logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Andakt - Det råder brist på ljus

"Runt omkring oss ser vi orättvisor, övergrepp och hat, som kan vara svårt att förstå och hantera. Men genom tron på Jesus får vi får vara små ljuslyktor i en mörk värld, sprida budskapet som kan förvandla allt!" Sara Dahlberg, kårledare för Frälsningsarmén i Lidköping har skrivit månadens andakt.

"Jag har kommit till världen som ett ljus, för att ingen som tror på mig ska bli kvar i mörkret." (joh 12:46)

Novembermelankolin

Från mitt köksfönster ser jag världen genom novemberdisets glasögon. Allt utanför antar nyanser av grått och mörker. Ett stilla regn stryker under känslan av vemod och steget är inte långt till att börja recitera Nils Ferlindikten "tröstlösa dagar när allt känns grått...". Novembermelankolin drabbar nog oss lite till mans den här tiden på året.

Vintersolståndet – då vänder det

Med en kopp kaffe i handen lämnar jag köksfönstret som påminner om mörkret och sjunker ner i älsklingsfåtöljen. Tanken på mörkret dröjer sig ändå kvar. Någon har sagt att mörker är brist på ljus. Denna novemberdag är jag beredd att hålla med. Så slår det mig; det är bara en månad kvar tills det vänder och blir ljusare. Hoppfulla tanke! Novembermörkret skingras när ljuset återvänder efter vintersolståndet. Tills dess tänder jag min ljuslykta som skapar ett trivsamt sken i rummet.

Ondskans mörker

Det finns dock ett mörker som min lilla ljuslykta inte rår på – ondskans mörker i tillvaron. Runt omkring oss ser vi orättvisor, övergrepp och hat som förmörkar vår värld. Ett kompakt mörker som kan vara svårt att förstå och hantera. Det råder påtaglig brist på ljus!

Jesus är världens ljus

Finns det då en ljuslykta för världen som kan lysa upp och skingra mörkret? Ja! Jesus säger om sig själv i Johannesevangeliet att han är världens ljus. Jesus kom för att var och en som tror på honom inte ska bli kvar i mörkret. Världens mörker speglar bristen av Jesus närvaro i människors hjärtan.

När synden kom in i världen

Guds ursprungsplan var att vi skulle leva i gemenskap med honom, en gemenskap som inte rymmer något mörker utan är fylld av kärlek. Gud är ljus och inget mörker finns i honom. Men när synden kom in i världen kom också mörkret. Detta faktum omöjliggjorde för människorna att ha gemenskap med en helig Gud.

Ett hopp i tillvaron och en trygghet för evigheten

Men genom Jesus död och uppståndelse skapades en väg för människor att finna frid och få en återupprättad relation med Gud. Jesus är världens ljus och vägen till Gud - tro på honom så blir du frälst säger Bibeln. Vi får genom frälsningen se att vi är älskade och värdefulla. Vi får ett hopp i tillvaron och en trygghet för evigheten.

Återspegla ljuset från himlen

De som tror på Jesus har låtit sina hjärtan bli uppfyllda av hans ljus. Denna förvandling av hjärtat, som kommer av kärleken från Gud, förändrar hela tillvaron. Vi får leva det liv vi var tänkta för och återspegla ljuset från himlen. Vi får vara små ljuslyktor i en mörk värld och sprida budskapet om denne Jesus som kan förvandla allt! Om du inte lärt känna honom än så bjud in honom i ditt hjärta och du kommer att erfara hur han lyser upp din värld.

Bön

Jesus, du som är världens ljus, lys upp vår tids mörker. Där natt råder i människors hjärtan – tänd ditt ljus och skingra hopplösheten. Hjälp varje människa hitta vägen till dig och led oss i din kärlek. Amen

"Jesus talade till dem igen och sade: "Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus"
(joh 8:12)

Text: Sara Dahlberg

Ska vi be för dig?

Frälsningsbön

Den som vill ta emot Jesus och tillhöra honom kan be den här bönen:

Himmelske Far, jag är ledsen för allt som jag har gjort fel i mitt liv. (Här kan du stanna upp och be om förlåtelse för något som du har på ditt samvete). Käre Gud, förlåt mig. Nu vill jag vända mig bort från allt som är ont och fel. Tack för att du sände din son, Jesus, för att dö på korset för mig så att jag kan få förlåtelse och bli fri. Från och med nu vill jag följa och lyda honom som min Herre. Tack för att du erbjuder mig förlåtelse och din Helige Ande. Jag vill ta emot den gåvan nu. Gud, kom in i mitt liv med din Helige Ande, och stanna kvar hos mig för alltid. I Jesu Kristi namn. Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.