Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Andakt - Varm i hjärtat

”Vad är det som gör att hjärtat blir varmt och berörs så att det öppnar sig? Att få vara med om något stort som handlar om uppoffring. Att man inte ser till sig själv utan till andra.” Lyssna på månadens andakt med Arne Vauhkola, kårledare för Frälsningsarmén i Västerås.

Så här in vintertid kanske du som jag tittar på SVT’s sändningar från Vinterstudion. Där visas ju olika vintersporter såsom skidor, skidskytte och alpina skidtävlingar.

Jag vill minnas OS i Vancouver 2010 och skidloppet där Johan Olsson vinner, för att hans lagkamrater som finns i klungan där bakom lyckas bromsa in de andra så att det ska bli så stor marginal som möjligt och att han ska säkra segern.

Per Elofsson som var sportkommentator blev starkt berörd av det som skedde på banan. Av Johan Olssons seger men kanske framför allt av hur de övriga svenskarna i loppet gör en uppoffring. Per Elofsson säger med tårar i ögonen hur han bli varm i hjärtat.

Nyckeln till vårt inre

Vad är det som berör oss så starkt? Vad är det som värmer hjärtat? Vi får vara med om något stort som handlar om uppoffring. Att man inte ser till sig själv utan till andra.

Vad är det som gör att hjärtat blir varmt och berörs så att det öppnar sig? Känslan av äkthet är en nyckel till vårt inre, som kan laga den del av hjärtat som inte en hjärtkirurg kan göra.

Hjärtat är ju ett organ som transporterar blod men det är också ett organ som vi brukar härleda till vår vilja, förtröstan. Vårt centrala jag. Om vi ska peka på oss själva eller på någon annan, siktar vi just till vårt hjärta. Nu sitter nog allt detta i hjärnan men hjärtat är dess antenn - mottagare och sändare, som sänder ut och registrerar känslor.

Från hjärtat utgår livet

I Ordspråksboken 4:23 kan vi läsa: Mer än allt som ska bevaras, bevara ditt hjärta, för därifrån utgår livet.

Att få äga nycklar till människors hjärtan vore en önskedröm för många, tänk att kunna påverka människors vilja. Och visst har det gjorts försök genom manipulation.

Men vi vill ju inte manipulera, utan vi vill nå människor från hjärta till hjärta. En nyckel som inte vill manipulera. Det är äkthet när det går från hjärta till hjärta, det som uppfattas av våra sinnen och tas emot av känslans antenn – hjärtat.

Att bli sedd för den jag är

En berättelse som finns i Bibeln från Lukasevangeliet kapitel 19 vers 1-6 handlar om Sackaeus.

Jesus hade en förmåga att beröra genom möten med människor och inge livsmod.

Jesus kom in i Jeriko och vandrade genom staden. Där fanns en man som hette Sackaeus. Han var förman vid tullen, han var rik och ganska illa ansedd i staden. Han ville se vem Jesus var men kunde inte se något för folkets skull eftersom han var liten till växten. Då sprang han i förväg och klättrade upp i ett mullbärsfikonträd för att se honom, eftersom Jesus skulle komma den vägen.

 När Jesus kom till det stället, såg han upp på Sackeus och sade till honom: "Sackeus, skynda dig ner, för i dag måste jag gästa ditt hem." Sackeus skyndade sig ner och tog emot honom med glädje.

Sackeus blev sedd av Jesus - uppmärksammad. ”Tänk att jag får ta emot denna hedersgäst.” Det blev en livsförändring för honom. Hans hjärta blev på något sätt helat.

Det är viktigt för människor att bli sedda. Att bli uppmärksammad, identifierad för den man är.

Jesus ingav livsmod

Jesus såg människor och på ett speciellt sätt såg han Natanael som vi kan läsa om i Johannesevangeliet kapitel 1 vers 43-48:

Nästa dag beslöt Jesus att gå därifrån till Galileen. Då fann han Filippus och sade till honom: "Följ mig!" Filippus var från Betsaida, samma stad som Andreas och Petrus. Filippus fann Natanael och sade till honom: "Vi har funnit honom som Mose skrev om i lagen och som profeterna skrev om – Jesus, Josefs son från Nasaret." Natanael sade till honom: "Från Nasaret? Kan det komma något gott därifrån?" Filippus svarade: "Kom och se!"

Jesus såg Natanael komma och sade om honom: "Här är en sann israelit som är utan svek." Natanael frågade honom: "Hur kan du känna mig?" Jesus svarade: "Innan Filippus kallade på dig såg jag dig under fikonträdet.

Tänk att bli sedd utan att man behöver presentera sig själv.

Jesus mötte människor. Han ingav livsmod – han såg och lyssnade på människor med äkthet - med hjärtat. Det förvandlade människors liv. Han öppnade deras hjärtan.

Uppoffring gjord av kärlek

Jag tänker igen på Per Olofsson som blev så varm i hjärtat när han såg uppoffringen i skidtävlingen.

Något som berör mitt hjärta är Jesus själv, den uppoffring han gjort för mig när han dog i mitt ställe och att han gav mig evigt liv. Det gjordes inte på grund av förnuft utan av kärlek, hans hjärta berör mitt hjärta.

Vi kan läsa i Bibeln hur det sammanfattas i Johannes kapitel 3 vers 16-17:

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom.

Bön

Vi ber tillsammans: Vi tackar dig Jesus för att du kände i ditt hjärta för dessa människor jag berättat om. Jag tänker på Sackaeus, jag tänker på Natanael. Och tänk att du vill nå människor även idag. Du känner med ditt hjärta för människor som har det svårt, du känner med ditt hjärta för dem som behöver bli hörda och sedda, du gråter med dem som har det svårt idag. Jag tackar dig Jesus för att du dog för alla människors skull. För att vi skulle ha evigt liv och en relation till dig Herre. Jag ber om välsignelse över oss alla, för den här dagen och för kommande tider Herre. Tack för att du vänder ditt öga till oss och att du hör oss när vi ber. Amen.

Text: Arne Vauhkola
Film: Jonas Nimmersjö

Skriv ut