logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Vittnesbörd ger ringar på vattnet

Varje människas gudsmöte är unikt och värdefullt och i Frälsningsarméns kanaler har vi delat många sådana berättelser. Ett par av de som intervjuats har hört av sig och vittnat om hur detta har lett till att de kontaktats, fått be för människors krämpor och frälsning och bjudits in i olika sammanhang. ”Det är så viktigt att vi delar vad Gud har gjort i våra liv”, säger Michael Grälls, som är en av dem.

De flesta kristna håller nog med om att det största som kan hända i livet är att tacka ja till att följa Jesus och välkomna honom in i sitt hjärta. Människor som har blivit frälsta har delat sina historier med oss och dessa har vi delat i Frälsningsarméns olika mediekanaler. Tack vare Internet har de ibland fått stor spridning och några personer har kontaktat oss och berättat om hur deras story har blivit till välsignelse på olika sätt.

I november 2018 publicerade vi en artikel om Michael Grälls och hans väg till och liv med Gud. Artikeln som har rubriken "Även ateister helade när han ber” beskriver hur Michael utsattes för mobbning i skolan och misshandel hemma, något som drev honom in i spel- och porrberoende och ockultism. Men livet vände när han mötte Jesus då han samtidigt fick en stark gåva i att be för människor.

”Vart än jag går så leder Gud människor till mig”

Michael Grälls

Nu i juli ringde Michael upp och berättade entusiastiskt om hur storyn har gett ringar på vattnet och öppnat dörrar då människor har läst den och tagit kontakt med honom. Trots att det gått 1,5 år sedan publiceringen har artikeln fortfarande liv.

— Både svenskar och folk från USA som har läst berättelsen hör av sig och jag har fått be för människors helande över telefon och Messenger, säger Michael.

— Vart än jag går så leder Gud människor till mig. Om jag så bara är ute och fiskar så möter jag någon och får be för helande och frälsning, fortsätter han.

Gällande USA så var det en svensk i Alaska som hade läst om Michaels frälsning och helandegåva. Han skrev och berättade att han nyligen drabbats av en synnedsättning på ena ögat: ”Jag skulle vara mycket tacksam om du ber att jag ska få ett helande och att Guds vilja blir tydlig.” vädjade han.

Dagen efter fick Michael ett meddelande från mannens mor som fått hans vittnesbörd skickat till sig av sonen i USA. Mamman bor i Härnösand och tyckte sig känna igen berättelsen. Hon hade nämligen varit i en kyrka som några av Frälsningsarméns kårer i omnejden ibland lånar för att hålla gudstjänst i. Det visade sig att Michael som bor i Örnsköldsvik hade mött kvinnan vid ett sådant tillfälle. Ett sammanträffande som fascinerar honom.

— Det är bara Gud som kan göra något sådant fantastiskt, att en man i USA hör av sig men att också hans mor kontaktar mig som jag har träffat, utbrister Michael.

— Vittnesbördet känner jag är en välsignelse till oss som stärker vår tro på den levande guden som håller hela världen i sin hand. Det är så viktigt att vi delar vad Gud har gjort i våra liv, fortsätter han.

Mötet ledde till bröllop

Michael nämner en bönesida på Facebook som han är delaktig i och vid ett tillfälle fick han syn på ett namn där på en person han upplevde att han skulle be för privat. Han skrev till henne att ”en förebedjare på Frälsningsarmén vill gärna be för dig.” Det visade sig att den kvinnan, som heter Elin, hade problem med artros och ont i vänster knä efter att hon fått menisken bortopererad. Hon kunde inte gå långa sträckor eller i trappor utan att drabbas av svåra smärtor. Över telefon uppmanade Michael henne att lägga sina händer på knäna och så bad han för henne.

— Och nu kan hon till och med gå ner på huk, förklarar Michael.

De fick så bra kontakt att de bestämde att de skulle träffas. Det är en bit emellan dem då Elin bor i Varberg men hon åkte upp till Michael på besök. Lite senare åkte han ner och hälsade på Elin och då fick han be för hennes granne som behövde ett ingripande i familjesituationen. När Michael bad upplevde kvinnan hur en värme spred sig inom henne samtidigt som en gestalt uppenbarade sig.

— Jag sa att det var Jesus och frågade om hon ville ta emot honom och det ville hon, berättar Michael.

— Efteråt blev hon andligt berusad, uppfylld av den helige Ande och alldeles fnittrig, fortsätter han.

En detalj är att Elin har en schäfer, en hundras som Michael är allergisk emot. Han tror själv att det var ett gudomligt ingripande som gjorde att han inte alls reagerade på denna. Det hela ledde till att Michael och Elin blev ett par och i december förra året ringde bröllopsklockorna. Nu bor de tillsammans i Örnsköldsvik.

— Jag har fått allt!, säger Michael tacksamt.

— Det händer saker när vi ber. Det blir inte alltid som vi förväntat oss men det blir som Gud har tänkt och vi måste lita på honom, menar han.

Vidare understryker han vikten av att gå ut med evangeliet i en tid som denna när fruktan för corona sprider sig över hela världen och människor ropar på hjälp. I och med detta öppnar sig också människor och lyssnar, påpekar han.

— Den största makten idag finns inte i politiken utan inom journalistiken och artikeln om mitt vittnesbörd gav kraft - Guds kraft, säger Michael.

Helad från ångest

En annan person vi skrivit om är Ola Dahl Krona som har vuxit upp i en miljö kantad av våld. Efter att han blivit frälst så har han helats från både fysiska och psykiska åkommor och han har själv, liksom Michael Gräll, fått helandets gåva. Artikeln om hans liv: ”Änglabesök mitt i ångesten”, publicerade vi under våren 2018 och det dröjde inte länge innan han blev kontaktad från olika håll.

Bland annat så använder han appen Smule då människor från hela världen möts och sjunger tillsammans. Där finns även en chattfunktion och vid ett tillfälle började Ola konversera med en kristen sångerska i Israel. Han berättade om artikeln som han också skickade till henne och kvinnan använde Google translate för att översätta den även om Ola också hjälpte till att få det hela rätt.

— Hon spred sedan artikeln inom sin församling och den blev som en löpeld. De tyckte att den var otroligt stark och ville att jag skulle komma ner till dem och sjunga och predika, berättar Ola.

— Men det har inte blivit av och sen bröt coronapandemin ut så vi får se längre fram, fortsätter han.

”Många öppnade sig och berättade om tragiska händelser”

När kristna Kanal 1o i Småland fick nys om artikeln blev Ola uppringd och ombedd att medverka i ett program.

Men när det skulle bokas in fick han veta att det bara var ett specifikt datum som var möjligt. Ola hade just börjat på en ny arbetsplats och väntade på sitt schema som han inte visste så mycket om.

— Men dagen efter fick jag schemat och just precis den dagen var jag ledig, utbrister Ola.

Snart satt han i studion där han blev intervjuad med artikeln som utgångspunkt. Via kanalens app kan programmet ses över hela världen. Men det kanske viktigaste av allt är att han blev kontaktad av privatpersoner, oftast via Facebook, som ville närma sig Gud. Många öppnade sig och berättade om tragiska händelser och de hade krämpor av alla de slag som de ville att Ola skulle be för. De berättade sedan för sina bekanta om sina positiva upplevelser av förbönen.

— Det blev nästan inte hanterbart tillslut, säger Ola och skrattar, och menar att han hade velat ta mer tid i anspråk med var och en.

— Men det höll i sig i några dagar och sen planade det ut. Det var riktigt häftigt, fortsätter han.

Majoriteten av de som hörde av sig led av psykiska besvär och Ola tror att de kanske kände igen sig i artikeln om honom där det framkommer att han själv blivit befriad från kraftig ångest. Även om efterdyningarna av hans vittnesbörd blev så mycket större än han trott påpekar han samtidigt att artiklar som dessa skulle nå ännu längre om de även fanns på engelska.

— Det är ett så viktigt budskap och i Sverige har vi en blandad kultur där alla inte lärt sig svenska men de flesta kan ju engelska, menar han.

Text: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.