logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

”Att jag har överlevt är ett mirakel”

Catharina Gustafsson har varit nära döden på grund av droger och sjukdom. Sedan barnsben har hon bett till Gud och idag tror hon att det är det som har fått henne att överleva. Även läkarna ser henne som ett mirakel. För 1,5 år sedan bad hon en frälsningsbön och nyligen blev hon medlem i Nässjö kår.

Catharina Gustafssons mormor och farmor var båda troende även om de inte var aktiva i någon kyrka men hemma hos dem bad man alltid bordsbön. På så vis fick Catharina tidigt med sig en gudstro och i svåra stunder har hon bett över situationen.

"Jag var längst ner på botten"

Catharina har adhd och tonåren var en strulig period för henne. Från att ha börjat röka hasch och dricka alkohol gick hon över till amfetamin som hon blev fast i.

– Det var väldigt illa, jag var längst ner på botten. Jag skärpte till mig när jag 21 år gammal fick min dotter och jag var drogfri i 7,5 år men sen trillade jag dit igen, berättar hon.

Blev medbjuden till Frälsningsarmén

Ett par år efter dotterns födelse fick hon även en son. När Catharina var slav under missbruket gick hon ofta omkring i centrala Nässjö och tiggde pengar. En dag för några år sedan gick hon fram till en kille som hon också trodde var missbrukare men det visade sig att han hade kommit ur det och nu brukade han tillbringa en hel del tid på Frälsningsarméns kår på i Nässjö.

– Han sa någonting om att han ville få mig frälst och så bjöd han med mig till Frälsningsarmén. Jag gick dit en söndag men när jag kom in där skämdes jag inför församlingen för alla i Nässjö visste vem jag var eftersom jag sprungit på stan så mycket. Men det var jättetrevligt och människorna var jättefina, minns Catharina.

Kampen mot sjukdomarna

Hon deltog i kårens gudstjänster vid några fler tillfällen och med tiden kom hon även ur missbruket även om hon fick några återfall i början. Nu har Catharina varit drogfri i fem år. Hon fick först plats på ett stödboende men de senaste två åren har hon bott och klarat sig själv. Men förutom droger och alkohol har Catharina fått kämpa emot sjukdomar. Under flera år hade hon vätska i lungorna då blod läckte från hjärtat. Trots att Catharina var så dålig att hon knappt orkade stiga upp ur sängen så sköt läkarna fram den planerade operationen hela tiden. Hösten 2016 föll Catharina ihop.

– Jag fick två hjärtinfarkter och dessutom hade jag blodförgiftning på grund av att min katt hade klöst mig och bakterierna från såren hade ätit på både hjärtklaffar och ryggrad, säger hon.

"Jag sa ja och vi bad en frälsningsbön över telefon"

Hennes tillstånd var allvarligt och hon svävade mellan liv och död men klarade sig med livet i behåll. När Catharina återigen låg på sjukhuset sommaren 2017 hörde en gammal bekant av sig. Det var Veikko Anttila som också blivit fri från sitt missbruk och som idag är kårledare i Frälsningsarmén. Han frågade Catharina rakt ut om hon ville ta emot Jesus som sin Herre och bli frälst.

– Jag sa ja och vi bad en frälsningsbön över telefon. Jag hade ju velat detta hur länge som helst men inte riktigt förstått hur det går till och vad det innebär så jag blev jätteglad, säger Catharina.
– Jag kände en sådan glädje, äntligen var jag frälst! Det var väldigt stort för mig så jag berättade om det för varenda sjuksköterska som kom in i mitt rum, fortsätter hon.

”Jag har blivit mycket mer lugn i mig själv”

Catharina Gustafsson

Catharina ringde även upp Arne hon har sällskap med och berättade den glada nyheten. Han växte upp i ett kristet hem även om han inte varit en praktiserande kristen men nu ville även han ta emot Jesus i sitt hjärta. De ringde Veikko så att även Arne fick be frälsningsbönen. I och med detta har livet tagit en ny vändning för paret. Catharina berättar om hur det hela har påverkat henne personligen.

– Det är en stor skillnad och jag har blivit mycket mer lugn i mig själv. Förr oroade jag mig alltid mycket för saker jag skulle göra men nu kan jag lägga mig och vila och tänka att allting löser sig, säger hon.

– Dessutom är det en stor glädje att ha fått nya vänner i Frälsningsarmén. Som missbrukare är man ganska isolerad, fortsätter hon.

"Jesus berörde mig"

Hon lyssnar ofta på Bibeln som ljudbok och hon är hungrig efter att lära sig mer om det kristna livet och relationen med Gud. Catharina nämner ett tillfälle när hon var ute och promenerade och lyssnade på andliga sånger och hur hon då kände en påtaglig gudsnärvaro.

– Jag kände ett rus genom hela kroppen från huvudet ner i tårna, det var så härligt och något jag aldrig varit med om tidigare. Jag förstod att det var Jesus som berörde mig och det vill jag ha mer av, förklarar hon.

Medlemmar på kåren i Nässjö

Nyligen blev både hon och Arne medlemmar i kåren i Nässjö och de är noga med att inte missa gudstjänsterna på söndagarna. De deltar även i måndagsträffar på kåren och på torsdagkvällar träffas de i en bönegrupp.
– Det är så härligt och jag känner mig så helad. Jag känner mig alltid som en annan människa efteråt, säger Catharina.
– Jesus betyder allt för mig nu. Jag tackar honom och ber mest hela tiden. Jag är så tacksam och kan inte tänka mig ett liv utan honom, fortsätter hon.

Frälsningen har även påverkat relationen mellan Catharina och Arne på ett positivt sätt då de upplever att de nuförtiden har lättare att prata med varandra om allt och de delar ju tron med varandra och ber dagligen tillsammans. I juni gifter sig paret.

"Läkarna har sagt att det är ett mirakel att jag lever"

Även Catharinas dotter har haft problem med droger men nu har hennes liv börjat ordna upp sig, något som är ett stort bönesvar för Catharinas del. När hon tittar i backspegeln tror hon att Gud har funnits vid hennes sida hela tiden även om hon kanske inte alltid har känt det eller förstått det där och då.

– Jag har bett Gud att jag ska komma ur allting och när jag ser tillbaka på de stunder jag har varit riktigt nere så har jag fått jättemycket hjälp. Jag hade inte överlevt allt detta om inte jag och andra hade bett till Gud. Även läkarna har sagt att det är ett mirakel att jag lever, avslutar Catharina.

Text: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.