Vad handlar påsken om?

Påsken är den kristna kyrkans viktigaste högtid – en berättelse om lidande, död och uppståndelse, men framför allt om kärlek, hopp och nytt liv. Det är under påsken vi påminns om det största offret som någonsin gjorts: när Jesus gav sitt liv för mänskligheten, för att visa att Guds kärlek är starkare än allt – till och med döden. 

Påskens dagar – en resa genom hoppet

Skärtorsdag – gemenskap och tjänande

Jesus samlar sina lärjungar för en sista måltid. Han tvättar deras fötter och visar att sann kärlek handlar om att tjäna andra. Den första nattvarden instiftas – en tradition vi än idag firar i våra kyrkor.

Långfredagen – kärlekens allvar

Jesus döms till döden och korsfästs. Det är en dag fylld av smärta, men också en påminnelse om den djupa kärlek Jesus visade världen. Han dog för vår skull – för att vi skulle få liv.

Påskafton – tyst väntan

En dag av stillhet och sorg. Lärjungarna gömmer sig, fyllda av förtvivlan. Men i tystnaden växer också hoppet om att mörkret inte får sista ordet.

Påskdagen – ljuset bryter fram

Graven är tom. Jesus har uppstått! Påskdagen är kyrkans gladaste dag, då vi firar att livet segrat. Det är hoppets dag – och det förändrar allt.

Annandag Påsk – Jesus går med oss

Två lärjungar möter en främling på vägen. De inser till slut att det är den uppståndne Jesus. Han går med dem – precis som han vill gå med oss, i vardagen, i sorgen, i glädjen.

Påskandakt

Påskandakten läses av Marina Bratterud, kårledare för Frälsningsarmén i Oskarshamn. Filmat av Jonas Nimmersjö

När vi tänker på påsk dyker ofta bilder upp av ägg, godis och färgglada fjädrar. Men i den kristna tron är påsken något mycket djupare – en högtid som berättar om kärlek, förlåtelse och hopp.

Kärnan i påskens budskap är berättelsen om Jesus – som enligt kristen tro dog på ett kors och uppstod till liv igen. Varför? För att visa att kärlek är starkare än både skuld, mörker och till och med döden.

Det sägs att Gud såg hur svårt vi människor hade det, och att relationen mellan Gud och människa hade gått sönder. Då valde han att själv ta första steget mot försoning – genom att sända Jesus. Ett uttryck för gränslös kärlek.

Vi människor bär ofta på sådant som tynger: skuld, sår, ånger. Det kan ibland kännas som något vi inte vet hur vi ska bli av med. I den kristna tron talas det om att Jesus bar allt detta för vår skull – för att vi skulle kunna bli fria från det som binder oss.

Vi tror lätt att det som är fel i världen finns någon annanstans – i politiken, i andra människor. Men Bibeln säger att kampen också finns inom oss. Därför behöver vi inte bara hjälp utifrån, utan förändring inifrån. Och det är där Jesus kommer in.

När vi vänder oss till honom, börjar en process av förvandling. En inre frihet blir möjlig. En påskens frihet – där du inte är dömd, utan älskad. Där du inte är ensam, utan buren.

Påsken är ett budskap om ett nytt liv. Ett liv där kärleken får sista ordet.

Om du vill - be en enkel bön:

Jesus, Guds son, jag vet inte riktigt vem du är, men jag längtar efter att få träffa dig. Jag vill inte vara orolig för döden eller jaga efter livet. Jag vill lägga mitt liv i dina händer, vila i din kärlek och tro på vad du gjorde för oss på korset. Gud, visa att påskens budskap om evigt liv också gäller mig. Amen.

Vill du veta mer om påsken och kristen tro?

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.