logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Poppis polis som gillar utmaningar

Knutby, Fadime och ”Kapten Klänning”. Christer Nordström, tidigare presstalesman för Uppsalapolisen, har levt nära dessa rättsfall. Han är också frälsningssoldaten som ordnat egen klädinsamling och brunnsborrning på Sri Lanka samt fått en bok utgiven om sitt liv.

Bildtext: Christer Nordström har bott i Uppsala hela sitt liv där han är lite av en kändis. Bland annat har han nominerats till läsarnas upplänning i Uppsala Nya Tidning. Foto: Teresia Jansson och Privat

— Jag har varit ganska yrkesfixerad men att vara polis är något jag verkligen har gillat. Om jag skulle börja om i livet så skulle jag välja polisyrket igen och jag saknar ibland utmaningarna och mötet med alla sorters människor i olika livssituationer. Jag blev vän även med kriminella, säger Christer Nordström som före pensionen år 2017 var presstalesman för polisen i Uppsala.

Vi möts på Frälsningsarméns kår i Uppsala där han är invigd soldat trots att han inte kommer från en troende familj. Blåklädd i jeans och skjorta sitter han nersjunken i en av skinnfåtöljerna innanför foajén. Solen skiner in genom de stora välvda fönsterna och reflekteras i glaset på de svartbågade glasögonen. Christer ger ett piggt och gladlynt intryck med tydligt kroppsspråk, bestämda åsikter och stort engagemang.

Under åren har han varit involverad i utredningen kring skotten i Knutby och hedersmordet på Fadime. Han var på plats vid Göteborgskravallerna sommaren 2001 och har förfasats över avslöjandena kring ”Kapten Klänning” som han arbetat under. Öppet har han kritiserat den stora omorganisationen inom polisen år 2015 och fått medhåll från många som liksom han tycker att den har försvårat och försämrat arbetssättet för poliskåren. En följd av den är mer administration och färre poliser ute på stan som bygger relationer med invånarna.

"Frälsningsarmén har betytt mycket för min uppväxt"

Christer har bott i Uppsala hela sitt liv och växte upp med fem syskon. En av hans bröder slog in på den kriminella banan och honom har Christer fått gripa ett antal gånger. Själv var han ordningsman i grundskolan och när han var sju år kom några ungdomsledare från Frälsningsarmén dit och bjöd in barnen till fritidsaktiviteter. Christer och några kamrater gick med i scouterna och deltog i söndagsskolan. Han spelade även bleckblåsinstrumentet baryton i hornmusikkåren.

— Ungdomsverksamheten som var väldigt stor på 50 och 60-talet hade man i den här lokalen, säger han och pekar runt i kaféet där vi sitter.

— Frälsningsarmén har betytt väldigt mycket för min uppväxt och i den gemenskapen växte även gudstron fram. Här har jag fått många vänner med gemensamma intressen, fortsätter han.

"Frälsningsarmén hjälper ju människor i nöd"

I sin yrkesutövning hade han mycket med Frälsningsarmén att göra eftersom båda parter handskas med människor i hemlöshet, missbruk och psykisk ohälsa.

— Frälsningsarmén var en viktig samarbetspartner och medarbetarna var ofta ute i sina uniformer och hjälpte människor i nöd med mat och husrum. Det värmde att se och Frälsningsarmén gjorde sig känd för detta, säger Christer och slår ut med armarna.

Under utlandsresor hände det att han sökte upp Frälsningsarmén, såsom läkarstationen på Sri Lanka. Då det rådde brist på rent vatten tog han reda på vad det skulle kosta att borra en brunn och tillsammans med en kollega ordnade han så att det hela verkställdes.

— Det var bara att betala de omkring 500 kronorna så fick de upp vattnet. Det kändes helt fantastiskt, säger han och ler.

— Likaså att se sjuksköterskorna arbeta. För mig var det varumärket Frälsningsarmén, fortsätter han.

Tillbaka i Sverige startade han en insamling av barnkläder bland poliskollegorna och fick en butik han arbetat i att skänka leksaker, pennor och annat. Tack vare kontakter på ett flygbolag fick han det gratis och säkert fraktat till Sri Lanka.

"En bra polis lyssnar och tar kontakt"

För tolv år sedan var Christer en av tio nominerade till läsarnas upplänning i Uppsala Nya Tidning och i höstas gavs boken Polisliv ut, skriven av journalisten och författaren Ulf Broberg. Den handlar just om Christers erfarenheter i yrkeslivet och boken har blivit väl mottagen.

— När jag är ute och föreläser har jag noterat att det är ett stort intresse för polisen och det är ofta fullsatt då. Det var kul att få berätta om mina upplevelser i boken, säger han.

En bra polis är enligt honom någon som lyssnar, tar kontakt med människor och lär känna företagare och butiksägare och personer inom föreningslivet. På så vis kan man få bra tips och snappar i ett tidigt skede upp om en ung person är på väg åt fel håll och då kan åtgärder sättas in.

Om gängkriminaliteten

Angående problemet med växande gängkriminalitet och skjutningar har Christer ett och annat att säga:

— Vi visste redan på 80-talet att det höll på att hända någonting och vi rapporterade om vår oro över utvecklingen. Detta har vuxit fram under lång tid och inga politiker har förstått allvaret. Dessutom hindrar sekretessen samarbetet mellan olika myndigheter.

— Skolan är ett misslyckande där det inte finns någon respekt för lärare och man låter stökiga elever ta över. Vi har heller ingen fungerande integration och allt detta hänger ihop, fortsätter han och påpekar att det kommer ta många år att komma till rätta med situationen.

Till vänster: Christer som vakt på Kungliga slottet i Stockholm. Till höger: Christer tillsammans med tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt.
Numera extraknäcker Christer som vakt på Kungliga slottet i Stockholm där han arbetar med säkerheten inomhus, ibland under ceremonier och middagar. Under sin tid som polis var ett av hedersuppdragen var inom Trygghetskommissionen där tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt var ordförande.

Extraknäcker som vakt på Kungliga slottet

När Christer är ledig åker han gärna till favoritresmålet London och det kan bli fem till tio resor per år. Då han gått kurser inom polisyrket där, har han vänner att hälsa på och i sommar när drottning Elisabeths 70 år på tronen ska uppmärksammas hoppas han kunna närvara. Londons film- och teaterliv lockar mycket också. Det intresset fick honom att under många år arbeta som bland annat biografmaskinist på salongerna i Uppsala.

— Jag har alltid gillat livet i maskinrummet. Förr hade man flera projektorer och bytte akter så det var lite av ett konstverk, säger Christer.

Nu extraknäcker han som vakt på Kungliga slottet i Stockholm där han arbetar med säkerheten inomhus, ibland under ceremonier och middagar. Om rollen som presstalesman var höjdpunkten på karriären så ser han detta som kronan på arbetslivet och ett hedersuppdrag eftersom han jobbar för statschefen.

— Man får se och höra mycket och man kommer väldigt nära kungafamiljen men allt stannar där, understryker Christer.

En annan hedervärd uppgift han haft var inom Trygghetskommissionen där Fredrik Reinfeldt var ordförande efter att han lämnat politiken. Uppdraget var att titta på brottsförebyggande åtgärder då man bygger om och öppnar upp offentliga platser. Detta för att få människor att våga röra sig ute och på så vis skapa en mer levande och trygg stadsdel. Viktigt är också att snabbt åtgärda klotter och trasiga fönster exempelvis för att ett område inte ska förslummas.

— Det var jättetrevligt att få arbeta med detta och Reinfeldt var mycket bra och oerhört driven i att leda arbetet framåt, säger Christer.

Gift med jobbet

Man skulle kunna säga att Christer varit ”gift med jobbet” för fru och barn har det inte blivit men det behovet har heller inte riktigt funnits där.

— Jag har trivts med det jag gjort och upplevt och åren bara rusar, säger han och skrattar gott.

— Jag har också noterat att det varit hemskt mycket skilsmässor bland kollegorna där barn kommit i kläm och jag är van vid att vara fri och göra vad jag vill, förklarar han.

Även om han inte hunnit vara så väldigt engagerad i kåren i vuxen ålder så har gudstron alltid funnits där som en trygghet. Som när han första halvan av år 2020 gick igenom strålbehandling för tungbascancer.

— Det var en lång period men det har gått bra och när jag var hemma själv upplevde jag stöd från Gud. Att se mycket elände i arbetet kan också vara jobbigt men där har min gudstro gett mig kraften att orka med och att fortsätta, avslutar han.

Text: Teresia Jansson
Foto: Teresia Jansson och Privat

Fakta: Christer Nordström

  • Ålder: 72 år.
  • Bor: I lägenhet i centrala Uppsala.
  • Familj: Tre av fem syskon kvar i livet.
  • Sysselsättning: Pensionerad polis sedan 2017. Extraknäcker som slottsvakt på Kungliga slottet i Stockholm. Intressen: Bio/film, musikaler, teater, museibesök, Londonresor.
  • Läser helst: Deckare men det blir mest film nuförtiden. Ser gärna drama med bra story och skådespelare.
  • Favoritregissör: Steven Spielberg. Ett mästerverk till film är nyinspelade ”West side story.”
  • Motto: ”Alltid redo!” Är inte rädd för utmaningar eller för att ta i.
  • Blir glad av: Att se människor bry sig om hemlösa, de med psykisk ohälsa och andra i utsatthet. 

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 3-2022

Ska vi be för dig?