logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Då försvann alla tvivel på den kristna tron

Helene Johansson var en sökare men skeptisk till livliga gudstjänster. I ett sådant sammanhang tänkte hon motbevisa äktheten i det hela. Då var det som om hon blev träffad av blixten och tvivlen försvann. Snart hittade hon också till Frälsningsarmén.

En alkoholiserad far och en mor som led av tablettmissbruk, i den miljön växte Helene Johansson upp i Huskvarna tillsammans med två syskon. Hon ser sig själv som ett maskrosbarn eftersom hon själv valt en annan väg. Däremot har hon levt i en och annan destruktiv relation och vid 35 års ålder när hon väntade sitt fjärde barn tog en sådan slut. När dottern var född var det som om Helenes barnatro blommade ut.

— Lejonet vaknade till liv inom mig och jag kände att ”dig skall inget fattas”, säger Helene som började söka sig till kyrkliga sammanhang.

Hon hade inte konfirmerat sig men när hon fick reda på att man kan göra det som vuxen så blev det till slut av i Svenska Kyrkan år 2011. Vid ett tillfälle följde hon med en väninna till en frikyrka men hon upplevde atmosfären som lite hysterisk med människor som ropade och bad högt.

När pastorn uppmanade åhörarna att komma fram och bli uppfyllda av den helige Ande tänkte Helene: ”Jag ska minsann visa dem att detta inte stämmer” och så lämnade hon sin plats i bänkraden.

Kände sig odödlig

— Då kom, som en blixt från en klar himmel, värsta smällen i bröstet och det gick som en ström genom mig. Det var en så stark upplevelse, nästan så att mitt hår stod rakt ut och folk fick hålla i mig, utbrister hon.

— Jag ville både skratta och gråta och jag kände mig odödlig, som om jag flög. Den upplevelsen kan ingen ta ifrån mig och efter detta visste jag att den kristna tron är sann. Där slutade alla mina tvivel, fortsätter hon.

Tiden efter var Helene så upprymd att hon ville frälsa alla i sin omgivning och hennes iver ledde till att en del till och med tog avstånd ifrån henne. Hon besökte olika samfund utan att hitta rätt men så såg hon en annons i Jönköpingsposten om en Alpha-kurs på Frälsningsarmén och bestämde sig för att gå dit.

— Jag fick saker och ting förklarat för mig på ett sådant sätt att det inte var någon tvekan om att Jesus finns. Alla som vacklar i tron borde gå Alpha för man får verkligen svar, menar hon.

Började hjälpa människor i utsatthet

Snart började hon som volontär på Hannas vardagsrum som då drevs av Frälsningsarmén men som nu är nedlagt. Där mötte hon bland annat människor i missbruk och hemlöshet som kom för att få mat och rena kläder.

— Allt Frälsningsarmén gör kan jag stå för, som det sociala arbetet. Där snackar man inte utan man hjälper handgripligen utsatta människor. Alla är välkomna och lika mycket värda. Jag kände att det är det här jag vill göra, säger Helene som är mentalskötare i grunden.

I april år 2017, när Helene gått klart Alpha-kursen, blev hon civilmedlem i Frälsningsarmén och ett år senare invigdes hon till frälsningssoldat. Innan hon tog det steget ville hon känna att hon kunde avsäga sig alkohol och tobak. Hon har nämligen rökt sedan 13 års ålder och försökt sluta på alla möjliga sätt utan att lyckas.

— Det är en väldigt stark drog men när jag bekände att jag tagit emot Jesus så försvann suget efter alkohol och tobak. Successivt märkte jag att jag inte behövde det längre, helt fantastiskt. Att bli soldat är det största jag har gjort i mitt liv! Jag klev av det gamla livet och in i en ny fas, utbrister Helene.

Bibelorden började tala

Gudstjänsterna, lovsången och gemenskapen har kommit att betyda väldigt mycket för henne. Hon har deltagit i fyra Alpha-kurser på kåren och tycker att hon lär sig nya saker varje termin. Helene har också börjat läsa Bibeln på ett nytt sätt. Tidigare var den bara en platt och intetsägande bok för henne.

— Nu upplever jag att Bibelorden talar direkt till mig och när man gör bönen till en regelbunden rutin så får man så många bönesvar, säger Helene.

Hon tar som exempel en dag då hon grät och var ledsen men när hon slog upp Bibeln fastnade blicken på de tröstande orden: ”Kvinna, varför gråter du?” Helene nämner att hon är med om liknande händelser regelbundet då hon får bekräftat att Gud ser henne. Dagen innan hon skulle träffa en mäklare för att avsluta försäljningen av sitt hus drabbades hon av ryggskott och kunde knappt gå. Hon bad då Gud om ett helande så att hon skulle kunna genomföra mötet.

— När jag vaknade morgonen efter var jag helt återställd. Jag har även diskbråck så jag vet att detta tar tid och jag har aldrig varit med om att det har gått så snabbt, säger Helene.

Hon har bett till Gud om en lägenhet i flera år och nu låter Frälsningsarmén henne hyra en tvåa i samma hus som kåren så hon behöver bara ta hissen ner för att delta i aktiviteterna där.

— Jag tackar Gud varje dag för lägenheten, den är min borg, och sådan gudsnärvaro jag känt sedan jag flyttade in där har jag aldrig känt förut, säger Helene.

Hon spenderar mycket tid med sin treåriga dotterdotter som hon brukar ta med till den kristna gemenskapen.

— Hon pratar med alla på förskolan om söndagsskolan och utflykterna och jag ser fram emot att åka på läger med henne. Frälsningsarmén gör ett fantastiskt arbete för barn, understryker Helene.

”Jag vet att Gud tar hand om mig”

Dock har Helene efter att hon blev frälst drabbats av sjukdom, sorg och andra svårigheter. Hösten 2019 opererade hon in en knäprotes och året därefter fick hon en stroke som till en början gjorde henne halvsidesförlamad. Hon har haft en lång väg tillbaka och sjukskrivningen har gjort att hon aldrig varit så fattig som nu. Dessutom dog hennes far nyligen.

— Om jag inte var kristen så skulle jag ha undrat varför allt det här händer mig men nu vet jag att det är för att jag är stark nog att ta mig igenom det, påpekar hon.

— Och jag har aldrig mått så bra som nu för jag vet att jag inte är ensam och att Gud tar hand om mig. Jag är så tacksam för livet och att jag kan leva så pass självständigt trots allt. När jag vaknade efter stroken kunde jag varken borsta tänderna eller gå på toaletten utan hjälp. Jag kunde knappt prata, fortsätter hon.

Nu stressar hon inte upp sig lika lätt som förr, exempelvis gällande pandemin. Nu tänker hon att saker och ting löser sig och hon har lärt sig att leva dag för dag.

— Man brukar ju prata om glädjen över ett nyfött barn men det är ju vad som händer när man blir frälst. Man känner den otroliga lyckan, som om man är förälskad, men den mognar och lägger sig lite med tiden, säger hon.

— Mitt liv har ändrats enormt mycket sedan jag blev frälst. Jag har fått en sådan sinnesro och trygghet. Livet är fantastiskt och jag är så tacksam över att ha lärt känna Gud. Jag önskar att alla fick uppleva detta, avslutar hon engagerat.

Text: Teresia Jansson
Foto: Maria Olausson

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 4 - 2022

Fakta Helene Johansson

  • Ålder: 57 år.
  • Bor: I lägenhet i Jönköping.
  • Familj: Tre söner och en dotter.
  • Sysselsättning: Sjukskriven från jobbet som boendestödjare inom neuropsykiatrin.
  • Läser helst: Bibeln, självbiografier och tidningen Hemmets Journal.
  • Intressen: Pyssla, inreda, måla om och djur – har nu två katter.
  • Favoritbibelord: Joh 3:16: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (SFB15)

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.