är att tusen och åter tusen barn inom de närmsta hundra åren ska ha fått möjlighet att njuta av det här centret. Den andra är att era hjärtan aldrig ska bli hårda av intolerans eller hat under er uppväxt, utan bara fyllas med frid och kärlek. Det är er som världen hoppas på.”

Från löpbandet till altaret

— I början tyckte folk det var konstigt att vi skulle ha öppet på söndagar, men ska man driva ett sportcenter behöver man ha öppet när folk har tid att komma, säger Cindy Foley.

— Först undrade vi om det var så logiskt att tänka att människor skulle gå från löpbandet direkt till altaret, men det gjorde de. Och i vårt fall, från löpbandet till altaret till att bli troende och aktiva medlemmar. Inom bara några år hade USA:s västra territorium tio kadetter som blev officerare och som kom direkt från olika Kroc Center. Och det var bara under de första åren.

Paret fick tampas med några unika utmaningar med tanke på projektets storlek.

— Vanligtvis, när Frälsningsarmén öppnar ett fritidscenter behöver vi inte hantera så stora ekonomiska aspekter. Som exempel kostade isarenan då, för 20 år sedan, 3 000 dollar per dag att driva oavsett om en enda person gick in eller inte. Och Joans uppdrag krävde högkvalitativa faciliteter, högkvalitativa instruktörer, säger Cindy Foley.

Två pojkar med skridskor på en isbana - den ena pojken är äldre och har Frälsningsarméns sköld på tröjan och hjälper den yngre att lära sig åka skridskor.
Barn från alla samhällsklasser deltar tillsammans i olika aktiviteter i de samhällscenter som Joan Kroc startat tillsammans med Frälsningsarmén. Idag finns Kroc center på 26 platser över hela USA.

Ger glädje till barnen och deras familjer

Joan Krocs dröm var att skapa en plats där livet för de barn och familjer som bodde i omgivningarna skulle bli lite gladare. Hon upplevde att grannskapet på den tiden var i stort behov av en säker samlingsplats, en plats med välutrustade lokaler och utbildade yrkesverksamma som kunde utveckla och vårda barns sociala färdigheter, ge dem möjligheter att få lära sig om konst och andra kreativa uttryckssätt och utveckla sina fysiska förmågor. Tomten som Joan Kroc och Frälsningsarmén valde för projektet var övergiven och nedsliten. Idag är stadsdelen en populär plats att bo på.

— I början av 2000-talet var denna del av östra San Diego mer nedgången och hade många problem. Jag pratade nyligen med en person som växte upp i det här området. Han sa att Kroc Center utan tvekan är den största anledningen till att levnadsnivån har höjts här. Området är nu en källa till stolthet för San Diego, säger Robert Birks, nuvarande kårledare på platsen.

”Den här platsen räddade mitt liv”

Tillsammans med sin fru har han varit kårledare på Kroc Center i två år.

— Denna plats är bara bäst! utropar han.

— Det roligaste tycker jag är att höra skolbarnen njuta av alla olika aktiviteter – förskola, dagläger och av platsen och människorna här. Alla som kommer hit är imponerade. Inte bara av centrets storlek, utan av människorna och av något de inte riktigt kan sätta fingret på. Vi skulle säga att det är Anden.

— Jag har haft medlemmar som sagt till mig: ”Den här platsen räddade mitt liv”, ”Mirakler händer här varje dag.” Många barn och unga tillbringar en stor del av sin barndom här och kommer sedan tillbaka hit och jobbar när de växt upp, säger Robert Birks.

Joan Kroc gick bort lite mer än ett år efter att det första centret öppnade. Hon var så nöjd med vad som åstadkommits att hon testamenterade hela 1,5 miljarder dollar till Frälsningsarmén för att bygga fler liknande center. Idag finns det 26 Kroc Center över hela USA.

Fakta Kroc center USA

  • Skapade som svar på samhällets behov. Alla Kroc Center erbjuder grupper, tjänster och hjälp som är unika för behoven på varje enskild ort.
  • Samhällskontakt och Gudstjänst. En kyrka är en nyckelkomponent i varje center – en plats att tillbe och sprida Jesu kärlek.
  • Skapar möjligheter för alla. Stipendier och reducerade medlemsavgifter gör det möjligt för alla att delta i livsberikande kurser och aktiviteter.
  • Finns på 26 platser i USA.
Vy över Kroc center i San Diego där tre simbassänger syns i förgrunden.
Kroc Center i San Diego kom att bli det första av 26 center som nu finns över hela USA. Det är tolv och ett halvt tunnland stort, har 6 000 medlemmar, tre busshållplatser och rymmer bland annat tre pooler.

Fakta om Joan Kroc

Joan Kroc växte upp i Minneapolis i en lägre medelklassfamilj och pratade ofta om att familjen behövde arbeta mycket hårt. Hennes föräldrar gav henne pianolektioner och hon insåg att det var en uppoffring för dem att göra det möjligt. Hon tog det på allvar, lärde sig att arbeta hårt och att om man strävar efter något kan man utveckla sin potential och uppnå storhet inom det området. Både hennes föräldrar och morföräldrar hade fått hjälp av Frälsningsarmén. När morföräldrarna genomlevde depressionens svåra tider dök en dag en julkorg upp utanför dörren med några små, enkla presenter, lite mat och ett par godsaker. Morföräldrarna uppfostrade därför Joans mamma, som i sin tur uppfostrade Joan, att aldrig passera en av Frälsningsarméns insamlingsbössor utan att lägga något i den.

När Joan Kroc skänkte gåvan till centren motiverade hon det bland annat med att ”Ni är den mest effektiva organisation jag vet, och ni kan vrida mer ur ett öre än någon jag någonsin har träffat. Jag vet att ni vill tillgodose hela människans behov. Vi kanske ger dem en pool, ett bibliotek eller en skateboardpark. Men om de har ett behov och vill att någon ska be för dem, vill ställa en fråga om Gud eller vill få pastoralt stöd, vet jag att ni kommer att göra det. Och det är därför jag vill jobba med Frälsningsarmén. Jag vill att min gåva ska visa världen vilket stort förtroende jag har för Frälsningsarmén.”

Text: Kiki Broms
Foto: Kroc Center

Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 4-2023