logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Även ateister helade när han ber

Mobbning, stryk hemma, spel- och porrberoende och ockultism är delar ur Michael Grälls förflutna. Men så fick han ett kraftfullt möte med Jesus och i och med det också gåvan att bota sjuka. Även de som hånat honom för hans tro har häpnat när han har bett för dem och de blivit friska.

Även om Michael Grälls växte upp i ett kristet hem så var tillvaron både där och i skolan destruktiv. Då han har en hörselskada fick han gå i specialklass och blev föremål för mobbning. Hemma fick han en hel del stryk av styvpappan som Michael samtidigt har att tacka för att han tidigt lärde honom att fiska. Det ledde till ett stort naturintresse och ett tag var Michael med i missionskyrkans scoutkår och mot slutet även ledare.

 – Intresset för fiske och natur var som en räddande planka bort ifrån skolan och hemmet. Jag hade några få kompisar, men kände mig ändå väldigt ensam, säger han.

Blev beroende av nätspel och nätporr

På grund av mycket bråk och slagsmål i hemmet skilde sig föräldrarna. Michael utbildade sig inom vattenbruk i Hällefors och år 1988, efter studierna, flyttade han upp till Jämtland just på grund av fiskeintresset. Där tog han upp kontakten med sin biologiska pappa som bodde i Brunflo. Han fick jobb och bostad i Gällö men något år senare flyttade han till Östersund. Även om han tränade karate tillbringade han mycket tid i sin ensamhet.

–  Jag var en ensamvarg, trivdes bäst med att fiska själv och tillbringade på fritiden under sommarmånaderna i tält kring fjällen berättar Michael.

Kanske bidrog det till att han gled in i ett missbruksbeteende. Det var spel om pengar och dataspel online och han blev även beroende av att titta på porr.

”Någon klev in i mig och jag matades med mörker”

November 2005 opererade han in ett implantat så att hörseln blev bättre. Några månader senare fick han via nätet kontakt med en tjej i Örnsköldsvik som han inledde en relation med men även om det inte funkade dem emellan så fortsatte de att vara bästa vänner. Uppbrottet gjorde dock att Michael började spela alltmer på nätet, främst hästar och poker. Ett annat område han kom i kontakt med via Internet vid den här tiden och som lockade honom var det andliga och där var han väldigt mottaglig.

– Jag har alltid intresserat mig för naturmänniskor såsom indianer, eskimåer och samer eftersom de tar hand om naturen istället för att förstöra den, förklarar Michael.

Han bekantade sig med schamanism, distanshealing och annat. När det gäller det sistnämnda så har man ett medium som ber för en på avstånd och i det inledande skedet uppfylldes Michaels hela kropp av en positiv kraft men efter några dagar dalade det och han blev istället sämre.

– Det ockulta är livsfarligt. Det är svårt att förklara men det var som om någon klev in i mig och jag matades med mörker och blev ändå mer fast i spel- och porrberoendet, berättar Michael.

Första mötet med Frälsningsarmén i Örnsköldsvik

Exflickvännen hade en kamrat som var aktiv inom Frälsningsarmén i Örnsköldsvik och vid ett tillfälle bjöd hon med Michael till en lovsångskväll där.

– När jag kom in där var det som att komma hem men när lovsången började kände jag ett enormt motstånd och jag ville bara därifrån. Jag kände mig obekväm, fick negativa tankar och ont i nacken, säger Michael som tänker att det blev en krock i andevärlden med tanke på vad han sysslat med tidigare på det planet.

Trots allt så var han med när ex-flickvännen lät döpa sig och han vet inte varför han kände sig dragen till sången som sjöngs då: ”Jag har beslutat att följa Jesus och aldrig mer tillbaka gå.” När han kom hem letade han upp den på YouTube och lärde sig den utantill på både svenska och engelska. När Michael var på en lovsångskväll på kåren hände någonting märkligt. Med tanke på ljudnivån och hans hörselskada så brukade han inte höra sin egen sång så bra.

– Helt plötsligt hörde jag min egen röst alldeles klart och det började strömma igenom min kropp, som en slags lätt rysning. Och inom mig hörde jag en röst som sa. ”Ställ dig upp och prisa Herren”, men jag ville inte resa mig för jag tänkte att alla skulle titta på mig, minns Michael.

Fick förbön av Sebastian Stakset

Detta var 10 juni 2017 och två veckor senare blev han erbjuden att följa med på en konsert. Michael hade tänkt åka och fiska den dagen, men av någon anledning hamnade han på konserten i stället, som var med Sebastian Stakset. På slutet frågade Sebastian vilka som inte hade en Bibel. Michael sträckte upp handen och mannen som gav honom Bibeln frågade om han fick be för honom. Snart kom även Sebastian och hans pastor fram och lade händerna på Michael.

– Då började det strömma igenom kroppen igen men mycket, mycket starkare än den gången jag var på lovsångsmötet på kåren. Jag var rentav full och skrattade, så hade folk sett mig komma ut från krogen hade de nog trott att jag var alkoholpåverkad, berättar Michael.

Spel- och porrberoendet var som bortblåst

När han vaknade följande morgon så spelades lovsången ”Jag har beslutat att följa Jesus” i engelsk version upp i hans huvud. Han kände sig manad att gå ner på knä och be, vilket han gjorde, men även att läsa Bibeln. I och med detta var lusten att spela och titta på porr som bortblåst och han avslutade allt engagemang i spelvärlden där han till och med hade byggt upp flera bolag.

– När jag provade att spela krigsspelen som jag var van vid, så kände jag en sorg då jag sköt ner fienden. Att skjuta någon även om det var fiktion kändes fel i mitt hjärta, säger Michael.

Vi fyller ofta vårt tomrum med skräp

Från att ha varit lite av en eremit så fann han snart sig själv berätta om sin frälsning för allt och alla han träffade, även på arbetsplatsen och i några kyrkor. Han gjorde sig även av med den litteratur och de föremål han hade som rörde det ockulta.

– Gud har gjort ett tomrum i oss som vi ofta fyller med skräp men den enda som kan fylla den platsen är Jesus, menar Michael.

Kallelsen att bota sjuka

Två veckor senare blev han medlem i Frälsningsarmén Örnsköldsvik och 3 december 2017 bestämde han sig för att låta sig döpas. Omkring ett år senare samtalade han med en man på kåren. Han fick till sig att han hade problem med vänster axel. Det stämde och Michael bad för mannen som blev helad där och då.

– Han upplevde det som om fyra lager lättade från hans rygg. Själv förstod jag att detta var början på min kallelse, säger Michael.

Han botade de som hånade honom

Han blev nyligen invigd frälsningssoldat i kåren i Örnsköldsvik och han har inte bara bett till helande för kristna. Michael berättar att när han fiskat vid hamnen i Örnsköldsvik och var på väg till bilen för att åka hem kände en maning att ta en runda utefter kajen. Plötsligt var det som om någon styrde honom till den stora parkeringen och fram till ett sällskap utanför en husbil. Där satt en familj på fyra personer som var förfriskade och då Michael i vanlig ordning bar en keps som visar att han tillhör Frälsningsarmén började gänget håna honom för hans tro. Någon påpekade att den bett till Gud men aldrig fått svar och skaran försökte utmana Michael på olika sätt. En kvinna som haft med Knutby-församlingen att göra menade att det inte finns någon Gud och alla kyrkor är sekter.

– Men ju mer hat som kom emot mig desto mer kom Guds kärlek över mig, berättar Michael som snart fick frågan om han själv fått några bönesvar vilket han berättade att han fått.

Han berättade även att han har helande som tjänstegåva. Gänget pekade då på pappan som skadat foten när han spelat fotboll och uppmanade Michael att be för honom, vilket han också gjorde. Den berusade mannen satt nersjunken i en solstol och såg lite butter ut. Då Michael bett färdigt så såg han att killens ögon öppnades i stor förvåning. Han berättade också hur en värme spred sig i foten och smärtan var som bortblåst.

– Han var helt tagen. Sedan sa kvinnan som var religiöst bränd att be för hennes tennisarmbåge. Även hon spärrade upp ögonen och kände strömmar av värme genom armen och att smärtan försvann, berättar Michael.

Han fick även be för mannen igen som också hade ont i armbågen. När Michael kände sig klar och gick därifrån spred sig en underbar glädje inom honom. En annan gång när en muslimsk socialdemokrat ringde på hans dörr hamnade de två i samtal kring de två religionerna. Det visade sig att mannen led av en smärta som strålade från höften ner i benet och han lät Michael be för honom.

– Jag såg hur han började röra på höften och hans ögon blev större och större. Också han kände en värme och hur smärtan försvann. Han tackade mig, men jag sa att han skulle tacka Jesus, Guds son. Muslimer ser ju Jesus som profet, inte guds son, påpekar Michael.

”Jag har fått en sådan stark kärlek till människor och Gud”

Michael Grälls

Ibland när han ber för någon får han syner som gäller just den personen och ofta visar det sig att andra har fått samma syn gällande denna. Michael nämner också att han väldigt ofta får bönesvar när han ber och att han lever med en konstant gudsnärvaro som bär honom genom allt. Han går nu en distansbibelskola där han läser Nya testamentet på ett år. Han är nu aktiv förebedjare på kåren.

– Det bästa med att vara frälst är att man aldrig är ensam och jag har fått en sådan stark kärlek till människor och Gud.

– Det här är ju bara början och jag ser framemot vad som händer framöver, avslutar Michael.

Text: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.