logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Från död till liv- den kristna påsken

Påsken är den kristna kyrkans viktigaste högtid. Jesus fängslas, dör på korset och uppstår igen ifrån de döda. Tillsammans med julen är påsken grunden för att kristendomen existerar. Påskhelgens händelser förändrade historien för alltid – och ur påsken och pingstens händelser växte en spirande församling kristna fram som spreds över världen.

Ovan kan du se och lyssna till påskandakt med överste Bo Jeppsson, Frälsningsarméns ledare i Sverige. Filmat av Jonas Nimmersjö

Vill du kontakta någon av våra kårer?

Palmsöndag – Jesus rider in i Jerusalem

Palmsöndagen inleder den sista av den sex veckor långa fastetiden innan påskdagarna. Bibeln berättar hur Jesus rider in i Jerusalem på en åsna för att tillsammans med lärjungarna fira den judiska påsken. Folket jublade, de tog emot honom som en kung, med Hosiannasång och viftande palmblad. Palmsöndagen är glad och ljus, men Jesus vet också vad som väntar i staden. Detta blir hans svåraste vecka i livet.

Stilla veckan och passionsdramat

Under Stilla veckan, måndag till onsdag, hålls i många kyrkor varje kväll andakter eller gudstjänster som berättar om vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Skolor och förskolor kan besöka kyrkorna och delta i påskvandringar eller påskspel, som kallas passionsdramat. Passion kommer från latinets patio= att lida, och är ursprungligen en kristen term som visar att Jesus älskade mänskligheten så mycket att han var beredd att lida och dö.

Skärtorsdag – Gemenskap, tjänande och svek 

Skärtorsdagen är inledningen på de viktiga påskdagarna. På kvällen samlar Jesus sina tolv lärjungar för att fira den judiska påskmåltiden. Han talar med dem om gemenskap med Gud och varandra, han kallar dem vänner och säger att de ska älska och tjäna varandra. För att visa på hur en ledare ska vara tvättar Jesus deras fötter. Det är just denna fottvätt som har fått ge namn åt dagen, då ”skär” betyder ren. Senare går de tillsammans till Getsemane trädgård, där Jesus ber till Fadern inför det svåra som väntar. På natten anländer de romerska soldaterna ledda av Judas Iskariot, den lärjungen som förrådde Jesus. Han blir tillfångatagen och förs bort. Lärjungarna skingras. 

I många kyrkor firas Getsemanemöte eller Skärtorsdagsmässa denna kväll, eftersom nattvarden instiftades till minne av denna sista måltid. Det är en varm, högtidlig men också allvarlig kväll.

Långfredag – Jesus lider och dör 

Jesus förs av soldaterna till Pontius Pilatus, den romerska ståthållaren. Han förhörs om vem han är och vad han gjort. Då han hävdat att han är judarnas kung beslutar Pilatus att han ska dömas till döden. Efter slag och piskrapp tvingas Jesus bära sitt kors genom Jerusalem till en kulle utanför staden som kallas Golgata. Han korsfästs med en rövare på var sida. 

Under de plågsamma timmarna på korset citerar och ber Jesus flera gånger ur den judiska skrifterna, det som nu till vissa delar är vårt Gamla Testamente.

När Jesus dör den nionde timmen − klockan 15 i vår tid - faller ett mörker över jorden och marken skakar. Gravar rämnar och i Jerusalems Tempel brister förlåten, som var ett stort tungt skynke mot det allra heligaste. Soldaterna som vaktar korset blir omskakade och inser att Jesus måste ha varit Guds son. De sticker en lans i hans sida för att kontrollera att han är död. Kroppen tas ner, Jesus läggs i en grav, en stor sten rullas för och sabbaten inleds. Romerska vakter ställs att vakta graven så att ingen ska kunna stjäla kroppen. Detta ville de religiösa ledarna försäkra sig om, då Jesus hade talat om att han en dag skulle uppstå. 

Djupt allvar och stort hopp

Långfredagen är en stilla och allvarlig dag i de flesta kyrkor världen över. Många har flera gudstjänster eller korsvandringar ute i staden. Vi minns tillsammans det offer som Guds son var beredd att göra för vår och hela mänsklighetens skull och reflekterar över hur lätt människan kan falla i svek. Såsom lärjungen Petrus gjorde när han tre gånger förnekade Jesus, som han älskade och ville likna. Vi tänker och ber för alla dem som dagligen lider för att de valt att följa Jesus och vara kristna.  

Men Långfredag är också en hoppets dag. I engelskspråkiga länder kallas den ”Good Friday” – en god fredag som räddade mänskligheten. Jesus visste hela tiden att han en dag skulle dödas i Jerusalem. Det var för detta han lämnade härligheten i himlen och lät sig födas som människa. 

Ute i samhället var det mesta tidigare stängt och stilla under Långfredagen. Affärer, biografer, och de flesta arbetsplatser – ursprungligen för att hedra och minnas Jesu död. Fortfarande väljer många kristna att vara i stillhet, stänga av teve eller annan underhållning och kanske fasta eller äta mycket enkelt. 

Påskafton – stilla väntan 

Denna lördag är en stilla väntan i kyrkan, både nu och då. Eftersom judarna nu firade sabbat och inget arbete fick utföras, fanns man i hemmen. Bibeln beskriver hur lärjungarna har dragit sig undan bakom låsta dörrar, av rädsla för romarna och i sorg och bestörtning över att ha mist sin Mästare, broder och vän.

I kyrkorna firas sällan några gudstjänster den här dagen, men många familjer samlas på kvällen till påskmåltid eller buffé i hemmen. Vi firar ”afton” precis som vid julen. Hemmen har pyntats med påskris, fjädrar, kycklingar och ägg – en symbol för livet som gömts och väckts. Många kyrkor och samfund inbjuder till midnattsgudstjänst där man efter tolvslaget firar den uppståndne Jesus.  

Påskdagen – när livet segrar 

Några av kvinnorna som kommit nära Jesus går tidigt till graven med kryddor för att göra i ordning den döde. Där upptäcker de att stenen som täckte graven är bortrullad och att graven är tom! En ängel kommer till de förskräckta kvinnorna och säger att Jesus har uppstått. De skyndar hem och berättar för lärjungarna, som i sin tur springer till klippgraven och förstår att det är sant. Vakterna i den romerska armén skyndar uppskärrade till de religiösa ledarna och berättar om ett starkt ljussken från himlen, om änglar och en bortrullad sten. 

Påskdagen är kyrkans gladaste dag. Livet vann, Jesus har uppstått från de döda! Psalmer, sånger och musik är jublande och texter och predikan handlar om att döden inte fick sista ordet. Guds kraft är större än all ondska, destruktivitet och meningslöshet. Det är fest bland de kristna när Gud låter Jesus väckas ur graven och ge oss livet tillbaka. 

Annandag Påsk – möte med den uppståndne 

Lärjungarna har fortfarande svårt att tro på vad de hört och sett. Tänk om allt Jesus sagt inte stämmer? Varför skulle han lämna dem då? När två av dem vandrar nedslagna på vägen mot Emmaus kommer en främling och gör dem sällskap. De säger att de är ledsna för att deras bästa vän och Mästare inte finns hos dem längre. Osäkerheten breder ut sig. Vad ska hända nu? Men främlingen börjar berätta utifrån skrifterna hur en Frälsare skulle komma till Israels folk, möta, undervisa, hela, lida och dö för människorna. Minns de inte texterna? undrar mannen.

När de tre kommer fram till staden ber lärjungarna honom att komma med in. Där väntar de andra, lika betryckta och oroliga. Men när främlingen delar brödet och läser tackbönen ser de plötsligt – det är Jesus! Han försvinner för deras blick men hoppet och jublet har återvänt. 

Under Annandag Påsk fortsätter kyrkan fira den jublande uppståndelsen men också att tala om Emmausvandringen och att våga tro fast man inte sett, som Jesus påminde Tomas Tvivlaren om.

Påsken kan få bli ditt möte med Jesus

Under veckorna efter påsk beskriver Bibeln hur lärjungarna möter den uppståndne Jesus flera gånger. Han ger dem hopp, uppdrag och pekar mot framtiden. På samma sätt ger han oss nu möjligheten till evigt liv – ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv” (Johannesevangeliet 3:16).

Jesus Kristus är Guds Son. Det Jesus gör under påsken för hela mänskligheten gjorde han också för dig.

Glad Påsk!

Vill du läsa i Bibeln om påskens händelser?

Påskberättelserna finns i alla fyra evangelier:

  • Matteusevangeliet, kapitel 26-28
  • Markusevangeliet, kapitel 14-16
  • Lukasevangeliet, kapitel 22-24
  • Johannesevangeliet, kapitel 13-21

Har du ingen Bibel finns de ofta att få i en kyrka men även att läsa på internet, till exempel www.bibeln.se, www.folkbibeln.it, eller som app på din telefon, sök där appar finns.

Vill du tala med någon och ställa frågor om påsken?

Välkommen på gudstjänst till en kyrka/kår i påsk!
Kontakta din närmaste kår här

Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö, Shutterstock
Film: Jonas Nimmersjö

Ska vi be för dig?

Frälsningsbön

Den som vill ta emot Jesus och tillhöra honom kan be den här bönen:

Himmelske Far, jag är ledsen för allt som jag har gjort fel i mitt liv. (Här kan du stanna upp och be om förlåtelse för något som du har på ditt samvete). Käre Gud, förlåt mig. Nu vill jag vända mig bort från allt som är ont och fel. Tack för att du sände din son, Jesus, för att dö på korset för mig så att jag kan få förlåtelse och bli fri. Från och med nu vill jag följa och lyda honom som min Herre. Tack för att du erbjuder mig förlåtelse och din Helige Ande. Jag vill ta emot den gåvan nu. Gud, kom in i mitt liv med din Helige Ande, och stanna kvar hos mig för alltid. I Jesu Kristi namn. Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.